Els membres de la PAH passaran la nit a dins l'oficina de Banesto a Vic

Els manifestants, que protesten per la subhasta d'un pis a Manlleu, demanen la dació en pagament o la condonació del deute pendent de l'hipoteca.

Pere Pratdesaba
07 de març del 2013
Els membres de la PAH passaran la nit a dins l'oficina de Banesto a Vic.
Els membres de la PAH passaran la nit a dins l'oficina de Banesto a Vic. | Adrià Costa
La Montse, des de l'interior de l'oficina es comunica les novetats al seu company i propietari del pis. Foto: Adrià Costa

Calma tensa a l'oficina del Banesto, al carrer Jacint Verdaguer de Vic. A les 9 del vespre, la dotzena de membres de la PAH (Plataforma d’Afectats per la Hipoteca) de les seccions del Garraf i Osona que l'han ocupat aquest migdia continuen tancats a l'interior. Les negociacions amb els representants del banc encara estan encallades i tenen intenció de passar la nit a dins. "No marxarem d'aquí fins que ens firmin la dació en pagament o l'anul·lació de la subhasta", ha assegurat a Osona.com Mari Santos, via telefònica, una de les activistes de la PAH que continua tancada.

A fora, hi ha una trentena de membres de la PAH i simpatitzants que donen suport a l'actuació dels seus companys. Alguns d'ells es preparen per pasar la nit a fora, al ras, o amb tendes de campanya o mantes.

L'acció reivindicativa ha provocat un ampli i fins ara pacífic desplegament dels Mossos d'Esquadra. A dins de l'entitat bancària hi ha alguns agents i a fora set o vuit més, a part dels mediadors especialitzats del cos que segueixen intentant trobar una sortida negociada al conflicte. Als voltants de l'oficina s'ha pogut veure alguna furgoneta amb mossos antiavalots preparats per si s'hagués d'actuar. Cal a dir, però, que fins ara no s'ha produït cap incident i el tracte entre totes les parts i la policia ha estat més que correcte.

Un dia molt llarg

Els manifestants protesten contra la subhasta d’un pis, que s’ha fet aquest matí a una notaria de Manlleu i que ha adquirit el mateix banc. Els manifestants, entre els que hi ha la noia que viu al pis venut, demanen que s’anul·li la subhasta i s’apliqui la dació en pagament, o que, en tot cas, si no s’anul·la, que es condoni el deute pendent de la hipoteca. Fins que no s’arribi a un acord, no abandonaran la seu bancària, asseguren.

L’acció ha obligat a actuar als Mossos d’Esquadra, que han tancat l’oficina, amb el personal, els manifestants i alguns periodistes a dins (el matí). A fora, han quedat alguns dels altres manifestants.

Els membres de la PAH passaran la nit a dins l'oficina de Banesto a Vic. Foto: Adrià Costa

A mida que passava la tarda, a fora de l'entitat bancària s'ha anat reunint més gent, amb membres de la PAH d'altres comarques i alguns polítics osonencs, com Arnau Martí i Xavier Tornafoch (ICV) o Nil Puigivila (CUP). En un moment determinat, s'ha produït alguna escena de tensió quah ha arribat la mediadora de la PAH que ha volgut entrar a dins, amb menjar per als membres que hi ha a l'interior. No se li ha permès i se li ha posat com a condició que sortissin alguns dels manifestants, a canvi d menjar. Com a protesta, els manifestants de l'exterior de l'oficina han tallat uns minuts el carrer Verdaguer (foto, esquerra). Finalment, els manifestants han fet arribar menjar als seus companys de l'interior del banc, a través d'una finestra del pis de dalt. La policia ha tallat durant una estona el trànsit del carrer Verdaguer.

Subhasta polèmica

Els fets s’han iniciat el matí en una notaria del passeig Sant Joan de Manlleu, on s’han concentrat una setantena de persones, que han acudit a la crida conjunta de PAH Osona i PAH Garraf. Els convocants no han pogut evitar la subhasta d’un pis del carrer Doña Blanca de Manlleu afectat per l’impagament d’una hipoteca. Segons els organitzadors de la convocatòria, aquest “procediment és encarà més injust que el desnonament”, ja que “es resol més ràpid i veta el dret de justícia gratuïta, perquè és extrajudicial”. I afegeixen: “Lògicament, això interessa a les entitats bancàries. En el cas de Manlleu, a Banesto”.


Els membres de la PAH s'han concentrat davant la notaria de Manlleu on es feia la subhasta. Foto: Adrià Costa

La Montse, la noia afectada per la subhasta del pis s'encara amb el director de l'oficina de Banesto a Vic. Foto: Adrià Costa

Els inquilins del pis són un parella de nacionalitat espanyola, en Gerard i la Montse, de 30 anys tots dos, i els seus dos fills, de quatre anys  un i l’altre de nou mesos. Els dos estan a l’atur i no poden pagar la hipoteca, amb un deute pendent encara de 200.000 euros. A hores d’ara, la dona i els fills passen alguns dies a Cubelles (Garraf), a casa dels pares de la noia, perquè no tenen “per menjar”, tal com ha explicat la mateixa Montse a Osona.com. L’home continua al pis, la hipoteca del qual està en nom seu i de la seva antiga parella, que no vol saber res del cas.

En no poder pagar la hipoteca, Banesto ha optat per subhastar l’immoble, que la mateixa entitat bancària adquirirà per un 60% del preu del valor amb el qual està taxat, 350.000 euros, ja que es farà constar que no hi ha hagut cap persona que hagi licitat a la subhasta d’avui. Descomptada aquesta quantitat del deute pendent i un cop s’hi hagin sumat les despeses i impostos, als propietaris encara els hi quedarà un deute de prop de 80.000 euros, segons ha assegurat la Montse.

A més d’aquest deute, en els propers dies o mesos es podrien veure fora del pis, ja que el banc té ara la potestat de demanar a un jutge el desnonament, si li interessa. “Aquest és el primer pas per al desnonament físic, que vindrà després”, opina Miquel Sánchez, secretari general de CCOO, que també ha assistit a la concentració.

Els Mossos veten l’entrada a la subhasta

Els manifestants han sortit indignats de la concentració d'aquest matí a Manlleu, perquè hi havia un ampli desplegament policial dels Mossos d'Esquadra que no els ha permès l’accés a la subhasta (foto, a la dreta). Després d’unes negociacions, han pogut entrar dos representants de les plataformes i la Montse.

En finalitzar la subhasta, una trentena dels manifestants s’han dirigit a les oficines centrals de Banesto, al passeig Verdaguer de Vic, per tal de protestar i mostrar el seu rebuig a la decisió del banc. Allà, han ocupat les oficines i han estripat i tirat papers de publicitat de l’entitat al terra. Un cop a dins, han arribat els Mossos i s’ha decidit tancar l’oficina al públic i no deixar entrar ningú més.

Com a mesura de pressió, els manifestantshan fet una crida a totes les PAH de Catalunya perquè es traslladin a Vic per donar-els-hi suport.

La Montse, la noia afectada per la subhasta del pis, mostra amb ironia la publicitat de l'entitat. Foto: Adrià Costa

Els manifestants, davant de la notaria de Manlleu. Foto: Adrià Costa

Els membres de la PAH s'han concentrat davant la notaria on es feia la subhasta. Foto: Adrià Costa
Arxivat a