Valentí Fuster: «La motivació és clau per superar dificultats i afrontar la malaltia»

El conseller de Sanitat, Boi Ruiz, ha assistit a l'acte d'investidura del cardiòleg com a Doctor Honoris Causa per la UVic.

Redacció
01 de març del 2013
Valentí Fuster ha estat investit com a Doctor Honoris Causa per la UVic.
Valentí Fuster ha estat investit com a Doctor Honoris Causa per la UVic. | Adrià Costa
Valentí Fuster ha estat investit com a Doctor Honoris Causa per la UVic. Foto: Adrià Costa

El cardiòleg Valentí Fuster de Carulla ha estat investit Doctor Honoris Causa per la Universitat de Vic (UVic) aquesta tarda en un acte presidit pel seu rector, Jordi Montaña, que ha comptat amb la presència de Boi Ruiz, conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya; Claudi Alsina, secretari del Consell Interuniversitari de Catalunya, i Josep Arimany, tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Vic.

El Patronat de la Fundació Universitària Balmes, a proposta del Consell de Direcció de la Universitat de Vic, va acordar concedir el títol al doctor Valentí Fuster "pel valor inqüestionable de la seva tasca investigadora que n’ha fet un dels cardiòlegs més reconeguts internacionalment."

Fuster ha destacat en el seu discurs que és fàcil representar i figurar conceptes d’avenços mèdics, però és més difícil quan és tracta de conceptes psicològics. Segons Fuster, les fases cícliques per les que solem passar les persones, com ara la frustració, la motivació, la satisfacció i la passivitat es poden representar en un cercle. Tots nosaltres ens podríem reconèixer en alguna d’aquestes fases i per tant, ser capaços de passar a la que ens interessés. Tal i com ha apuntat, "d’aquestes fases hi ha una que és la més important: la motivació. Aquesta és clau per superar dificultats i mantenir la salut i afrontar la malaltia".

El doctor Antoni Bayés, en el transcurs de la laudatio , ha elogiat les qualitats personals i científiques de Fuster, l’activitat professional i la seva capacitat en les tres vessants de la medicina: assistència, docència i recerca. Bayés ha assenyalat la importància de la família a la vida de Fuster i especialment del seu mentor, el doctor Farreras Valentí. També ha destacat que Fuster considera la docència com a consubstancial amb l’assistència i que hi ha tres facetes de la docència que l’atrauen profundament: ser mentor de joves estudiants i residents; la comunicació a postgraduats en grans conferències o cursos, i la comunicació a través de publicacions.

Jordi Montaña ha manifestat que "la trajectòria i l’exemple de l’activitat del doctorFuster són un model per a tots i també, és clar, per a la Universitat de Vic, per a la qual la salut, el benestar i l’educació són àmbits gairebé constituents.” Montaña ha afegit que les raons per les quals el claustre de doctors de la Universitat de Vic acull Fuster són haver dedicat la seva carrera a la més alta investigació, a l’educació i a la transferència de coneixement a la societat de la manera més directa, senzilla i clara per a totes les edats i condicions socials.

Segons Montaña, "l’acte d’investidura com a Doctor Honoris Causa del doctor Fuster és el reconeixement a una trajectòria i unes investigacions i iniciatives molt importants per al benestar de la població en diversos punts del món". L'acte s'ha tancat amb l'actuació dels Emboirats, la colla castellera de la UVic, que ha aixecat un pilar en honor al nou Doctor Honoris Causa.

Valentí Fuster ha estat investit com a Doctor Honoris Causa per la UVic. Foto: Adrià Costa