Vic és la primera capital de comarca que aprova exercir la sobirania fiscal

El text s'ha aprovat amb els vots a favor de CiU, ERC, CUP, SI, PSC i ICV, mentre que PxC hi ha votat en contra. L'executabilitat de la moció s'ajorna uns mesos i la responsabilitat màxima en cas de problemes legals recau sobre l'alcalde.

Pere Pratdesaba
05 de març del 2013
El ple de Vic ha aprovat la moció de sobirania fiscal.
El ple de Vic ha aprovat la moció de sobirania fiscal. | Adrià Costa
El ple de Vic ha aprovat la moció de sobirania fiscal. Foto: Adrià Costa

L'Ajuntament de Vic ha aprovat aquest dilluns una moció on es demana a l'alcalde, “amb la corresponsabilitat” de tots els regidors que s'hi mostrin a favor, que exerceixi la sobirania fiscal i que ordeni ingressar els pagaments de l'IRPF i l'IVA (si n'hi haguessin) a l'Agència Tributària de Catalunya en comptes d'efectuar-los a l'Agència Tributària espanyola, com s'havia fet fins ara. D'aquesta manera, Vic es converteix en la primera capital de comarca i gran ciutat en aprovar una resolució d'aquest tipus, tot i que el text final difereix substancialment del proposat des de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) a tots els seus municipis i de la moció inicial presentada per SI i la CUP.

Finalment, la moció s'ha aprovat per majoria absoluta, amb els vots a favor de 16 dels 21 regidors: CiU, ERC, SI, CUP, ICV-EUiA i PSC. Els cinc regidors de PxC s'han posicionat en contra.

A efecte pràctics, la moció no s'executarà de seguida i es posposarà fins que s'hagi consensuat un calendari d'actuació conjunta amb l'AMI, una proposta que es podria posar damunt de la taula en la trobada de l'entitat del proper mes de maig. La intenció passa per aglutinar el màxim de municipis per fer una acció més contundent i coordinada. A més, la moció insta al Govern de la Generalitat a treballar amb l'AMI per la creació de la Hisènda pròpia.

La moció també compromet a l'Ajuntament a adreçar a aquells ciutadans que vulguin acollir-se en aquesta pràctica a “les plataformes, entitats o associacions que donin assessorament en aquest tema”.

Una negociació intensa

La proposta de sobirania fiscal ha arribat al ple després d'intenses negociacions entre els grups que hi han donat suport, converses que s'han allargat fins a pocs minuts abans de la sessió. Finalment, la moció només l’han presentada la CUP i SI.

Recordem que a la junta de portaveus de dilluns de la setmana passada, tot indicava que CiU i ERC s’hi apuntarien . La moció inicial era la mateixa que ha proposat l’Associació de Municipis per la Independència, liderada per l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, a tots els seus municipis adherits, i instava directament a l'Ajuntament de Vic a exercir la sobirania fiscal. Finalment, però, CiU i ERC van fer marxa enrere, després de l’informe negatiu de la secretària i l’interventor on es confirmava que la proposta no tenia cobertura legal.

Intervenció d'Iban Lapeira. Foto: Adrià Costa

Joan López i Josep Rafús, moments abans de començar el ple. Foto: Adrià Costa

La situació era delicada. La proposta de l’AMI trontollava al primer municipi on arribava, precisament a la ciutat on el president de l’entitat n’és l’alcalde. Al final, però, decisió salomònica, amb l’aprovació d’algunes esmenes proposades per l’equip de govern (CiU i ERC) entre les que destaquen les següents: es carrega tota la responsabilitat legal a l’alcalde i es posposa l’executabilitat de la decisió, amb la qual cosa es dóna temps a l’AMI i al Govern de la Generalitat a confeccionar una estratègia conjunta que tindria més força i complicaria les possibles sancions i inhabilitacions.

La moció, segons els indicis del ple i les paraules de l’alcalde, sembla que continua sent il·legal. Vila d'Abadal, a preguntes reiterades de l’oposició, no ha permès a la secretària que digués si la moció tenia cobertura legal o no, tot i que el mateix Vila d’Abadal ha deixat entendre que tot continuava igual, i que no s’havia canviat el fons de la qüestió.

Tots contents, menys PxC

El resultat final de la moció ha deixat satisfets a tots els partits, menys PxC, i fins i tot PSC i ICV-EUiA s’hi han adherit. “Som conscients que en algun moment, en aquest procés sobiranista, s’haurà de creuar un semàfor vermell. Però ens agradaria creuar-lo tots a l’hora”, ha dit el portaveu d’ERC, Joan López. “Intentarem anar junts. Si no, el que aconseguirem és que vagi caient gent pel camí”, ha apuntat en la mateixa línia Vila d’Abadal. “El que és important és que entre tots hem de prendre consciència que necessitem els diners a casa nostra”, ha afegit.

Des d’ICV-EUiA i el PSC s’ha qüestionat la proposta, sobretot des del punt de vista legal. Tot i això, les dues formacions hi han acabat donant suport, “si més no per la gosadia de l’alcalde”, tal com ha argumentat el portaveu socialista Jacint Raurell.

El més crític ha estat PxC, que ja ha anunciat que demanarà un nou informe a la secretària i a l’interventor per aclarir la legalitat de la moció.

'Jo també sóc culpable de ser antifeixista'

La sobirania fiscal ha estat el tema més debatut en el ple d'aquest dimecres, que ha comptat amb molts punts de tràmit a l'ordre del dia. De fet, l'ordre del dia s'ha enllestit en poc menys de 30 minuts. Les mocions i les preguntes han allargat la sessió tres hores i mitja més.

Foto: Adrià Costa

Entre els punts que han tirat endavant, destaca l'aprovació inicial del reglament d'honors i distincions de l'Ajuntament de Vic, que substituirà un reglament que data del 1964; l'aprovació del conveni per la cessió d'un tram de la carretera de la Guixa, propietat de la Diputació, a titularitat municipal; l'admissió a tràmit la iniciativa per impulsar el reglament intern i funcionament del Patronat de la ciutat antiga de Vic; i l'encomana de gestió de serveis de promoció econòmica a Parctec Vic SL. Aquest darrer punt s'ha aprovat amb el vot contrari de la CUP, que ha expressat la seva preocupació per la transparència de l'empresa, de caràcter públic. Josep Arimany (CiU) ha defensat la viabilitat del sistema, “que facilita moltes de les gestions”, ha assegurat.

Pel que fa a les mocions, se n'ha aprovat una en defensa de l'autonomia local i de les competències dels ajuntaments, amenaçades per la reforma de l'administració local que vol tirar endavant el govern espanyol. La proposta, presentada per ERC, ha tirat endavant amb el suport de tots els partits.

Intervenció de Xavier Tornafoch. Foto: Adrià Costa

Intervenció de Xavier Farrés. Foto: Adrià Costa

També s'ha aprovat una segona moció , en aquest cas presentada per la CUP i ICV, en contra de la repressió als moviments socials. La demanda ha tingut el suport de diversos activistes, que han irromput al ple amb uns cartells on es podia llegir “Jo també sóc culpable de ser antifeixista”. La moció s'ha aprovat pels pèls: sis vots a favor (PSC, ICV-EUiA, CUP i PSC), cinc en contra (PxC) i 10 abstencions (ERC i CiU).

El ple ha tombat dues mocions presentades per PxC, una sobre l'estudi per a la instal·lació d'un sistema de detecció de robatori de cablejat elèctric a l'enllumenat públic i una altra sobre la corrupció política. A més, tampoc s'ha acceptat la urgència d'una tercera moció en defensa del model comercial català i no s'ha arribat ni a debatre.

El ple, en breu

L’equip de govern està preparant un pla d’inversions. Està a l’espera de conèixer les subvencions que arribaran de les administracions superiors.

Les obres de la Rambla Davallades començaran a finals del 2013 o a principis del 2014.

Josep Maria Vila d'Abadal i Joan López. Foto: Adrià Costa

L’Ajuntament no té cap constància que la Generalitat tingui intenció de privatitzar el Consorci Hospitalari de Vic, tal com apareixia en un informe que va publicar el diari El País.

L’increment de 25.000 euros de la partida destinada a la Guàrdia Urbana es  destinarà a material, entre el qual hi ha uns cascs de seguretat amb sistema airbag.

Les tarifes del centre de dia han variat i es cobren a partir d’una graella que té en compte els ingressos de cada un dels residents. Els avis, com més cobren, més paguen.

El bar de l’estació de Vic, que es va cremar, està pendent de les asseguradores d’Adif i Rodalies, que no es posen d’acord sobre qui ha de pagar els desperfectes. Quan es desencalli el tema, ja està tot a punt per fer-hi el nou establiment.



Intervenció de Jacint Rurell. Foto: Adrià Costa

Josep Maria Arimany. Foto: Adrià Costa