Espinelves prepara les al·legacions al contenciós de l'Estat espanyol

L’Ajuntament estudia presentar una defensa conjunta amb Celrà i Arenys de Munt, els altres dos municipis afectats, que també van declarar-se “territori català lliure”.

Pere Pratdesaba
16 de gener del 2013
Cartell de suport al refèndum. Foto: Osona.com

L’Ajuntament d’Espinelves presentarà al·legacions al recurs contenciós administratiu que l’Advocacia de l’Estat va presentar fa uns dies contra la moció on es declarava el municipi “territori català lliure”, aprovada el passat 28 de setembre pel consistori osonenc. L'Ajuntament ha rebut l’oferiment de l’Assamblea Nacional Catalana (ANC) per utilitzar els seus serveis jurídics i està estudiant ara la possibilitat de presentar una defensa conjunta amb Celrà i Arenys de Munt, les altres dues poblacions afectades, que també han estat portades als tribunals.

L’Ajuntament té 20 dies per presentar recurs. Com que encara hi ha marge, el consistori ha optat per esperar la trobada que hi haurà a Celrà, el proper divendres, a la que hi assistiran representants del consistori d’Arenys de Munt i d’Espinelves, entre ells l’alcalde Joan Manuel Claveria.

La moció d’Espinelves, que sorgeix d’una moció semblant d’Arenys de Munt, a més de declarar el municipi "territori català lliure", demana al Parlament que assumeixi, “de forma unilateral i a tots els efectes, la plena sobirania de la nació catalana, en la perspectiva de la constitució d’un estat català lliure, independent, democràtic i social”. També se l'insta a impulsar accions immediates, com la creació dels corresponents registres civils, mercantils i de la propietat; la creació d’una hisenda pròpia i d’un banc nacional des del qual es gestionin el règim fiscal i el finançament dels serveis i institucions públics; que les banderes oficials siguin la local, la senyera i, fins al dia de la independència, l’estelada; que quedin sense aplicació totes les lleis i reglaments, sentències judicials i resolucions que limitin l’ús de la llengua catalana; o que es declari, a efectes administratius, el dia 12 d’octubre com a dia laborable, entre d’altres.

“Nosaltres només hem donat suport a una declaració ideològica. Si en ple segle XXI hem de perseguir les opinions ja ens ho podem fer mirar”, es lamenta Claveria. L’alcalde d’Espinelves té clar que l’ofensiva de l’Estat espanyol contra aquest tipus de mocions, que afecta la meitat dels municipis d’Osona, s’anirà fent amb comptagotes, fins arribar al conjunt dels ajuntaments implicats.

Més informació del contenciós d’Espinelves

Documents