Vic es declara municipi «lliure de fracking»

El ple de l’Ajuntament aprova per unanimitat la seva oposició a aquesta tècnica d’extracció d’hidrocarburs. El debat ha rebut el suport d’una trentena de membres de la PAF i el GDT, que han protagonitzat una acció reivindicativa.

Pere Pratdesaba
14 de gener del 2013
Membres de la Plataforma Aturem el Fracking.
Membres de la Plataforma Aturem el Fracking. | Adrià Costa
Membres de la Plataforma Aturem el Fracking. Foto: Adrià Costa

Vic és el segon municipi d’Osona que es declara “lliure de fràcking”, després de l'Esquirol. En d'altres poblacions de la comarca, com Prats o Lluçà, o fins i tots algun ens, com el Consorci del Lluçanès, s'han aprovat mocions semblants d'oposició a la investigació i explotació d’hidrocarburs mitjançant aquesta tècnica, tot i que sense fer servir aquesta terminologia.

El ple de Vic ho ha aprovat aquesta tarda per unanimitat, fruit d’una moció presentada per ICV-EUiA. La decisió ha rebut el suport d’una trentena de membres de la Plataforma Aturem el Fracking (PAF), entre els qui hi havia diversos representants del Grup de Defensa del Ter (GDT), que han estat presents a la sessió, vestits amb unes “granotes” blanques i amb mascaretes.

El text de la moció, a més de declarar Vic “municipi lliure de fracking”, també exigeix a la Generalitat que no atorgui els permisos a l’empres Montero Energy per iniciar les prospeccions d’hidrocarburs a la comarca. A més, el document ha inclòs dues esmenes d’ERC, on es demana aprofitar els esforços i les mobilitzacions sorgits de la societat civil per tal de “difondre i treballar per un model energètic alternatiu i sostenible” i s’insta el Govern de la Generalitat a estudiar la manera legal de prohibir aquesta tècnica al nostre país, decretant moratòries a les autoritzacions de prospeccions, perforacions o extraccions “fins que no hi hagi una normativa clara al respecte”. També s’han introduït dues esmenes de CiU: la primera, emfatitzar que es demana que no es permetin les extraccions amb aquesta tècnica, però no amb d’altres; i la segona, es crear una comissió per seguir el tema, formada per representants de tots els grups municipals, en la que també hi podrien haver-hi representants de la PAF.

El ple també ha aprovat lleugerament a l’alça la modificació d’algunes de les tarifes del taxi i del transport urbà, en concret les de la targetes T10 i T10 social, retre dos homenatges a les víctimes de la guerra civil, dels dos bàndols, per separat, i estudiar un reconeixement del darrer alcalde republicà, Marià Serra i Badell.

Crònica sencera del ple




Vuit municipis d’Osona afectats per les prospeccions

La fracturació hidráulica (o fracking), desenvolupada als EUA i al Canadà, consisteix en un sistema de pous de perforació vertical fins a 5.000 metres de profunditat des d'on es realitzen una sèrie de detonacions explosives que provoquen petites fractures a la roca per les quals s'injecten, per etapes, milers de tones d'aigua a molta alta pressió, barrejada amb sorra i fins a 600 additius químics, alguns altament tòxics. Aquesta tècnica té aparentment un gran impacte ecològic, que inclou un gran consum d'aigua, una gestió complicada de l'aigua residual, sorolls i l'impacte visual, la possible contaminació, per la utilització d'additius químics, tant de les aigües subterrànies com de les superficials, entre altres.

Intervenció de Xavier Tornafoch, en la presentació de la moció. Foto: Adrià Costa

Intervenció d'Antoni Serrat. Foto: Adrià Costa

A Osona, ja hi ha vuit municipis afectats (entre els quals no hi apareix Vic) per les primeres prospeccions, per tal d’investigar la presència d'hidrocarburs. Tal i com passa en altres sol·licituds –encara no concedides- en altres comarques de la Catalunya Central, hi ha el temor que aquestes prospeccions obrin la porta a l'extracció d'hidrocarburs amb la tècnica del fracking.

Tots els grups del consistori s’han mostrat molt satisfets per l’acord unànime al qual s’ha arribat. “No hi ha estudis d’impacte ambiental que certifiquin que aquesta tecnologia es innòcua en el temps. El fracking pot produir danys rellevants i importants”, ha dit Jacint Raurell (PSC). En el mateix sentit s’ha expressat el portaveu de la CUP, Nil Puigivila: “Davant d’una activitat que no està demostrat que sigui innòcua s’ha d’aturar”. Joan Carles Fuentes (PxC), per la seva banda, ha reclamat a l’Estat espanyol que prohibeixi aquesta tècnica al territori.

‘Millor viu que fòssils!’

En el moment de debatre la moció, els activistes antifracking presents a la sala han enlairat uns cartells amb el text “Aturem el fracking. Millor vius que fòssils!”. De manera excepcional, l’alcalde ha donat la paraula fins i tot al portaveu de la PAF, Eudald Rifà, tot i que el reglament dels plens no contempla aquesta possibilitat. Rifà ha reclamat que es treballi per un nou model energètic i ha matisat que no es tractava només d’un problema mediambiental, sinó també econòmic i social.

L’alcalde ha tancat el debat agraint la tasca de la plataforma i s’ha compromès a parlar amb d’altres ajuntaments de la comarca i el Consell Comarcal. “L’Ajuntament de Vic està amb vosaltres”, ha assegurat. Finalment, la moció s’ha aprovat per unanimitat, en mig dels aplaudiments del públic.

“Millor no podia sortir. Ara esperem que s’estengui com una taca d’oli, però d’oli d’oliva”, bromejava a la sortida del ple Miquel Sànchez, secretari general de CCOO Osona, que també ha participat en l’acció reivindicativa de la PAF. “Encara que la moció l’hagi presentat un partit, per una vegada hi ha hagut un acord unitari”, destacava Xavier Bunyol, membre del GDT i la PAF. “Però això només és el principi. Queda molta feina per fer”, alerta.

Situació del fracking a Osona



Intervenció de Joan Ballana. Foto: Adrià Costa

Josep Maria Vila d'Abadal i Joan López. Foto: Adrià Costa
Arxivat a