Vic treballarà per constituir l'estat català amb el suport «crític» del PSC

ACTUALITZADA LA CRÒNICA DEL PLE El consistori tira endavant una moció a favor de la Declaració de Sobirania, amb els vots de CiU, ERC, SI, CUP, PSC i ICV-EUiA. Només PxC s'ha posicionat en contra. Consell de la Pagesia, horts solidaris i tercer sector, altres temes aprovats a la sessió.

Pere Pratdesaba
04 de febrer del 2013
El ple de Vic ha aprovat la moció a favor de la declaració de sobirania amb els vots dels regidors socialistes.
El ple de Vic ha aprovat la moció a favor de la declaració de sobirania amb els vots dels regidors socialistes. | Adrià Costa
El ple de Vic ha aprovat la moció a favor de la declaració de sobirania amb els vots dels regidors socialistes. Foto: Adrià Costa

El ple de l’Ajuntament de Vic, en sessió ordinària, ha donat llum verda aquesta tarda a una moció de suport a la Declaració de Sobirania que va aprovar fa uns dies el Parlament i al procés de transició nacional, amb una aposta clara pel “sí” a la independència. El document, que marca l’inici oficial de la campanya pel vot favorable a la consulta, ha rebut un suport unànime del consistori, amb el vot favorable de 16 dels 21 regidors (CiU, ERC, SI, CUP, PSC i ICV-EUiA). Només hi han votat en contra els cinc regidors de PxC. El PSC ha donat el seu suport tot i que ha matisat que era “crític”.

La moció de caràcter sobiranista havia estat consensuada prèviament per SI, la CUP, ERC i CiU, els partits del consistori que sempre s’han mostrat partidaris de la independència. El text dóna suport al Parlament, en la Declaració de Sobirania, i l’insta a convocar un referèndum o consulta, “no més enllà del 2014”. El document, però, fa un pas més del que han fet altres consistoris i afegeix el punt 3 on s’adquireix “el compromís de treballar per aconseguir el suport majoritari del poble català a l’Estat propi”.

Precisament, aquest tercer punt és el que ha creat més reticències entre ICV-EUiA i PSC, que consideraven que eren dos temes diferents, la consulta i el suport a la independència, i no es podien ajuntar. Xavier Tornafoch, portaveu ecosocialista, ha criticat que la moció divergís de la que es va aprovar al Parlament. “M’hagués agradat més incidir en el referèndum”, ha apuntat. “No discrepem amb si s’ha de donar suport a l’estat propi o no.  Estem d’acord amb el dret a decidir però no es pot direccionar el vot”, ha lamentat Jacint Raurell (PSC).

Tot i aquestes discrepàncies, els dos partits han optat per votar a favor de la resolució. En el cas dels socialistes, han demanat que es retirés el punt 3, però també han advertit que, si no es feia, hi donarien suport igual, tot i que seria “un vot crític”, de manera semblant al que va donar la CUP al Parlament (aquí, però, els dos regidors socialistes han donat el vot afirmatiu). D’aquesta manera, el PSC de Vic es desmarca de la postura oficial del partit i també de la del PSC Osona, que públicament s’han posicionat en contra de la Declaració de Sobirania.

“Al PSC no hi ha contradiccions, és diversitat”, ha assegurat Raurell. “El PSC no som un partit de pensament únic”, ha afegit.

El mateix alcalde, Josep M. Vila d’Abadal, s’ha encarregat de rebatre les paraules del dirigent socialista i ha intentat girat la truita. “És precisament el procés a la inversa. El dret a decidir és un dret que tenen tots els pobles. I el poble català vol ser lliure i per això demana un referèndum”, ha dit l’alcalde de la ciutat i president de l’Associació de Municipis per la Independència.

“Es fa una proposta inequívoca d’avenç nacional”, ha apuntat Joan López (ERC).  En el mateix sentit s’ha expressat el portaveu de SI, Iban Lapeira: “La moció és més ambiciosa que la del Parlament, ja que, per exemple, es fixa una data per al referèndum”.  “El ‘no’ ja l’hem tingut des de fa 300 anys”, ha apuntat Nil Puigivila (CUP).

Antoni Serrat. Foto: Adrià Costa

Montse Rovira. Foto: Adrià Costa

Per la seva banda, Josep Anglada ha defensat el vot negatiu de PxC i ha qualificat la moció de “brindis al sol”. El portaveu de PxC ha demanat a la resta de formacions que no li donessin “lliçons de catalanisme”.

El ple d’aquesta tarda també ha aprovat altres punts importants: com la revisió de les tarifes d’aigua potable, que han pujat un 2,43%; l’augment de les taxes als bancs i caixes per posar caixers automàtics a la via pública, que puja fins als 515 euros; demanar la cessió d’un tram de la N-152a a la Generalitat, amb l’objectiu futur que s’hi desenvolupi el plantejament urbanístic, que inclou un nou pont Méder i la remodelació del sector;  o iniciar el reglament regulador del nou Consell de la Pagesia de Vic, entre d’altres. El ple també ha viscut la presa de possessió del càrrec del nou regidor de la CUP, Marc Barnolas (foto, a l'esquerra), que substitueix Georgina Rieradevall, actual diputada al Parlament.

Horts solidaris, llei d’estrangeria i deute del tercer sector

Pel que fa a les mocions, se n’han aprovat tres, a més de la de suport a la Declaració de Sobirania: una de tots els grups per cedir terrenys per a la utilització com a horts solidaris, una de PxC contra l’anunci de la reforma de la llei d’estrangeria i una altra del PSC, on s’insta a la Generalitat al pagament “urgent” del deute acumulat amb el tercer sector.

Tots els grups han coincidit en valorar molt positivament la proposta dels horts solidaris, que es destinaran a famílies amb dificultats. “Es podran pal·liar situacions difícils”, diu Tornafoch. “És una iniciativa oportuna”, afageix Raurell (PSC).

Pel que fa a la moció de PxC, la formació demana que el govern espanyol revoqui la intenció de concedir el permís de residència a estrangers que comprin pisos de més de 160.000 euros. Els grups de l’oposició han coincidit en el fons de la qüestió, però han matisat que només es tractava d’un anunci, i que ni tan sols hi havia un avantprojecte. Amb aquest argument, els quatre regidors de la CUP, SI i ICV-EUiA hi han votat en contra i els 12 regidors de PSC, ERC i CiU s’han abstingut. La moció, doncs, ha prosperat, amb el vot a favor dels cinc regidors de PxC.

El resultat, fruit de l’abstenció de tres partits, és sorprenent, ja que, d’aquesta manera, l’Ajuntament assumeix fil per randa el text presentat per PxC, amb certes connotacions xenòfobes. La moció equipara públic rus i xinès amb màfies, i dóna per descomptat que si es tirés endavant la mesura “seria una trucada al blanqueig de diners i l’obtenció legal d’un permís de residència per a mafiosos”.

La moció sobre el deute del tercer sector, presentada pel PSC, ha estat assumida per tots els partits, menys CiU, que s’ha abstingut.

Josep Maria Arimany.

Josep Maria Vila d'Abadal. Foto: Adrià Costa

Per altra banda, no han prosperat dues mocions, una de la CUP, on es reclamava a l’Ajuntament que prohibís a les zones verdes l’ús de diversos herbicides amb un cert grau de toxicitat; i una altra sobre el reglament de les subvencions, presentada per ICV-EUiA. Aquesta última ha derivat en un debat sobre els pressupostos, on PxC va donar suport a l’equip de govern i va poder disposar de 100.000 euros per distribuir entre les entitats que considerés més convenient, la qual cosa no ha agradat massa a l’oposició.

EL PLE, EN BREU

Els cost de redactar un catàleg de camins municipals de Vic ha estat de 15.000 euros, diu PxC. Josep Rafús (CiU) ho dubta i diu que s’ho mirarà.

El gestors del restaurant Clau de Fa de l’Atlàntida, que està tancat, s’estan plantejant traspassar la concessió o remodelar l’oferta de l’equipament.

L’Ajuntament ha demanat a la immobiliària que flexibilitzi els requisits d’accés als pisos de lloguer social de can Colomer. Ara s’han de pagar 19.000 euros de paga i senyal.

L’Ajuntament estudiarà si es persona a la querella contra l’estat italià pels bombardejos feixistes del 1938  i 1939 a Vic, tal com ja han fet altres municipis catalans. La proposta, que va deixar anar ICV-EUiA en una pregunta, però, no sembla massa possible que prosperi. “Tenim diners per això?”, ha preguntat l’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal, que s'ha compromès a estudiar-ho.

El ple en directe, via Twitter




------------------
ORDRE DEL DIA

A) ESBORRANY DE L'ACTA DE LA SESSIÓ DEL 17 DE DESEMBRE
DE 2012

B) PROPOSTES D'ACORD I DICTÀMENS

1 PRESA DE POSSESSIÓ DEL SENYOR MARC BARNOLAS VILAMALA COM A REGIDOR D'AQUEST AJUNTAMENT

2 MODIFICAR LA DENOMINACIÓ I ÀMBIT D'ACTUACIÓ DE LES COMISSIONS INFORMATIVES PERMANENTS

3 REVISIÓ DE LES TARIFES DE L'APARCAMENT SOTERRAT DE LES RAMBLES DEL PASSEIG I DEL CARME PER L'ANY 2013

4 REVISIÓ DE LES TARIFES DEL SERVEI DE SUBMINISTRAMENT D'AIGUA POTABLE PER L'ANY 2013

5 DONAR COMPTE DELS INFORMES DE MOROSITAT DEL 4t TRIMESTRE DE 2012

6 MODIFICACIÓ DE L'ANNEX 4 I DE L'ANNEX 9 DE L'ORDENANÇA FISCAL NÚM. 17, TAXES PER OCUPACIÓ I APROFITAMENT ESPECIAL DE LA VIA PÚBLICA I DELS TERRENYS D'ÚS PÚBLIC

7 APROVAR LA SOL.LICITUD A LA GENERALITAT DE CATALUNYA DE CESSIÓ D'UN TRAM DE LA N-152A, ENTRE EL PK 66+650 I EL PK 67+700 I ELS RAMALS D'ENLLAÇ AMB LA CARRETERA BV-4316

8 APROVAR LA INICIATIVA PER A LA MODIFICACIÓ DE L'ORDENANÇA DEL RÈGIM GENERAL DE COMUNICACIÓ PRÈVIA, LES ACTIVITATS INNÒCUES I ELS INFORMES URBANÍSTICS DE COMPATIBILITAT, I CONSTITUCIÓ I DESIGNACIÓ DE LA COMISSIÓ D'ESTUDI

9 APROVAR INICIALMENT L'ORDENANÇA MUNICIPAL REGULADORA DE LES LLICÈNCIES URBANÍSTIQUES DE VIC

10 ADHESIÓ DE L'AJUNTAMENT DE VIC AL CONVENI MARC DE COL•LABORACIÓ ENTRE L'AGÈNCIA DE RESIDUS DE CATALUNYA I ELS SISTEMES INTEGRATS DE GESTIÓ DE RESIDUS D'APARELLS ELÈCTRICS I ELECTRÒNICS (RAEE)

11 APROVAR INICIALMENT EL REGLAMENT REGULADOR DEL CONSELL DE LA PAGESIA DE VIC

Intervenció d'Iban Lapeira. Foto: Adrià Costa

C) RESOLUCIONS, MOCIONS I ALTRES INTERVENCIONS

1 RESOLUCIONS DE L'ALCALDIA

2 MOCIONS

a) MOCIÓ DE TOTS ELS GRUPS MUNICIPALS PER A LA CESSIÓ DE TERRENYS PER A UTILITZAR-LOS COM A HORTS SOLIDARIS A VIC

b) MOCIÓ DELS GRUPS MUNICIPALS CIU, CUP, ERC I SI DE SUPORT A LA DECLARACIÓ DE SOBIRANIA DEL POBLE DE CATALUNYA I EL PROCÉS DE TRANSICIÓ NACIONAL

c) MOCIÓ DE PXC CONTRA L'ANUNCI DE LA REFORMA DE LA LLEI D'ESTRANGERIA

d) MOCIÓ DE LA CUP EN DEFENSA DE LA SALUT I CONTRA L'ÚS D'HERBICIDES I PLAGUICIDES AGROTÒXICS EN ELS ESPAIS PÚBLICS

e) MOCIÓ DEL PSC RECLAMANT EL PAGAMENT IMMEDIAT DELS DEUTES ACUMULATS PER LA GENERALITAT DE CATALUNYA AL TERCER SECTOR I A LES ADMINISTRACIONS LOCALS EN MATÈRIA DE SERVEIS SOCIALS I ATENCIÓ A LA DEPENDÈNCIA

f) MOCIÓ D'ICV-EUIA PER INSTAR L'AJUNTAMENT DE VIC A L'APROVACIÓ DEL REGLAMENT DE SUBVENCIONS A LES ENTITATS

3 ASSUMPTES D'URGÈNCIA

4 PRECS I PREGUNTES



Anna Erra. Foto: Adrià Costa

Joan López. Foto: Adrià Costa

David Sala. Foto: Adrià Costa
Arxivat a