El centre de Vic viu una matinal de protestes contra els bancs

Una dotzena de membres de la PAH s’encadenen de manera simbòlica davant de l’oficina del Santander, en contra de les pràctiques “abusives” de l’entitat bancària. A l’acció s’hi han afegit els activistes acampats a Banesto.

Pere Pratdesaba
26 de març del 2013
Els activistes s'han encadenat simbolicament davant l'oficina del banc Santander a Vic.
Els activistes s'han encadenat simbolicament davant l'oficina del banc Santander a Vic. | Adrià Costa
Els activistes s'han encadenat simbolicament davant l'oficina del banc Santander a Vic. Foto: Adrià Costa

Una dotzena de membres de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) s’han encadenat aquest migdia de manera simbòlica davant l’oficina del banc Santander de Vic, a la cruïlla dels carrers Sant Antoni i Sant Fidel. Els manifestants protestaven per les execucions hipotecàries que ha activat o vol activar l’entitat bancària, que consideren “abusives”. La gota que ha fet vessar el got ha estat una suposada “estafa” de 43.000 euros del Santander a un client seu, amb qui tenia contractada una hipoteca i que té tots els números d’acabar amb un desnonament, segons ha explicat a Osona.com l’advocat que porta el cas, Antoni Iborra.

Entre aquestes pràctiques abusives, a més de la suposada estafa, Iborra ha citat el desnonament d’un pis al carrer Pep Ventura de Vic, el febrer de l’any passat, o fins i tot la subhasta d’un pis a Manlleu, fa unes setmanes, que va activar Banesto, que forma part del mateix grup que el Santander.

A la protesta s’hi han afegit alguns dels membres de la PAH Garraf que des de fa més de dues setmanes estan acampats a la vorera, davant de l’oficina de Banesto del carrer Verdaguer de Vic, que reclamen la dació en pagament per als expropietaris del pis que va subhastar, i adquirir, el mateix banc. De fet, la primera convocatòria ha estat en aquest punt, per llavors traslladar-se al Santander. A l’acte reivindicatiu també hi ha participat el regidor de la CUP a l’Ajuntament de Vic, Nil Puigivila.

Els manifestants han desplegat una pancarta on es podia llegir “Stop desnonaments. Per al genocidi financer. Assenyalem els responsables”. També s’han fet sonar botzines i s'han cridat consignes com “No hi ha pa per tant xoriço”, “Això no és una crisi, és una estafa”, “No s’entén gent sense casa, ni casa sense gent” o “Banesto i Santander, la mateixa merda és”. L’acció ha tingut força repercussió, ja que avui és dia de mercat a Vic i el carrer estava molt transitat.

El Santander, a judici

La PAH ha tornat a encendre les alarmes, en aquest cas contra el Santander, arran del cas de Bocari Kanda, un veí de Vic que té un procés d’execució hipotecària amb el banc, que tot apunta que acabarà amb un desnonament. El problema va més enllà i Kanda ha denunciat el banc perquè considera que el banc se li ha quedat 43.000 euros del seu compte corrent i no els ha fet constar enlloc. L’afectat no ha pogut ser present a la protesta d’avui perquè a la mateixa hora treballava, en una empresa càrnia.

“Estem parlant d'un possible delicte d’estafa processal i falsificació de documents. Portarem l’advocat del banc a judici”, assegura Iborra. “El banc ha amagat aquests 43.000 euros i ara tots els comptes són falsos. Tot és fals”, assegura.
Arxivat a