El temporal amaina i els rius recuperen mica a mica la normalitat

Les pluges han fet augmentar espectacularment el cabal dels rius i durant bona part del dia hi ha hagut risc de desbordaments puntuals.

Pere Pratdesaba
06 de març del 2013
Dues dones observen el riu Ter, aquesta tarda a Manlleu.
Dues dones observen el riu Ter, aquesta tarda a Manlleu. | Adrià Costa
Dues dones observen el riu Ter, aquesta tarda a Manlleu. Foto: Adrià Costa

La gran quantitat de pluja caiguda al Ripollès i al Montseny durant els darrers tres dies ha fet créixer considerablement el nivell dels rius. Aquest migdia el cabal del Ter era de 330-320 m3/s a Manlleu, 300 m3/s a Ripoll, 235 m3/s a Torroella de Montgrí i 400 m3/s al seu pas per Girona, quan habitualment passa per aquests punts amb 3-4 m3/s. A l'entrada de l'embassament de Sau era de 350 m3/s, quan fa uns dies només estava en 5,7 m3/s.

Per aquest motiu, Protecció Civil manté activat el Pla Inuncat i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha alertat durant tot el dia de la possibilitat de desbordaments puntuals. Protecció Civil ha explicat a Osona.com que, de moment, no hi ha incidències importants i que fins ara només s’han produït petits desbordaments en alguna llera baixa que no ha comportat cap problema per a la població. La situació, però, sembla que s'està normalitzant, degut a l'aturada de les pluges, i aquesta tarda els rius han començat a baixar el seu cabal.

El llistat de municipis que han estat afectats a Osona per la situació de risc del riu Ter són els següents: Santa Maria de Besora, Montesquiu, Sora, Sant Quirze de Besora,Orís, Sant Vicenç de Torelló, Torelló, les Masies de Voltregà, Manlleu, Espinelves, Gurb, les Masies de Roda, Roda de Ter, Tavèrnoles, Santa Maria de Corcó i Tavertet.

El pantà de Sau també ha augmentat el seu nivell i ja està a més de la meitat de la seva capacitat, en concret, al 51,75% (85,39 hectòmetres cúbics d'aigua). Fa dos dies, dilluns, estava al 43% (71,58 hectòmetres cúbics d'aigua). Aquest registre augmentarà segurament en les properes hores, degut a l’enorme cabal d’aigua que està entrant a l’embassament.

Una bona regada

L'episodi de pluja que es va iniciar dilluns a la tarda ha fet una bona regada al Montseny, on ja s’han registrat més de 350 litres d’aigua. A la resta de la comarca, les precipitacions han deixat entre 20 i 30 litres. Les pluges han remès a partir d'aquest migdia i ja només queda algun ruixat puntual.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, aquest migdia, i durant unes 48 hores, Viladrau ha marcat un registre històric, amb 356 litres acumulats d’aigua: 32 el dilluns, 215 ahir i 109 aquest matí. En d’altres punts d’Osona, el dilluns es van marcar xifres simbòliques d’entre 1 i 2 litres arreu. Aquest dimarts, la pluja ja va ser més generosa: 30 litres a Perafita, 26 a Muntanyola i Orís, 25 a Vic, i 21 a Gurb i Montesquiu.

Mapa de la precipitació de pluges acumulades, fins aquest matí a les 10

Avís per intensitat de pluja, dimecres 6 de març

Avís per acumulació de pluja, dimecres 5 de març




 
 
Vídeo de Josep M. Costa, del riu Ter al seu pas per Roda

Podeu seguir les temperatures i les precipitacions en directe als següents enllaços:

- Observatori meteorològic de Vic
- Observatori de Meteoroda
- Meteo Taradell
- Meteo Tavèrnoles
- Gurb - Montesquiu - Muntanyola - Orís - Perafita - Viladrau (Estacions Automàtiques / XEMA)

Dades d'interès

Webcams a Osona

El temps, des de Meteocentelles





El Ter al seu pas per Roda, aquest dimecres al matí. Foto: Josep Maria Costa   El riu Ter a Manlleu, aquest dimecres al migdia. Foto: Adrià Costa

La riera Major a Vilanova de Sau, aquest dimecres a la tarda. Foto: Osona.com