Vic es referma com a capital del sector agrícola, ramader i formatger

El Mercat del Ram compta amb una gran afluència de públic i amb una bona acollida de l’espai Compra Pagès i del canvi d’ubicació del Lactium.

Redacció Osona.com
25 de març del 2013
L'espectacle de cloenda va anar a càrrec de Sercam Shows.
L'espectacle de cloenda va anar a càrrec de Sercam Shows. | Josep Maria Costa
L'espectacle de cloenda va anar a càrrec de Sercam Shows. Foto: Josep Maria Costa

L’Ajuntament de Vic ha fet una valoració molt positiva del Mercat del Ram, que s’ha celebrat aquest cap de setmana, tant de les tradicionals propostes agrícoles i ramaderes, com d’algunes de les novetats, com el canvi d’ubicació del Lactium a les places Bisbe Oliba i de la Catedral, o el mercat Compra Pagès, que s’ha instal·lat al carrer Manlleu. La festa ha comptat amb una gran afluència de visitants i la pluja no ha fet la guitza, tot just un parell de ruixats dispersos de tarda que no han alterat la marxa normal del certamen.

“Volíem un Mercat més ramader i  ho hem aconseguit”, ha explicat la regidora de Fires i Mercats de l’Ajuntament de Vic, Montserrat Rovira. “Estem molt satisfets amb els resultats de l’edició d’enguany, que ha estat especialment lluïda, amb moltíssima gent que ha visitat la ciutat”, ha afegit.

Segons la regidora de Fires i Mercat, l’afluència de visitants ha estat “tot un èxit“ i ha destacat l’encert de mantenir la distribució de les activitats en diferents punts per tal de “repartir i esponjar l’afluència de públic” i de potenciar  l’esperit ramader, amb la presència de més bestiar en viu.

Un mercat de tothom i per a tothom

El Mercat del Ram va començar el passat dijous, 21 de març,  amb la lectura del pregó a càrrec de l’alpinista Ferran Latorre (foto, a la dreta / Albert Bagué) Com cada any, aquest és l’acte que dóna el tret de sortida a la festa per excel·lència del sector agrícola i ramader, però també de tota la ciutat de Vic. “És un mercat on s’hi implica tothom i per això funciona”, diu Montserrat Rovira referint-se a les associacions i entitats de la ciutat, així com també a les empreses, comerços i institucions que participen a les mostres.

Un Mercat del Ram diferent amb dues novetats destacades, la primera sota el nom Compra Pagès, que ha ofert als pagesos de La Plana i comarques veïnes un espai propi de comercialització dels seus productes. D’aquesta manera, els visitants han pogut comprar productes de la terra, de proximitat, directament del productor. D’altra banda, el canvi d’ubicació del Lactium, que enguany també ha incorporat la presència d’expositors de vins, la qual cosa ha tingut molt bona acollida.

El dissabte, a primera hora del matí, les palmes i els palmons eren el producte més buscat entre els visitants de  la plaça Major. Més a l’oest de la ciutat, al recinte firal del Sucre i el seu entorn, els protagonistes eren uns altres: els porcs, les vaques i els xais. A la zona esportiva municipal  tot el que fa referència al món del cavall, un espai que enguany s’ha consolidat i que ha tornat a ser tot un èxit amb una gran quantitat de públic.

A les 11 del matí del mateix dissabte es va iniciar el recorregut oficial, enguany amb la presència del  conseller de Presidència, Francesc Homs, de l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, i la resta d’autoritats. L’itinerari va començar amb una visita a l’espai de Compra Pagès, Lactium i tot seguit es van adreçar al recinte firal on va tenir lloc el lliurament de premis de la 31a edició del Concurs Català de Canals Porcines.

El primer premi a la màxima puntuació a la qualitat de carn i de canal, valorat en 2.000 euros,  va ser per a  l’explotació Serman Porc d’Agramunt. El primer premi en qualitat de carn, valorat en 1.500 euros, va ser per a la Granja Carbonell de Gurb i el primer premi a la qualitat de la canal, valorat també en 1.500 euros, per a la Granja Isern de Santa Eugènia de Berga.  Pere Colom, portaveu de la comissió organitzadora de l’acte, va agrair la col·laboració de totes les empreses que han fet possible una nova edició del certamen.

Una vaca i un vedell d’Olost

El 9è Concurs Nacional de Raça Bruna  va tenir lloc el dissabte al matí amb molt expectació. Era la segona vegada que es feia a Vic i estava organitzat per la Federació Catalana de la Raça Bruna. Va comptar amb la presència d’uns 70 exemplars de la raça prèviament seleccionats a les seves comarques. Francesc  Homs, Josep M. Vila d’Abadal, Montserrat Rovira i el president de la Federació de la Raça Bruna, Albert de Mone, van assistir al concurs. Pel que fa la categoria d’Animal Gran Campió, la guanyadora va ser una vaca amb vedell  de l’explotació La Torre d’Olost (foto, a l'esquerra, amb Francesc Homs / EixMedia).
Enguany també ha tingut lloc la celebració del Concurs Català de Vaca Frisona,  i que ha arribat a la 17a edició, 12 (incloent-hi la primera, 1987) de les quals han tingut lloc a Vic, les cinc últimes dins del marc del Mercat del Ram. El certamen estava organitzat per la Federació Frisona de Catalunya (FEFRIC), l’Associació Frisona d’Osona (AFO) i l’Organisme Autònom de Fires i Mercats de Vic.

El concurs ha comptat amb la participació de 67 exemplars de 16 explotacions, ubicades a Catalunya, pertanyents a les Associacions (A.F.Noguera, A.F.Terres de Ponent, A.F.Alt Urgell i Cerdanya, A.F.de Girona i A.F.d’Osona). El guanyador del concurs a la millor frisona va ser per a l’explotació de Cal Marquet de l’Alt Urgell.

Les mostres d’automoció, d’energies renovables, jardineria, horticultura, vehicles industrials i maquinària agrícola, de ramaderia, de turisme també van ser, un any més, un gran atractiu per als visitants.

Un noi dona de menjar a una de les vaques exposades al recinte firal. Foto: Adrià Costa

Una parada de rams de llorer, aquest divendres al migdia a la plaça Major. Foto: Adrià Costa

Els aficionats als cavalls han tingut, per segon any consecutiu, un espai propi,  diferenciat al Mercat del Ram i plenament consolidat, situat a la zona esportiva municipal. S’hi han fet concursos de la majoria de disciplines com poni games, doma alta escola, doma clàssica, salt, barrel racing, pole pending i carrussels. Pel què fa a exhibicions, s’han pogut veure salts d’obstacles, doma clàssica amb diferents races, horseball, volteig, espectacles de doma creativa i de doma en llibertat.

La majoria d’hípiques de la comarca d’Osona participen en aquest festival eqüestre, coordinat per Bettina Bohm, que ha manifestat  la seva satisfacció per consolidar el lloc i permetre poder fer competicions en totes les modalitats, amb una presència de prop de 270 cavalls.

La cloenda va anar a càrrec de Sercam Show, amb un espectacle basat en la doma de cavalls en llibertat, amb exercicis originals i inèdits i una posada en escena sorprenent i imaginativa.

La professionalització del Mercat del Ram

Rovira va acabar ahir la roda de premsa de valoració parlant del canvi que es vol fer l’any vinent, amb l’objectiu que Vic sigui capital referent de la ramaderia a Catalunya. Una remodelació que ja va avançar l’alcalde a la presentació de la fira.

Vila d’Abadal va afirmar que en els propers anys es potenciarà el vessant professional del Mercat del Ram, sense que això vagi en detriment de la part lúdica, que es concentrarà en el cap de setmana. “Vic vol ser i ha de ser capital de la ramaderia i ara cal situar el Mercat del Ram com un mercat de negoci per als professionals del sector ramader i agroalimentari”, va apuntar.

Més informació del Mercat del Ram, des del web de Fires i Mercats

Programa d’activitats del Mercat del Ram

Plànol del Mercat del Ram

Més informació de la fira Làctium, des del web de Fires i Mercats








------------------
Galeries de fotos:

2013
- Processó dels Armats (Josep M. Montaner)
- Activitats diverses (Josep M. Costa)
-Trobada Castellera (Joan Parera)
- Benedicció de Rams a la Catedral (Josep M. Costa)
- Fira Lactium (Josep M. Costa)
-Serenata de Rams a l'Snack (Judit Coma)
- Desfilada de moda "Fira't" (Josep M. Costa)
-Cercavila de gegants (Joan Parera)
- Compra a Pagès (Josep M. Costa)
- Trofeu Internacional de Globus (Josep M. Costa)

2012
- Processó dels Armats (Lurdes López)
- Espectacles Eqüestres(Josep Maria Costa)
-Trobada castellera(Lurdes López)
-Concurs de Raça Bruna (Josep Maria Costa)
-Activitats diverses (Josep Maria Costa)
- Mostra d'Entitats i Músiques (Xevi Mas)
- Fira Lactium (Xevi Mas)
-Concurs Català de Canals Porcines (Josep Maria Costa)
-Recorregut inaugural (Adrià Costa)
- Cercavila dels Sagals d'Osona (Xevi Mas)
- Trofeu Internacional de Globus (Josep M. Costa)

2011
- Processó dels Armats
-Diada castellera
-Concurs de Vaca Frisona
- Fira del dibuix i caricaturistes
- Espectacle eqüestre
- Fira de maquinària agrìcola i automoció
- Inauguració del recinte firal
- Cercavila dels Sagals d'Osona
-Concurs d'ocells
- Fotos de les activitats de motor
- Fotos del torneig internacional de globus


2010
- Processó dels Armats
- Exhibició de motor
- Trobada Castellera
- XLIII Fira del Dibuix
- Atraccions
- Recinte firal
- Activitats infantils
- Mostra d'automoció i maquinària agrícola
- Passeig inaugural
- Mercat de palmes, palmons i llorer
- Cercavila dels Sagals d'Osona
- Concert dels Dolors a càrrec de l'Orfeó Vigatà
- Activitats diverses (divendres)
- Exhibició de Màquines Giratòries
- Pregó de Joan Contijoch
- XXVIIè Trofeu Internacional de Globus

2009
- Espectacle «Al galop amb Pep Poblet»
- Exhibició de Motor
- 69è Aplec de la Sardana
- Trobada castellera
- Benedicció de palmes a la catedral
- Fira del dibuix i trobada de caricaturistes
- Exhibició de motoserra
- Cercavila i ballada de gegants
- Cercavila dels Sagals d’Osona
- Recinte firal
- Passeig inaugural
- Mercat de palmes, palmons i llorer a la plaça Major.
- Mercat d'automoció i maquinària agrícola
- Tastets del Mercat del Ram
- El pregó de l'economista Miquel Barceló
- Concurs de màquines giratòries

2008
- Parc d'atraccions
- Activitats diverses (6)
- Activitats diverses (5)
- Activitats diverses (4)
- Activitats diverses (3)
- Activitats diverses (2)
- Activitats diverses (1)

2007
- Activitats diverses

2005
- Activitats diverses (diumenge)
- Benedicció de les Palmes a St Francesc s'hi moria
- Activitats diverses (dissabte)
- 1r Concurs del Burro Català

2003
- Activitats diverses

XXX Trofeu Internacional de Globus del Mercat del Ram. Foto: Josep Maria Costa
Arxivat a