Les pluges deixen més de 350 litres a Viladrau

Les precipitacions han caigut amb intensitat al Ripollès i al Montseny i han fet créixer el cabal dels rius. A la resta d'Osona, els registres s'han situat entre els 20 i 30 litres.

Pere Pratdesaba / Arnau Urgell / Toni Argemí
06 de març del 2013
El Ter al seu pas per Roda, aquest dimecres al matí.
El Ter al seu pas per Roda, aquest dimecres al matí. | Josep Maria Costa
El riu Ter a Manlleu, aquest dimecres al migdia. Foto: Adrià Costa

L'episodi de pluja que es va iniciar dilluns a la tarda està deixant una bona regada al Montseny, on ja s’han registrat més de 350 litres d’aigua. A la resta de la comarca, les precipitacions han deixat entre 20 i 30 litres. Continua plovent, al menys fins al migdia d’aquest dimecres.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, aquest migdia, i durant unes 48 hores, Viladrau marca ja un registre històric, amb 356 litres acumulats d’aigua: 32 el dilluns, 215 ahir i 109 aquest matí. En d’altres punts d’Osona, el dilluns es van marcar xifres simbòliques d’entre 1 i 2 litres arreu. Aquest dimarts, la pluja ja va ser més generosa: 30 litres a Perafita, 26 a Muntanyola i Orís, 25 a Vic, i 21 a Gurb i Montesquiu. A hores d’ara, continua plovent a tota la comarca.

La gran quantitat de pluja caiguda al Ripollès i al Montseny ha fet créixer considerablement el nivell dels rius, especialment el del Ter. A Ripoll, per exemple, s'ha passat dels 3,2 metres cúbics per segon de mitjana el dilluns a una punta sostinguda de quasi 105 metres cúbics el dimarts. En aquest sentit l'Agència Catalana de l'Aigua ha alertat del risc de la situació a partir de l'aiguabarreig amb el Freser i fins a l'embassament de Sau.

Els municipis que estan afectats per aquesta crescuda són: Ripoll, Les Llosses, Santa Maria de Besora, Montesquiu, Sora, Sant Quirze de Besora, Orís, Sant Vicenç de Torelló, Torelló, les Masies de Voltregà, Manlleu, Gurb, les Masies de Roda, Roda de Ter, Tavèrnoles, Santa Maria de Corcó i Tavertet.
 
Tot i que els cabals són superiors als habituals, no hi ha risc de desbordament. Tanmateix, Protecció Civil recomana evitar els accessos a la llera, punts baixos, guals i creuaments de riu a nivell.

 
Vídeo de Josep M. Costa, del riu Ter al seu pas per Roda

El temporal amainarà aquest migdia

Durant aquest dimarts i dimecres al matí, les temperatures han pujat significativament i les mínimes a tota la comarca no han baixat dels 8 graus positius. Les màximes d’ahir van oscil·lar entre els 12 i 13 graus.

Aquest dimecres, tot i algunes clarianes que puguin aparèixer a estones, el dia tornarà a estar dominat per la nuvolositat força abundant. La jornada serà inestable i les pluges es mantindran fins al migdia. A partir de llavors, de mica en mica les precipitacions aniran a menys i s'obriran clarianes.

El vent en general bufarà feble amb alguns cops que poden ser moderats.

Per altra banda, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès avisos tant per acumulació com per intensitat de pluja tant dimarts com per dimecres.

Avís per intensitat de pluja, dimecres 6 de març

Avís per acumulació de pluja, dimecres 5 de març




 

Podeu seguir les temperatures i les precipitacions en directe als següents enllaços:

- Observatori meteorològic de Vic
- Observatori de Meteoroda
- Meteo Taradell
- Meteo Tavèrnoles
- Gurb - Montesquiu - Muntanyola - Orís - Perafita - Viladrau (Estacions Automàtiques / XEMA)

Dades d'interès

Webcams a Osona

El temps, des de Meteocentelles





El Ter al seu pas per Roda, aquest dimecres al matí. Foto: Josep Maria Costa

La riera Major a Vilanova de Sau, aquest dimarts a la tarda. Foto: Osona.com