El jutge ordena el desallotjament de l'oficina de Banesto de Vic

Els manifestants de la PAH tancats a dins descarten sortir de manera pacífica. Els antiavalots poden entrar en qualsevol moment.

Pere Pratdesaba
08 de març del 2013
La dotzena de manifestants de la PAH, que protesten per la subhasta d'un pis a Manlleu, han dormit a l'interior de la seu de l'entitat finacera.
La dotzena de manifestants de la PAH, que protesten per la subhasta d'un pis a Manlleu, han dormit a l'interior de la seu de l'entitat finacera. | Adrià Costa
La dotzena de manifestants de la PAH, que protesten per la subhasta d'un pis a Manlleu, han dormit a l'interior de la seu de l'entitat finacera. Foto: Adrià Costa

Actualitzat, a les 14:15 hores

El jutge ha ordenat el desallotjament de l'oficina del Banesto de Vic fruit d'una denúncia posada per l'entitat bancària i ha demanat als manifestants que abandonin l'oficina de manera pacifica, amb l'advertiment que sinó actuaran els antiavalots. El jutge ha cridat a Quim Soler, exregidor de la CUP a Vic, i un dels activistes que estava a dins de l'oficina i li ha comunicat que en breu el Mossos procediran al desallotjamet. Els activistes estan acusats de desobediència i ocupació d'un local, amb la qual cosa podrien enfrontar-se a penes de fins a dos anys de presó.

Els activistes, reunits en una petita assemblea han decidit romandre a dins fins que els facin fora ja que consideren que no han aconseguit cap contrapartida i el banc a boicotejat la negociació.

----------------------------------------
Publicat, a les 13:00 hores

Calma tensa, moltes cares d'esgotament i ni una sola novetat a la tancada d'una dotzena d'activistes de la PAH (Plataforma d’Afectats per la Hipoteca) de les seccions del Garraf i Osona que van ocupar ahir l'oficina del Banesto. Aquest migdia, després de més de 24 hores de l'inici de la contundent acció reivindicativa, ningú mou fitxa i, el que és pitjor, ningú sembla que tingui intenció de moure-la. El banc no vol negociar i els membres de la plataforma no marxaran fins que els donin una solució firmada. Els Mossos d'Esquadra tampoc tenen massa intenció d'intervenir i esperen que s'arribi a una solució consensuada.

Els activistes continuen tancats a l'interior, després de passar-hi tota la nit. A l'exterior de l'entitat bancària, una trentena de companys i simpatitzants de la PAH s'han solidaritzat amb ells i també han dormit a la vorera, amb tres tendes de campanya i al ras, amb algunes mantes. A hores d'ara, segueixen al lloc, amb botzines i pancartes.

El conflicte sembla que va per llarg. A primera hora del matí, els membres de la PAH esperaven l'arribada d'un negociador del banc, que havia de venir des de Madrid, per tal d'intentar arribar a un acord. Uns minuts després, però, Banesto ha comunicat que no tenien intenció d'enviar a ningú i, a més, "ha pressionat els mossos perquè reprimissin les protestes", segons fonts de la plataforma.

Els activistes han dormit a fora i a dins de l'oficina de Banesto a Vic. Imatge d'aquest matí a primera hora. Foto: Adrià Costa

Els activistes han dormit en tendes de campanya. Foto: Adrià Costa  

Per això, des de la PAH Osona i PAH Garraf s'ha fet una nova crida a totes les PAH de Catalunya, perquè els membres que puguin es traslladin a Vic per tal de fer pressió i donar suport als activistes tancats. A més, s'insta a "assenyalar" les oficines de l'entitat bancària arreu del país.

Una subhasta polèmica i una nit molt llarga

Els manifestants protesten contra la subhasta d’un pis, que es va efectuar ahir al matí a una notaria de Manlleu i que adquirirà el mateix banc. Els activistes, entre els que hi ha la noia que viu al pis venut, demanen que s’anul·li la subhasta, ja que consideren que no va ser pública (els Mossos no van permetre l'entrada) i s’apliqui la dació en pagament, o que, en tot cas, si no s’anul·la, que es condoni el deute pendent de la hipoteca. "No marxarem d'aquí fins que ens firmin un acord", va assegurar ahir a la nit a Osona.com Mari Santos, via telefònica, una de les activistes de la PAH que continua tancada.

Fins ara, no s'ha produït cap incident. Durant tota la nit hi ha hagut agents dels Mossos d'Esquadra a l'indret, que han permès l'entrada d'aliments als activistes.

Els fets es van precipitar des d'ahir el matí, en una notaria del passeig Sant Joan de Manlleu, on es van concentrar una setantena de persones, que van acudir a la crida conjunta de PAH Osona i PAH Garraf. Els convocants no van poder evitar la subhasta d’un pis del carrer Doña Blanca de Manlleu afectat per l’impagament d’una hipoteca. Segons els organitzadors de la convocatòria, aquest “procediment és encarà més injust que el desnonament”, ja que “es resol més ràpid i veta el dret de justícia gratuïta, perquè és extrajudicial”. I afegeixen: “Lògicament, això interessa a les entitats bancàries. En el cas de Manlleu, a Banesto”.

Els inquilins del pis són un parella de nacionalitat espanyola, en Gerard i la Montse, de 30 anys tots dos, i els seus dos fills, de quatre anys  un i l’altre de nou mesos. Els dos estan a l’atur i no poden pagar la hipoteca, amb un deute pendent encara de 200.000 euros. A hores d’ara, la dona i els fills passen alguns dies a Cubelles (Garraf), a casa dels pares de la noia, perquè no tenen “per menjar”, tal com ha explicat la mateixa Montse a Osona.com. L’home continua al pis, la hipoteca del qual està en nom seu i de la seva antiga parella, que no vol saber res del cas.


La Montse, des de l'interior de l'oficina comunica les novetats al seu company i propietari del pis. Foto: Adrià Costa

Els membres de la PAH passaran la nit a dins l'oficina de Banesto a Vic. Foto: Adrià Costa

Els membres de la PAH s'han concentrat davant la notaria de Manlleu on es feia la subhasta. Foto: Adrià Costa

La Montse, la noia afectada per la subhasta del pis s'encara amb el director de l'oficina de Banesto a Vic. Foto: Adrià Costa

En no poder pagar la hipoteca, Banesto ha optat per subhastar l’immoble, que la mateixa entitat bancària adquirirà per un 60% del preu del valor amb el qual està taxat, 350.000 euros, ja que es farà constar que no hi ha hagut cap persona que hagi licitat a la subhasta d’aquest dijous. Descomptada aquesta quantitat del deute pendent i un cop s’hi hagin sumat les despeses i impostos, als propietaris encara els hi quedarà un deute de prop de 80.000 euros, segons ha assegurat la Montse.

A més d’aquest deute, en els propers dies o mesos es podrien veure fora del pis, ja que el banc té ara la potestat de demanar a un jutge el desnonament, si li interessa. “Aquest és el primer pas per al desnonament físic, que vindrà després”, opina Miquel Sánchez, secretari general de CCOO, que també ha assistit a la concentració.

Els Mossos veten l’entrada a la subhasta

Els manifestants van sortir indignats de la concentració davant la  notaria a Manlleu, perquè hi havia un ampli desplegament policial dels Mossos d'Esquadra que no els va permetre l’accés a la subhasta (foto, a la dreta). Després d’unes negociacions, van poder entrar dos representants de les plataformes i la Montse. En finalitzar la subhasta, una trentena dels manifestants es va dirigir a les oficines centrals de Banesto, al passeig Verdaguer de Vic, per tal de protestar i mostrar el seu rebuig a la decisió del banc. Allà, van ocupar les oficines i van omplir el terra de papers estripats de publicitat de l’entitat al terra. Un cop a dins, van arribar els Mossos i van decidir tancar l’oficina al públic i no deixar entrar ningú més.

Com a mesura de pressió, els manifestants van fer una crida a totes les PAH de Catalunya perquè es traslladessinn a Vic per donar-els-hi suport. A mida que passava la tarda, a fora de l'entitat bancària es va anar reunint més gent, amb membres de la PAH d'altres comarques i alguns polítics osonencs, com Arnau Martí i Xavier Tornafoch (ICV) o Nil Puigivila (CUP).

En un moment determinat, es va produir alguna escena de tensió quan els Mossos no van permetre entrar menjar per als activistes i proposaven un canvi: que sortissin alguns dels membres de la PAH tancats a dins i els deixarien entrar aliments. Com a protesta, els manifestants de l'exterior de l'oficina van tallar uns minuts el carrer Verdaguer. Finalment, els manifestants van fer arribar menjar als seus companys de l'interior del banc, a través d'una finestra del pis de dalt. La policia també va tallar durant una estona el trànsit del carrer Verdaguer.

La Montse, la noia afectada per la subhasta del pis, mostra amb ironia la publicitat de l'entitat. Foto: Adrià Costa

Els manifestants, davant de la notaria de Manlleu. Foto: Adrià Costa

Els membres de la PAH s'han concentrat davant la notaria on es feia la subhasta. Foto: Adrià Costa