Els webs municipals de Tavèrnoles, Vic i Manlleu, els únics que aproven

La resta de webs corporatius de la comarca ofereix informació insuficient a l'usuari, segons un estudi publicat per la UAB.

Redacció Osona.com
17 d'abril del 2013
La posició del web de Tavèrnoles, en 45è lloc i amb un 59% d’indicadors positius, és especialment destacable.
La posició del web de Tavèrnoles, en 45è lloc i amb un 59% d’indicadors positius, és especialment destacable. | Adrià Costa
La posició del web de Tavèrnoles, en 45è lloc i amb un 59% d’indicadors positius, és especialment destacable. Foto: Adrià Costa

Els webs municipals de Vic, Manlleu i Tavèrnoles són els únics de tot Osona que ofereixen informació suficient als usuaris. Els webs de la resta de poblacions suspenen. Aquesta és la conclusió d’ un estudi que ha elaborat el Laboratori de Periodisme i Comunicació de la Universitat Autònoma de Bellaterra , que ha plasmat en un mapa interactiu totes dels dades dels webs municipals de 947 municipis de Catalunya. D’aquests, només n’aproven 64 (el 93% suspenen).

El mapa es basa en criteris estrictament quantitatius i no entra en la gestió municipal. Proporciona una fitxa de cada web municipal amb els 41 indicadors que es consideren bàsics en relació amb qui són els representants polítics, com gestionen els recursos col·lectius i quina informació i eines de participació ciutadana ofereixen. Així, es contempla si es publiquen les actes dels plens, la biografia o el currículum dels regidors, el pressupost general, les ordenances fiscals, els mecanismes per fer arribar suggeriments o queixes o els informes sobre el POUM, entre d’altres aspectes.

El webs municipals més ben valorats d’Osona són els dels ajuntaments de Manlleu i Vic, per aquest ordre, que estan situats entre els vint primers dels 947 municipis estudiats.  Manlleu presenta un 80% d’indicadors positius (cal dir que a l'informe apareix amb una xifra inferior, perquè encara no s'havia actualitzat, en canvi, al mapa ja hi surt la dada correcte). Pel que fa a la capital d'Osona, té un 73% d’indicadors positius, una xifra que comparteix amb poblacions com Manresa, Mollet o Vilafranca.

La posició del web de Tavèrnoles, en 45è lloc i amb un 59% d’indicadors positius, és especialment destacable. És l’únic municipi de menys de 1.000 habitants que apareix en la llista d’aprovats de l’informe.

Un mapa de colors

En el mapa, el percentatge d’indicadors positius que s’ha aconseguit en cada cas es representa en un color definit a l’“infòmetre” que va del blanc (menys del 25%), al groc (entre el 25 i el 50%) i al verd (si ha superat el 50%). D’aquesta manera, qualsevol persona disposa d’una informació fàcilment comprensible sobre la puntuació que ha obtingut el web corporatiu del seu municipi.

El mapa vol ser també una guia pels representants polítics i tècnics sobre quina és la informació bàsica que s’ha de proporcionar als webs, definida en 41 indicadors basats en la llei de Bases de Règim.

Més informació de l'estudi

Consulta el mapa interactiu, amb tots els municipis

Arxivat a