Front contra el fracking

Una vintena de representants d'ajuntaments del Ripollès, la Garrotxa i Osona es reuneixen a Riudaura per reclamar informació a la direcció general d'Energia i Mines.

NacióLaGarrotxa.cat
16 de gener del 2013
Acció de la Plataforma Aturem el Fracking, el passat dilluns al ple de Vic.. Foto: Adrià Costa

L'autorització a Teredo Oils United per investigar la presència d'hidrocarburs en una àrea de més 50.000 hectàrees entre el Ripollès, la Garrotxa i Osona ha agafat per sorpresa els ajuntaments afectats. De fet, la majoria no se n'han assabentat fins que el Govern ha donat el vist-i-plau a realitzar els treballs i les prospeccions prèvies així com la rebaixa de la fiança que ha de pagar l'empresa anglesa.

Fins ara, qui ha assumit la veu cantant de l'oposició a un projecte que podria obrir la porta al fracking ha estat l'alcaldessa de Riudaura, Eulàlia Massana, un petit municipi de la Garrotxa a tocar de Vallfogona on l'empresa ja ha fet acte de presència. En aquesta població es van reunir dilluns a la nit una vintena d'alcaldes entre els quals els de Vidrà, Sora, Sant Quirze de Besora, Santa Maria de Besora, Montesquiu, Orís i Santa Maria de Corcó. L'objectiu és fer front comú i, sobretot, aconseguir que el Govern informació sobre els permisos concedits ja que fins ara els ajuntaments no han rebut cap tipus d'explicació oficial. Precisament avui Massana és a Barcelona per reunir-se amb la direcció general de Mines.

El passat dilluns, el ple de l'Ajuntament de Vic va aprovar per unanimitat declarar el municipi "lliure de fracking". Al Ripollès, per la seva banda, està previst que dilluns vinent el delegat del Govern, Eudald Casadesús, es trobi amb els alcaldes de la comarca. "Hi hem d'estar molt a sobre" explica Carme Freixa, alcaldessa de Vallfogona, que recorda que els municipis només poden autoritzar els permisos per actuacions concretes com obrir pistes. "Fins ara no hem sabut res de l'empresa ni hem rebut cap explicació del Govern" afegeix.

Cal recordar que el permís pel projecte Ripoll afecta 51.201 ha de vuit municipis d'Osona així com vuit més del Ripollès i vuit de la Garrotxa. L'autorització preveu destinar els tres primers anys –on s'hauria d'invertir un mínim de 6,3 milions d'euros- als treballs de geologia i geofísica. La perforació pròpiament dita no començaria abans del quart, cinquè i sisè any de concessió, és a dir, a partir 2016, amb una inversió mínima d'11,8 milions.

A Osona, hi ha vuit municipis afectats pel permís concedit: Vidrà, Santa Maria de Besora, Sora, Montesquiu, Sant Quirze de Besora, Sant Pere de Torelló, Orís i Santa Maria de Corcó. L'àrea també inclou pobles del Ripolles (Campdevànol, Les Llosses, Ogassa, Ribes de Freser, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Sant Pau de Segúries i Vallfogona de Ripollès) i de la Garrotxa (la Vall de Bianya, Sant Joan les Fonts, Riudaura, Olot, Santa Pau, la Vall d’en Bas, les Preses i Sant Feliu de Pallerols).