L'Església dóna a conèixer el seu patrimoni amb rutes i activitats

Els bisbats catalans impulsen la iniciativa Catalunya Sacra. Les propostes s'iniciaran a Vic el proper 16 de juny.

Xavier López
20 d'abril del 2013
Durant la presentació s'han llegit fragments de diversos autors.
Durant la presentació s'han llegit fragments de diversos autors. | Xavier López
Durant la presentació s'han llegit fragments de diversos autors. Foto: Xavier López

Catalonia Sacra
és una iniciativa dels bisbats amb seu a Catalunya. El seu propòsit, segons els organitzadors, és donar a conèixer el patrimoni arquitectònic i artístic vinculat a l’Església Catòlica, i ajudar a la seva visita.

Enguany, el bisbat de Vic comença les seves activitats en el marc d’aquesta iniciativa. Les primeres propostes que s’impulsen són quatre rutes i diferents activitats. Els quatre itineraris inicials són Canòniques i parroquials, passant pel Lluçanès, El romànic de la Plana, on hi conviuen esglésies i santuaris de l'art romànic de diversos municipis de la plana, A l’entorn dels monestirs del Ripollès, que arriba fins a Camprodon, i Gòtic i  Renaixement a la Catalunya Central, itinerari on es visita entre d'altres la Basílica de Santa Maria d'Igualada, temple principal de la capital de l'Anoia.

Les activitats de Catalonia Sacra a Vic començaran el 16 de juny, amb la primera ruta guiada que la organització ofereix al bisbat de Vic. Aquesta descoberta, titulada El romànic menut de la plana de Vic, passarà per diferents esglésies romàniques de la plana, amb l’objectiu de descobrir la unitat d’estil i d’intencions d’un seguit d’esglésies relacionades amb la catedral de la ciutat de Vic.

Pel que fa a l'acte convidat, des de Catalonia Sacra es suggereix una activitat que ja es fa habitualment al propi bisbat. Fins el 27 d’octubre romandrà de convidada al Museu episcopal l’exposició Facies fidei. Expressions artístiques de la Fe cristiana en la Catalunya medieval, on es presenta un diàleg entre les peces del fons del propi museu i set peces convidades que procedeixen de les altres set col·leccions diocesanes de Catalunya.

Al mes de setembre es farà la conferència "El retaule major de Santa Maria d'Igualada" dins de l'activitat Obra Mestra. Aquesta activitat pretén divulgar una peça d'alt valor del patrimoni de cada un dels bisbats, posant de relleu les seves diferents qualitats: simbòliques, històriques, litúrgiques, artístiques, etc. L'acte es farà a l'església de Santa Maria d'Igualada.

El Palau Episcopal dóna la benvinguda a la iniciativa

El delegat del Patrimoni Cultural del bisbat, Mn. Josep Maria Riba, ha estat l’encarregat d’iniciar la presentació, celebrada a la sala Sínodes del Palau Episcopal de Vic. El mossèn ha fet un repàs a l’evolució del patrimoni de la diòcesi, des dels orígens fins l’etapa contemporània. També ha fet una breu menció de les primeres activitats que es duran a terme en el marc de Catalonia Sacra.

Posteriorment, el bisbe de Vic, Romà Casanova, qui va presidir al bateig d’aquest projecte, s’ha mostrat convençut de que cal “encoratjar” la iniciativa, que impulsa el SICPAS ,l'òrgan de la Conferència Episcopal Tarraconense (CET) que vetlla per la conservació i difusió del patrimoni.

Finalment, el coordinador de Catalonia Sacra, Dani Font, ha afegit que amb aquest conjunt d’activitats no tan sols es pretén donar a conèixer el patrimoni arreu del territori, sinó també conscienciar sobre la necessitat de conservar-lo i d’incrementar el nombre de visitants i els beneficis econòmics que puguin ajudar a la seva conservació i elaborar una oferta turística pròpia.
.
La presentació ha omplert la sala Sínodes del Palau Episcopal Foto: Xavier López
Arxivat a