Esquerra no pactarà mai més a Vic un pressupost amb Josep Anglada

La secció local decideix que no es donarà ni s'acceptarà cap suport de PxC. Des d'ara, els dos regidors d'ERC participaran de manera activa a l’elaboració dels comptes.

Pere Pratdesaba
26 de febrer del 2013
Joan López.
Joan López. | Adrià Costa
Joan López, en un ple municipal. Foto: Adrià Costa

ERC no pactarà a l’Ajuntament de Vic cap més pressupost amb PxC, tal com ha fet per a l’exercici 2013 . Tampoc donarà suport a cap de les mocions que presenti la formació liderada per Josep Anglada, a no ser que siguin d’interès general per a la ciutat.

Així ho va decidir l’assemblea de la secció local el passat 14 de febrer, en una trobada marcada per la mala maror dels pressupostos a l’Ajuntament de Vic, on l’equip de govern (CiU i ERC) van formalitzar un pacte amb PxC, en no trobar cap suport en els altres partits de l’oposició. La campanya engegada per Josep Anglada, que ha amplificat la seva participació a la negociació, adjudicant-se la repartició de 100.000 euros a diverses entitats, ha acabat de vessar el got de la paciència dels republicans.

ERC no ha amagat mai la seva incomoditat després del pacte amb PxC. Tampoc els seus militants i simpatitzants. El sentiment es va traslladar a l’assemblea de fa dues setmanes, que va votar, i aprovar, una decisió important: no es tornarà a pactar res més amb PxC. La postura inclou dues variants.

Per un costat, els dos regidors d’ERC, Joan López i Joan Ballana, han sol·licitat a l’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal, que els permeti participar directament a la negociació dels propers pressupostos, que afecten el conjunt de l’equip de govern. Fins ara, aquesta tasca la realitzava únicament el regidor d’Hisenda, en aquest cas, David Sala (CiU). L’alcalde ha acceptat i deixarà que els regidors republicans també hi participin.

Amb aquest pas, “no es tornarà a repetir el que ha passat aquest any”, opina Ballana. “No pactarem cap més pressupost amb PxC”, assegura de manera contundent. “D’aquesta manera, ens evitem sorpreses d’última hora”, afegeix Josep M. Font, president d’ERC Vic. ERC, però, no descarta que en alguna aprovació dels pressupostos s’hi afegeixi PxC, per compte pròpi, ja que això no ho poden controlar, però sí que assegura que no es pactarà directament amb ells sinó amb els altres partits.

La decisió de l’assemblea també inclou refermar-se en la posició actual de no donar suport a cap moció que presenti PxC als plens municipals. Els regidors d’ERC votaran sempre en sentit negatiu o, en tot cas, s’abstindran. Si la proposta de la formació d’Anglada és d’interès general per a la ciutat, es traslladarà a l’executiva abans del ple, perquè hi doni el vist-i-plau per votar-hi a favor.

Trobada amb Unitat contra el Feixisme

En aquest marc, el passat divendres, els dos regidors d’ERC es van trobar a Vic amb  membres d’Unitat contra el Feixisme i el Racisme de Vic per tal d’intentar aclarir “malentesos”. A la reunió també hi van assistir dos representants de l'entitat des d'un àmbit nacional, en concret, David Minoves (que també és secretari de Moviments Socials i Immigració d'ERC) i David Karvala. Unitat contra el Feixisme estava un xic molesta amb el flirteig d’ERC amb PxC a Vic, sobretot arran de l’aprovació dels pressupostos, i més tenint en compte que els republicans són un partit que "sempre s’han mostrat contraris a les idees feixistes", segons un portaveu de l'organtizació.

La reunió ha estat valorada de manera molt positiva per les dues parts i s’ha decidit treballar de manera conjunta en alguns fronts, com el de l’oposició a les actituds feixistes. ERC també va traslladar a la reunió la decisió de l’assemblea, que va en la línia que es reclamava des d’Unitat contra el Feixisme i el Racisme.
Arxivat a