Teredo Oil descarta usar el fracking a Osona, la Garrotxa i el Ripollès

El director general de l’empresa parla per primer cop dels plans de la companyia i diu que s'utilitzarà una tècnica d'extracció "més evolucionada", amb impacte ambiental mínim.

Redacció Osona.com
30 de gener del 2013
Vídeo Teredo Oil
Vídeo Teredo Oil

Vídeo del reportatge del 8TV.

Phillip Paris, director general de Teredo Oil España, ha assegurat que de moment no pensen utilitzar el sistema de fracking a la Garrotxa, el Ripollès i Osona, zona on la companyia ha rebut un permís de la Generalitat per investigar l’existència d’hidrocarburs. En tot cas, s’emprarà una "tècnica més evolucionada" sense compostos químics, amb sorra, aigua i pressió. Així ho ha explicat en declaracions al programa “8 al dia” de 8TV, emeses ahir a la nit. Són les primeres paraules d'un portaveu de Teredo Oil sobre els plans de la companyia a les comarques afectades.

“Estem parlant de gas, no necessitem el fracking. I l’impacte ambiental serà mínim”, apunta Paris. El directiu diu que preveuen començar els treballs a l’abril i que, si acaben interessats a explotar el gas, són una companyia responsable i minimitzaran uns riscos que coneixen a la perfecció. “El que s’ha de controlar és que quan surti el gas no caigui al terra”, afegeix.

El Govern va acordar el 2 d'octubre del 2012 autoritzar el permís sol·licitat per l'empresa anglesa Teredo Oils per investigar la presència d'hidrocarburs a l'àrea denominada Ripoll, formada per 51.201 ha de vuit municipis d'Osona, així com vuit més del Ripollès i vuit de la Garrotxa. La decisió ha provocat una reacció en cadena al territori, on es considera que es pot obrir la porta a l'extracció mitjançant el fracking, una tècnica que té aparentment un gran impacte ecològic, i que inclou un gran consum d'aigua, una gestió complicada de l'aigua residual, sorolls i l'impacte visual, i la possible contaminació, per la utilització d'additius químics, tant de les aigües subterrànies com de les superficials, entre altres.

A Osona, hi ha vuit municipis afectats pel permís concedit: Vidrà, Santa Maria de Besora, Sora, Montesquiu, Sant Quirze de Besora, Sant Pere de Torelló, Orís i Santa Maria de Corcó. L'àrea també inclou pobles del Ripolles (Campdevànol, Les Llosses, Ogassa, Ribes de Freser, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Sant Pau de Segúries i Vallfogona de Ripollès) i de la Garrotxa (la Vall de Bianya, Sant Joan les Fonts, Riudaura, Olot, Santa Pau, la Vall d’en Bas, les Preses i Sant Feliu de Pallerols).

Des de la Plataforma Aturem el Fracking (PAF), a través del seu Twitter, s'ha titllat de "fals" l'intent de "minimitzar l'impacte" per part de l'empresa. "Ni fracking ni anàlegs" han afirmat tot assegurant que "els prenen per imbècils" quan donen com alternativa una tècnica que en realitat ells consideren que no deixa de ser fracking.

El fracking a Osona