Riudaura reclama l'anul·lació del permís d'investigació d'hidrocarburs a Teredo

La plataforma presenta un recurs perquè l'empresa no ha presentat el pla de treball. Santi Vila diu que si van més enllà d'investigar els caurà "tot el pes de la llei".

Redacció
05 de març del 2013
L'associació Riudaura Junts contra el Fracking, que encapçala l'oposició contra la investigació i extracció d'hidrocarburs, ha presentat un recurs a la delegació general d'Energia i Mines en la qual sol·licita l'extinció del permís Ripoll. Cal recordar que aquest projecte permet explorar l'existència de gas i petroli en una àrea de més de 50.000 hectàrees de 24 municipis del Ripollès, la Garrotxa i Osona.

El recurs de Riudaura Junts es basa en el fet que Teredo Oils Limited no ha presentat el pla de labors on es recullin les diverses accions a desenvolupar durant els sis anys del permís (2013-2018). L'autorització, aprovada el 2 d'octubre de 2012, establia en tres mesos el termini per tal que l'empresa ho entregués a Mines i no hi ha constància que ho hagi fet.

Per la plataforma, segons la legislació vigent aquest fet “constitueix un incompliment de les condicions de l'atorgament que provocaria l'anul·lació del permís”. En aquest sentit confien que el recurs pugui prosperar i es doni per extingida la sol·licitud concedida.

Inici de les extraccions?

L'acció de la plataforma de Riudaura arriba en un context de màxima preocupació per les declaracions del responsable de Teredo, Phillip Paris, que va assegurar que a l'estiu iniciarien les extraccions de gas al municipi garrotxí tot i que el permís d'investigació no ho permet. Santi Vila, conseller de Territori, va assegurar aquest dilluns a l'Àgora de TV3 que si l'empresa va més enllà del què indica la llicència “els caurà tota el pes de la llei”.

Vila també va mostrar el seu escepticisme sobre l'existència de prou gas al subsòl per “justificar inversions tan grans” per part de les empreses que han sol·licitat fins a deu permisos arreu del Principat.