Banesto afluixa a Vic i cedeix una teòrica dació en pagament

Fumata blanca al llarg conflicte que ha suposat l’ocupació de la vorera del carrer Verdaguer durant sis setmanes. L'Ajuntament ha mediat entre les parts implicades.

Pere Pratdesaba
18 d'abril del 2013
Gerard Estrella, Josep Maria Vila d'Abadal i Joan Ballana, aquest dijous a la tarda a l'ajuntament.
Gerard Estrella, Josep Maria Vila d'Abadal i Joan Ballana, aquest dijous a la tarda a l'ajuntament. | Adrià Costa
Gerard Estrella, Josep Maria Vila d'Abadal i Joan Ballana, aquest dijous a la tarda a l'ajuntament. Foto: Adrià Costa

Els representants del Banesto i Gerard Estrella, l’expropietari del pis de Manlleu que ha propiciat la llarga protesta en forma d’acampada al carrer Verdaguer de Vic , han firmat aquesta tarda un acord a les dependències municipals de l’Ajuntament. La signatura s’ha allargat un xic més del previst perquè l’entitat bancària ha volgut assegurar-se que es desallotjaven els dos campaments reivindicatius davant de les seves oficines, el de Vic i el de Vilanova de la Geltrú, al Garraf, on també s’havia organitzat una acció, molt més multitudinària que la de la capital d’Osona (a la foto, l'oficina de Vic, aquesta tarda, ja sense el campament / Oriol Ferran).

L’Ajuntament, i en especial el regidor de Convivència i Ciutadania, Joan Ballana, ha estat clau per resoldre el conflicte. Els detalls de tot plegat els han explicat en roda de premsa avui a la tarda l’afectat, l’alcalde de la ciutat, Josep M. Vila d’Abadal, i mateix Ballana. Cap representant del banc ha volgut fer declaracions.

Estrella, a preguntes dels periodistes, ha declinat entrar en les xifres concretes que han propiciat la fumata blanca. Tot i això, ha explicat que l’acord contempla “gairebé una dació en pagament, un mínim deute que es pagarà quan es pugui”. O sigui, possiblement mai.

El deute de Gerard Estrella amb el banc, amb els impostos i la paperassa, pujava uns 90.000 euros. Aquesta quantitat sortia de la part de la hipoteca que li faltava pagar, a la qual s'hi havia de descomptar la part que corresponia al pagament que va fer Banesto, quan l'entitat bancària va adquirir l'immoble una altra vegada , en la subhasta pública que es va fer el 7 de març (més impostos i despeses).  Ara, segons ha pogut saber Osona.com, el banc es compromet a rebaixar aquest deute fins als 15.000 euros. Ho farà augmentant el preu que va pagar en la subhasta de l'immoble.

A més, l’afectat haurà de començar a pagar les quotes d'aquests 15.000 euros un cop ell i la seva parella tinguin tots dos salaris superiors a 1.500 euros, una possibilitat que tal com estan les coses i tal com reconeix el mateix Estrella, “potser no arribarà mai”. En contrapartida, l’afectat es compromet a no impugnar la subhasta del pis, que es va adjudicar el mateix banc.

Tots els presents a la roda de premsa s’han felicitat per l’acord. “Una bona manera d’acabar, parlant i negociant”, ha dit l’alcalde. Estrella ha estat especialment efusiu amb Joan Ballana, “com a regidor i com a persona, sense el qual no s’hagués aconseguit arribar a cap pacte”. En agraïment, li ha regalat una samarreta de la PAH Garraf.

Els activistes de l'acampada comencen a recollir. Foto: Xavier López

Tant l’alcalde com Estrella també han tingut paraules d’elogi per l’actuació de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra, “per la seva professionalitat”, segons Vila d’Abadal. “En temps complicats calen solucions imaginatives”, ha reblat Ballana, que també ha agraït el comportament dels activistes, “que no han alterat mai l’ordre públic”. Vila d’Abadal ha volgut acabar la compareixença davant dels periodistes per defensar “el model de convivència” de Vic, que en ocasions ha estat criticat per alguns sectors polítics.

El regidor de Convivència i Seguretat ha aprofitat l’ocasió per anunciar que en un mes o mes i mig s’obrirà una oficina d’intermediació hipotecària a la ciutat que gestionarà tots aquests casos.

Aquest dijous, la PAH ha organitzat una protesta davant de la seu del Banesto de Granollers , a la cèntrica plaça de la Porxada i en ple dia de mercat, en solidaritat amb els seus companys osonencs.

Una dura i llarga protesta

Les mobilitzacions, que ha impulsat la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), es van iniciar el passat dia 8 de març i al llarg d’aquest temps han ocupat part de la vorera de davant de l’entitat financera, al carrer Verdaguer de Vic. Els acampats rebutjaven la subhasta extraoficial d’un pis afectat per una hipoteca de Manlleu , que es va fer el dia anterior, ara fa sis setmanes. Els membres de la PAH reclamaven la dació en pagament o la condonació del deute per als ja expropietaris del pis. Els activistes van prendre el relleu, a la vorera, dels seus companys, que es van tancar durant més de 24 hores a dins de l’entitat bancària . Sempre van dir que no deixarien la via pública fins que el banc els donés una solució.

L’Ajuntament no veia amb massa bons ulls l’acció reivindicativa, que s’estàva allargant més del previst. A més, alguns veïns i alguns comerços s’havien queixat i els clients del banc tenien dificultats per accedir al caixer automàtic. Per tot plegat, des de feia dies que es van establir contactes amb els activistes per tal d’arribar a una solució de consens i que abandonessin la vorera de manera pacífica. Així ha estat.

Més informació de la protesta

 

Més informació, fotos i vídeos de la tancada
 


Galeries de fotos:
- Acampada davant l'oficina (Adrià Costa)
- Segon dia de tancada (Adrià Costa)
- Protesta al notari i tancada a l'oficina Banesto (Adrià Costa)

Arxivat a