Alpens reviu avui una de les batalles de la guerra carlina

La recreació històrica forma part de la Fira del Jovent, que se celebra durant tot el cap de setmana.

Redacció Osona.com
14 de maig del 2013
Batalla d'Alpens.
Batalla d'Alpens. | Adrià Costa
Batalla d'Alpens, l'any passat. Foto: Adrià Costa

Alpens serà de nou l'escenari d'una de les batalles de la Tercera Guerra Carlina, Diumenge 19 de maig a les 11:30 es podrà veure la representació teatralitzada a la plaça Major.

L’acció, que va tenir lloc el 9 de juliol de 1873, és coneguda històricament com la batalla d’Alpens. Aquesta escomesa s’emmarca en la Tercera Guerra Carlina, que va tenir com a escenari principal el territori de la Catalunya interior.

En aquesta batalla va resultar mort Josep Cabrinetty i Cladera, un brigadier del bàndol liberal, que defensava els interessos del govern. Allotjats al mas Graell hi havia el germà del pretendent Carles, l’infant Don Alfons, i la seva muller, Donya Maria de las Nieves de Braganza de Borbón.

Cabrinetty es trobava a Prats de Lluçanès i va ser informat de la presència d’Alfons i Donya Blanca en terres alpensines, per la qual cosa va decidir venir al poble a donar-los mort. Tanmateix, la informació que rebé formava part d’una emboscada... Savalls l'espera a Alpens.

La representació forma part de la Fira del Jovent, que se celebrarà al llarg de tot el cap de setmana, 18 i 19 de maig, al petit municipi del Lluçanès. Durant aquests dos dies es podrà passejar pel poble, ambientat a finals del segle XIX, des del Ramal fins la plaça Major. El programa inclou actes complementaris, com una caminada, una exposició, activitats infantils i fins i tot un vermut d’època.

Programa d’actes



Galeries de fotos d'edicions anteriors:

2012 (Vermut d'època i batalla d'Alpens) (Adrià Costa)
- 2012 (XI Trobada de Forjadors) (Adrià Costa)
- 2011 (diumenge) (X. Mas i L. López)
- 2011 (dissabte) (X. Mas i L. López)
- 2010 (X.Mas)
- 2010 (A. Costa)
- 2009 (Xevi Mas)
- 2008 (Lluçanès.com)