Manlleu també es declara municipi «lliure de fracking»

El ple dóna suport a la Declaració de Sobirania del Parlament, amb el vot en contra de PxC.

Redacció Osona.com
20 de febrer del 2013
El ple de l’Ajuntament de Manlleu va aprovar ahir per unanimitat declarar el municipi “lliure de fracking”, de la mateixa manera que ja han fet altres municipis de la comarca, com Vic, Tona o Torelló. La moció manifesta “el malestar i la preocupació per la posada en marxa d’explotació d’hidrocarburs mitjançant la fractura hidràulica” i insta el Govern de la Generalitat de Catalunya a suspendre tots els permisos d'hidrocarburs per iniciar les prospeccions mitjançant aquesta tècnica a Catalunya. A més, es demana que el Departament d’Empresa i Ocupació no autoritzi cap projectes d’investigació o explotació d’hidrocarburs, tot això, mentre el Parlament de Catalunya no aprovi una llei que impedeixi aquesta tècnica, “pels seus greus impactes ambientals”.

A la sessió també es va aprovar un moció de suport a la Declaració de Sobirania del Parlament, amb el suport dels regidors d’ERC, ICV, CIU i els no adscrits. PxC hi va votar en contra.

Un altre dels punts importants va ser l’aprovació de l’execució de la garantia hipotecària de 300.000 euros, dipositada per l’Ajuntament per tal de poder finalitzar les obres de la plaça Fra Bernadí. Tots els grups hi van votar a favor.

----------------------
NOTA DE PREMSA /  20 de febrer de 2013
Ple ordinari de febrer 19/02/2013


L’alcalde excusa al regidor d’ERC  David Bosch que avui no assistirà al ple.

RESOLUCIONS DE GOVERN:

S’aprova per unanimitat l’execució de la garantia dipositada per la companyia mercantil Hormipresa SL per respondre de la correcta execució de les prestacions del contracte de gestió i explotació del servei públic local d'aparcament al subsòl de la plaça Fra Bernadí; i de la gestió i explotació de l'aparcament en superfície controlat per parquímetres en determinats àmbits de la ciutat de Manlleu.

Proposta per urgència:

S’aprova per unanimitat la designa de representant municipal a la Fundació Especial Antiga Caixa de Manlleu. S’aprova designar l’alcalde de l’Ajuntament de Manlleu, Pere Prat i Boix, com representant o en cas d’absència, vacantia o impossibilitat d’assistència, la persona que en cada circumstància desenvolupi les tasques d’alcalde accidental.

PROPOSTES I MOCIONS:

S’aprova amb els vots a favor d’ERC, ICV, CIU i els 3 regidors no adscrits i el vot en contra de PxC la Moció de suport a la declaració de sobirania i el dret a decidir del poble de Catalunya. Defensa la moció Pep Mas, d’ERC.

Acords:

Manifestar l’adhesió de l’Ajuntament de Manlleu a la Declaració de Sobirania i el dret a decidir del poble de Catalunya, aprovada pel Parlament de Catalunya el 23 de gener de 2013, que diu el següent

“D’acord amb la voluntat majoritària expressada democràticament per part del poble de Catalunya, el Parlament de Catalunya acorda iniciar el procés per fer efectiu l’exercici del dret a decidir per tal que els ciutadans i les ciutadanes de Catalunya puguin decidir el seu futur polític col·lectiu, d’acord amb els principis següents:

-       Sobirania. El poble de Catalunya té, per raons de legitimitat democràtica, caràcter de subjecte polític i jurídic sobirà.

-       Legitimitat democràtica. El procés de l’exercici del dret a decidir serà escrupolosament democràtic, garantint especialment la pluralitat d’opcions i el respecte a totes elles, a través de la deliberació i diàleg en el si de la societat catalana, amb l’objectiu que el pronunciament que en resulti sigui l’expressió majoritària e la voluntat popular, que en el serà el garant fonamental del dret a decidir.

-       Transparència. Es facilitaran totes les eines necessàries perquè el conjunt de la població i la societat civil catalana tingui tota la informació i el coneixement precís per a l’exercici del dret a decidir i es promogui la seva participació en el procés.

-       Diàleg. Es dialogarà i es negociarà amb l’Estat espanyol, les institucions europees i el conjunt de la comunitat internacional.

-       Cohesió social. Es garantirà la cohesió social i territorial del país i la voluntat expressada en múltiples ocasions per la societat catalana de mantenir Catalunya com un sol poble.

-       Europeisme. Es defensaran i promouran els principis fundacionals de la Unió Europea, particularment els drets fonamentals dels ciutadans, la democràcia, el compromís amb l’estat del benestar, la solidaritat entre els diferents pobles d’Europa i l’aposta pel progrés econòmic, social i cultural.

-       Legalitat. S’utilitzaran tots els marcs legals existents per fer efectiu l’enfortiment democràtic i l’exercici del dret a decidir.

-       Paper principal del Parlament. El Parlament en tant que la institució que representa el poble de Catalunya té un paper principal en aquest procés i per tant s’hauran d’acordar i concretar els mecanismes i les dinàmiques de treball que garanteixin aquest principi.

-       Participació. El Parlament de Catalunya i el Govern de la Generalitat han de fer partícips actius en tot aquest procés el món local, i el màxim de forces polítiques, agents econòmics i socials, i entitats culturals i cíviques del nostre país, i concretar els mecanismes que garanteixin aquest principi.

El Parlament de Catalunya encoratja al conjunt de ciutadans i ciutadanes a ser actius i protagonistes d’aquest procés democràtic de l’exercici del dret a decidir del poble de Catalunya”.

S’aproven per unanimitat les altres 4 mocions presentades:

Moció per declarar Manlleu zona lliure de Fracking. Defensa la moció Pep Mas, d’ERC.

Acords:

Manifestar el malestar i preocupació per la posada en marxa d’explotació d’hidrocarburs mitjançant la fractura hidràulica i instem el Govern de la Generalitat de Catalunya que suspengui els permisos d'investigació d'hidrocarburs per iniciar les prospeccions per la tècnica del fracking a Catalunya, tant per a l'empresa Montero Energy com per a qualsevulla altra que ho demani, amb les mateixes finalitats; alhora que el Departament d’Empresa i Ocupació no autoritzi cap projectes d’investigació o explotació d’hidrocarburs, tot això, mentre el Parlament de Catalunya no aprovi una llei que impedeixi aquesta tècnica d'explotació, per raó dels seus greus impactes ambientals.

Informar a tots els municipis que estiguin o puguin estar en el futur afectats per fracking i instar-los a que siguin declarats lliure de fracking

Instar el Consell Comarcal d'Osona que continuï vetllant pels interessos dels municipis osonencs, com ho va fer, per exemple, presentant les al•legacions corresponents, i també s'oposi a la investigació i explotació d'hidrocarburs per mitja de la tècnica de la fractura hidràulica horitzontal i d'altres, igualment agressives en qualsevol municipi de la comarca.

Instar a la Generalitat de Catalunya a que declari tot el territori de Catalunya zona lliure de fracking.

Instar al Govern de l’Estat Espanyol a què, com han fet França o el Regne Unit, prohibeixi la utilització del fracking.

Manifestar el nostre suport a la Plataforma Aturem el Fracking (PAF) i a les accions que desenvolupi.

Moció de reconeixement al camí de Sant Jaume - camino de Santiago català-  pel seu pas per Manlleu. Defensa la moció Àlex Garrido, d’ERC

Acords:

Reconèixer la feina que desenvolupa l’Associació Gerunda: Amics del Camins de Sant Jaume de les comarques gironines, per la seva tasca de difusió, de recuperació i senyalització de dit camí, i el seu treball voluntari d’atenció als pelegrins que volen començar a caminar des de Catalunya, passant pel nostre poble.

Reconèixer el caràcter històric i cultural del camí de Sant Jaume (Camino de Santiago) pel pas de la nostra ciutat i protegir la seva memòria, amb la voluntat de donar a conèixer a les ciutadanes i ciutadans de Manlleu el seu recorregut i difondre la seva transcendència històrica, social i cultural.

Moció de suport al Govern Municipal per a la millora de la Retolació de la C-25, C-17. Defensada per Josep Suriñach, de CIU

Proposta:

La proposta és que s’indiqui l’entrada MANLLEU SUD (o MANLLEU CENTRE) als rètols que trobem a la C-17 al desviament de la C-25 on només posa Girona i Vic, mentre que els que dirigeixen la circulació cap el Pont de la Gleva indiquin MANLLEU OEST, cosa més adient i racional al nostre entendre i que escau amb la importància de la segona ciutat d’Osona.

Creiem que l’afer mereix a més d’aquesta actuació puntual i immediata en el temps, un estudi integral de la retolació de totes les aproximacions a la nostra ciutat, donat el fet que en altres indrets trobem mancances similars, malgrat no siguin tant evidents en la seva importància pels interessos comercials dels nostres conciutadans.

Moció per la condonació de la plusvàlua en els desnonaments. Defensa la moció Maite Gallifa, de CIU.

Acords:

Que per part de l’Ajuntament, es condoni el pagament de l’Impost Municipal de la Plus Vàlua a tots els contribuents que hagin vist perdut el seu primer habitatge pels motius de desnonament per no poder atendre l’hipoteca.

Que també quedi anotat com a no objecte de cobrament la Plus Vàlua del seu habitatge, a l’anterior propietari que passa per aquest traumàtic tràngol ell i la seva família propra, si s’aprova una llei que ara encara no existeix, de dació en pagament  (lliurar l’habitatge deixa per saldat el deute i no es pot reclamar res més).

Que s’estudiï si fóra legalment possible, donat el fet que la Plus Vàlua grava l’interval de temps entre una transmissió i una altre, imputar des de la primera no percebuda (és a dir el del moment de l’hipoteca) al pagament final de la segona operació, és a dir quan finalment el Banc o Caixa vengui aquesta propietat i sigui llavors ells l’objecte de tributació. Com que molt probablement aquesta segona opció no serà possible, proposem que per part de l’Ajuntament es faci arribar una proposta en aquest sentit als legisladors competents.

INFORMACIÓ DE LES REGIDORIES
 
Medi ambient: La regidora Maica Bassas comenta que estan treballant en la setmana ambiental d’enguany, que serà del 16 al 24 de març. Destaca algunes activitats ja programades: plantada popular d’arbres a la Platja del Dolcet, exposició al Museu del Ter, el viver a l’arborètum i un curs a l’aula mercat entre d’altres. Comenta també que les 2 instal·lacions solars fotovoltaiques que s’han fet a les 2 cobertes, piscina municipal i pavelló, estan ja acabades i pendents de posar-se en funcionament en les properes setmanes

Alcaldia: L’alcalde comenta que la passada setmana el programa Divendres de TV3 va estar instal·lat a Manlleu i que espera això ens hagi servit a nivell de promoció de ciutat malgrat alguns temes, potser, no han tingut el protagonisme que s’esperava. La imatge que s’ha vist de Manlleu ha agradat i molta gent ha descobert la nostra ciutat. L’alcalde comenta també que va assistir, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, al lliurament dels Premis Ciutat de Barcelona 2012 i que en literatura en llengua catalana ha estat premiada l’escriptora manlleuenca Josefa Contijoch.

Promoció econòmica: Josep M. Anglada comenta que el projecte innovadors està ja en marxa. Destaca 4 eixos que es treballen: Suport al teixit industrial a través d'una persona amb coneixements i experiència en l'enginyeria industrial, el treball en xarxa, la millora de l'ocupabilitat de les persones i l'estimulació i promoció del talent.

Comenta també que es va treballant  la promoció comarcal des d’Osona Turisme, a través d’accions de promoció periòdiques: assistència a fires i promoció als busos de Sagalés.

Josep M. Anglada destaca que el programa SEFED celebrarà el seu 25è aniversari el proper 15 de març. Aquest és un programa que funciona i pel que molta gent ha passat al llarg dels anys i malgrat ara mateix és difícil sortir amb feina, destaca l’alt índex d’inserció laboral dels participants.

Serveis Territorials, habitatge i esports: Pep Mas comenta que s’han instal•lat 3 porteries plegables al pavelló municipal. S’han finançat 60% Servei esports Diputació Barcelona i 40% Ajuntament, a través d’una subvenció per a la millora de material esportiu. Aquest canvi de porteries és una millora pel que fa a seguretat pels practicants. Continuant amb esports Pep Mas felicita al Club Hípica Manlleu per l’èxit de participació al Raid Hípic Manlleu del passat cap de setmana, més de 140 participants.

Pep Mas comenta també que s’ha iniciat la campanya d’habitatge per aconseguir augmentar el nombre de pisos gestionats des de la borsa d’habitatge i que, en paral·lel, s’estan realitzant també visites a entitats bancàries amb el mateix objectiu.

A nivell d’urbanisme es comenta el tancament del pas de les 3 Creus i la posada en funcionament de l’ascensor de la plaça, a partir d’avui, dimecres dia 20 de gener. L’ascensor funcionarà de 2/4 de 9 del matí a 2/4 de 9 del vespre.

Serveis Personals: El regidor Àlex Garrido comenta que a nivell d’educació s’ha assistit a una altra taula de planificació territorial. S’ha obert el període de preinscripció que serà de l’11 al 16 de març per primària i secundària i i del 6 al 17 de maig per escoles bressol. Àlex Garrido destaca algunes dades: S’augmenta 1 línia de P3, quedant un total de 12 línies i la ràtio d’alumnes que serà de 25 a primària i 30 a secundària.

A nivell de cultura destaca l’activitat conjunta entre OPE i Cultura que tindrà lloc el dissabte dia 27 d’abril, la Nit (en)cantada, un shopping night amb activitat cultural al carrer. Àlex Garrido felicita al programa Passavolant de Ràdio Manlleu, que arriba al seu programa 300. La celebració d’aquest “aniversari” es farà amb un programa especial des del Fòrum Gastronòmic de Girona.  Comenta també que aquest diumenge es celebra el 12è Memorial Joan Prat al Teatre de Gràcia.

Salut, consum i Gent Gran: El regidor comenta que aquesta setmana s’han presentat els indicadors de salut local per part de la Diputació de Barcelona.

Just després de la sessió de ple es va constituir la Junta General de Manlleu Mitjans de Comunicació amb la següent ordre del dia:

1.   Ratificar els acords del Consell d'Administració de Manlleu Mitjans de Comunicació, SL de cessament i nomenament de membres.

2.   Censura de la gestió social i aprovació dels comptes anuals de l'exercici 2012 i aplicació del resultat.

3.   Acord de dissolució de la societat Manlleu Mitjans de Comunicació, SL

4.   Aprovació de l'acta de la sessió

Manlleu, febrer de 2013
Arxivat a