Carles Capdevila: «Necessitem líders que empenyin i que no emprenyin»

El director de l’Ara ofereix una xerrada a Malla.

Toni Carrasco
18 de febrer del 2013
Eudald Sentmartí va presentar Carles Capdevila. Foto: Toni Carrasco

Carles Capdevila, periodista osonenc i director del diari Ara, va oferir divendres passat una interessant dissertació sobre el moment històric que estem vivint. La conferencia, sota el títol “Comunicació i país”, es va fer al Teatre de Malla i va reunir un centenar de persones.

En primer lloc, Capdevila va recordar els seus primers treballs en periodisme als Hostalets de Balenyà, d'on és fill, per continuar explicant cap a on hem d'anar i com ens n’hem d'ensortir. Va reivindicar la Catalunya amateur dels pobles, del sentit comù, voluntària, flexible i que fa molts anys que funciona. "Els que ara anomenem emprenedors són els que sempre han fet coses i que representen un 10% de la població, al costat d'un altra 10%, que són els emprenyadors i no et volen deixar fer coses, i que a més no fan mai res", va insistir. Va destacar que "tant uns com els altres són necessaris ja que la resta de la població, el 80% va cap un cantó o l'altre, tot depèn".

"La Catalunya professional no existeix ja que no es basa en l'esperit de les coses, de la veritat de les coses", va explicar Capdevila. Va parlar del moment actual, afirmant que "ara estem vivint un moment històric i això és molt interessant però a la vegada són moments molts dolents i durs". I va afegir: "És en aquests moments que ningú decideix per nosaltres, que nosaltres decidirem el nostre futur". Per tot això, va reivindicar "líders que empenyin i que no emprenyin, que gestionin i donin confiança perquè això serà el camí cap a l’èxit".

Va comparar la societat que teníem fins ara com "una etapa infantil, on tots els ciutadans podien ser enganyats com un nen de quatre anys i on la societat de consum sabia en cada moment com motivar una compra compulsiva de qualsevol producte". I en canvi "ara estem entrant en la etapa de la adolescència, que ens portarà a la maduresa i a ser adult". En aquesta etapa "ens fem moltes preguntes de tot i a tothom, es discuteix tot per poder avançar”, és un moment on “saber la veritat és molt incòmoda".

Ara, segons el periodista "el sistema que teníem ja no funciona i el nou encara no ha arribat". Va recomanar els joves formats en periodisme i en qualsevol altra branca que ara "ja no es pot anar a buscar feina, el sistema ha canviat; ara cal  inventar-se un mateix la seva feina i vendre-la o donar-la a conèixer". Cal per això "no perdre ni un minut, la responsabilitat de les coses és de cadascú de nosaltres i també és molt important el discurs que fem cap a fora”.

Per acabar la xerrada va esmentar una frase però que dóna molt a pensar: "La felicitat no està en allò que et passa sinó en com ets tu mateix i ho afrontes".
Arxivat a