El CHV fa marxa enrere i aplicarà el mateix pressupost que l'any passat

La direcció del Consorci Hospitalari de Vic confirma als treballadors les paraules de Boi Ruiz, que la retallada prevista és de 2,5 milions d’euros, com el 2012. No es descarten, però, noves retallades salarials.

Pere Pratdesaba
19 d'abril del 2013
Boi Ruiz atenent als mitjans de comunicació, ahir a la Clínica de Vic.
Boi Ruiz atenent als mitjans de comunicació, ahir a la Clínica de Vic. | Adrià Costa
Boi Ruiz atenent als mitjans de comunicació, ahir a la Clínica de Vic. Foto: Adrià Costa

La direcció del Consorci Hospitalari de Vic (CHV) ha rectificat la seva proposta inicial, o l’ha matisat, i ha presentat un pressupost per aquest 2013 idèntic al de l’any passat, on ja es va contemplar una reducció de 2,5 milions d’euros, que corresponien a la paga extra de Nadal que va decretar el govern de Madrid i que, en principi, no es podrà recuperar. Aquesta tisorada s'aplicarà en diversos àmbits. No es descarta, però, una nova retallada salarial. Així ho ha confirmat aquest matí la direcció, en una reunió que ha mantingut amb els representants del comitè d’empresa. Els sindicats han mostrat una satisfacció moderada per la resolució final.

La decisió, tal com ja va publicar Osona.com, confirma les paraules del conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, que en la seva visita ahir a les noves instal·lacions del CHV va negar que al damunt de la taula hi hagués una retallada de 5,5 milions d’euros. Aquesta era la primera postura que havia mantingut la direcció de l’ens, la qual cosa va provocar la reacció dels treballadors, que ahir van convocar una manifestació davant de la Clínica de Vic, amb motiu de la presència del conseller, i a la que hi van assistir més de tres-centes persones.

En la reunió celebrada avui, la direcció del CHV ha explicat als treballadors que els 5,5 milions d’euros és el topall màxim que es podria retallar, depenent dels pressupostos que aprovi la Generalitat. La xifra amb la que està treballant l’ens, però, voreja els 2,5 milions d’euros, que és la mateixa quantitat amb la que es va tancar l’exercici del 2012. Per això, el pressupost del 2013, de moment, és el mateix que el de l’any passat.

Unes negociacions obertes

La quantitat de 2,5 milions d’euros es corresponen al conjunt d’una paga extra, però això no vol dir que aquest any aquests diners se suprimeixen un altre cop d’aquesta partida. La nova normativa de la Generalitat permet que entitats semipúbliques, com el CHV, negociïn amb el comitè d’empresa en quins àmbits es fan efectives les retallades.

La direcció ha comunicat al comitè d’empresa que abans de tocar la paga extra de Nadal (la de l’estiu, es “innegociable”, segons els sindicats) explorarà altres vies. Així, primer s’intentarà disminuir les partides de consum i llavors s’estudiarà la reducció que la Generalitat aplicarà al pagament i a la quantitat dels serveis, un cop aprovats els pressupostos al Parlament. En un tercer esglaó, es plantejarà una nova retallada salarial, per arribar fins als 2,5 milions d’euros, que podria afectar part de la paga extra de final d'any.

El comitè d’empresa calcula que les negociacions per tancar l'acord es poden allargar un mes o un mes i mig. Un cop signat, els sindicats volen aconseguir que sigui reversible, per evitar que a última hora arribi un altre decret de Madrid, obligant a tornar a suprimir la paga extra de Nadal. Llavors, la suposada nova tisorada del govern central ja s'inclouria en l'acord inicial que s'hauria pactat.

“No estem contents, però si que ens conformem, tal com està la situació avui en dia, amb tanta incertesa”, explicava aquesta tarda a Osona.com Mireia Tobajas, secretària del comitè d’empresa. “I hem de reconèixer que el fet de poder negociar nosaltres mateixos les retallades ens obre les portes a noves possibilitats”, afegia.

El conseller Boi Ruiz durant la visita a la Clínica de Vic, aquest dijous. Foto: Adrià Costa
Arxivat a