GDT: «L'única solució per als purins passa per reduir la cabana porcina»

El Grup de Defensa del Ter dóna per liquidades les plantes de purins a Osona.

Redacció Osona.com
12 d'abril del 2013
Planta de tractament de purins de Les Masies de Voltregà, aquest dijous a la tarda. Foto: Adrià Costa

El Grup de Defensa del Ter (GDT) ha emès una nota (llegiu, a sota) en relació a la notícia publicada avui a Osona.com sobre la preocupació del Consell Comarcal d’Osona pel possible tancament de les plantes de purins de les Masies de Voltregà i l’Esquirol, a causa de la incertesa en el futur de les primes per cogeneració que pot afectar la seva viabilitat econòmica. El grup ecologista recorda que sempre ha alertat que les plantes no són una solució a l’excés de purins de la comarca.

Segons el GDT, les plantes no compleixen la normativa europea i des dels seus inicis han estat perjudicials per al medi ambient. A més, durant els darrers 15 anys, les anàlisis de la qualitat de l'aigua de les fonts que anualment realitza al GDT, demostren que el nivell de nitrats dels nostres aqüífers, enlloc de disminuir segueixen augmentant.

Per tant, la conclusió del grup ecologista és molt clara: “L’única solució real i de fet més pragmàtica és la reducció de la cabana porcina a Catalunya. Reducció que no ha de ser lineal, sinó selectiva amb els grans industrials del porc, que en definitiva són el moll de l’os del problema”.

---------------------------
NOTA DE PREMSA
CRÒNICA D'UNA MORT ANUNCIADA

(resposta del Grup de Defensa del Ter davant la notícia del possible tancament de les dues plantes de "tractament" de purins de la comarca d'Osona)

Aquesta setmana ha arribat la notícia que el Consell Comarcal d’Osona està preocupat pel futur de les plantes de purins de les Masies de Voltregà i l’Esquirol, propietat de la corporació industrial Guascor, a causa de la incertesa en el futur de les primes per cogeneració que pot afectar a la seva viabilitat econòmica. Des del Grup de Defensa del Ter (GDT) volem dir que nosaltres també compartim des del primer dia aquesta preocupació, posició que ja vam comunicar al Molt Honorable Pujol quan, durant els actes d'inauguració, el president del GDT Toni Ballús li regalà un test amb una flor dient “Li fem entrega d’aquesta planta que SÍ que és sostenible a diferència de la que s’inaugura avui aquí”.

Les plantes de tractament de purins van ser presentades per la Generalitat com la solució al problema dels residus generats per la indústria d'engreix porcí. Les plantes en funcionament no compleixen la normativa europea que exigeix que s’adoptin les mesures necessàries per garantir que els residus es valoritzin o s'eliminin sense posar en perill la salut de l'home, i sense utilitzar procediments ni mètodes que puguin perjudicar el medi ambient. El dia a dia de les plantes osonenques ha estat de sorolls, fortes olors i contaminació atmosfèrica (gèrmens patògens, COVs). Per tant l’únic que han aconseguit fins ara és traspassar la contaminació de l'aigua, a l’atmosfera.

Malgrat això, l’administració ha permès i incentivat que el grup Guascor utilitzi la problemàtica de l’excés de purins com a excusa per generar energia elèctrica i beneficiar-se d’un suposat desimpacte ambiental. Les plantes venen a les companyies elèctriques l’electricitat produïda, i aquestes li paguen a un preu més alt que lògicament el cobren al rebut de la llum, essent aquest consumidor qui finalment paga les primes o subvencions encobertes, sense haver de passar els diners per les mans de cap administració. Aquest sistema de primes es va denunciar a la Comunitat Europea pel GDT l’any 2000 ja que enteníem que vulnerava una de les premisses en matèria de medi ambient present en totes les cimeres: el principi essencial del Tractat de Roma pel qual “qui contamina, paga”. Ara que ha minvat el cabal de les ajudes públiques, Guascor es plantegen marxar amb el negoci cap una altra banda i poden deixar el pla de gestió de purins a Osona amb els números desquadrats.

Només cal afegir que, passats 15 anys de la inauguració de les plantes, les anàlisis de la qualitat de l'aigua de les fonts que anualment realitzem al GDT, ens demostren que el nivell de nitrats dels nostres aqüífers, enlloc de disminuir segueixen augmentant. Amb l'agreujant que a més, apareixen noves fonts contaminades periòdicament. Per tot això, demanem la revisió global del pla de purins de la comarca d’Osona. Arribem a la conclusió doncs, que l’única solució real i de fet més pragmàtica, és la reducció de la cabana porcina a Catalunya. Reducció que no ha de ser lineal, sinó selectiva amb els grans industrials del porc, que en definitiva són el moll de l’os del problema.

Aquesta història ens demostra que la solució no està en la tècnica ni en els diners de l’administració (els nostres), sinó en el model ramader. Després de dècades d’un model porcí intensiu tenim una pagesia quasi desapareguda i el nostre entorn contaminat. Afortunadament noves generacions de pagesos estan iniciant un camí diferent més proper i amable amb casa nostra. Podrem així arribar a un equilibri entre terres i bestiar on el paper que hi jugui el pagès sigui el de veritable sustentador del nostre territori, amb tots els guanys que això pot portar a les generacions actuals i a les que ens han de succeir. Visca la terra!

Grup de Defensa del Ter
12 d'abril, 2013