La primera conferència sobre el fracking a Vic fa el ple

Diverses entitats s'organitzen en una plataforma per tal d'aturar aquesta tècnica d'extracció de gas.

Ecodiari
19 de desembre del 2012
La primera xerrada sobre fracturació hidràulica va comptar a Vic amb una presència massiva.
La primera xerrada sobre fracturació hidràulica va comptar a Vic amb una presència massiva. | GDTer.
La primera xerrada sobre fracturació hidràulica va comptar a Vic amb una presència massiva. Foto: GDTer.

Ahir dimarts 18 de desembre va tenir lloc la primera xerrada organitzada per la Plataforma Aturem el Fracking (PAF) a la sala ETC de Vic, amb la presència d’una vuitantena de persones. L’empresa Montero Energy Corporation ha sol·licitat permisos d’investigació d’hidrocarburs a diverses comarques del país, entre les que hi ha Osona. El GDT, la PAF i algunes formacions polítiques, com ICV, la CUP i ERC, creuen que aquesta investigació és l’avantsala de les prospeccions per fracking, un sistema molt perjudicial per al medi ambient, utilitzat habitualment per Montero Energy en d’altres països.

El primer objectiu de la PAF és fer conèixer aquesta tècnica d’extracció de gas del subsòl així com dels riscos, costos i afectacions segures que comporta. Per això es va comptar amb la participació de Pablo Cotarelo, coordinador de l’únic llibre editat en castellà i a l’Estat espanyol sobre fracturació hidràulica (o fracking): Agrietando el futuro. La amenaza de la fractura hidráulica en la era del canvio climático (Ed. Libros en Acción). També, es va presentar el video que ha editat la PAF.

Durant la seva presentació, Pablo Cotarelo va explicar la tècnica del fracking, la baixa rendibilitat energètica del gas extret, les afectacions del còctel de tòxics utilitzats sobre la salut i el medi natural, els costos ambientals, econòmics i paisatgístics: locals i globals (per l’agreujament del canvi climàtic i les desigualtats associades). Altrament també es va parlar de l’interès de les empreses del sector hidrocarburs per crear una bombolla especulativa sobre les seves cotitzacions a borsa al voltant de les expectatives d’extraccions de gas i aquesta és una de les causes per les quals s’està extenent. Així mateix va argumentar que ens trobem en una cruïlla civilitzatòria (davant la fi del petroli “barat” i accessible) on cal que ens plantegem quina societat volem i en base a quins recursos ens volem sostenir.

Al final de la xerrada i durant el torn de preguntes, els presents van evidenciar la necessitat de legislar aquesta tècnica i de la importància que la societat civil pot tenir en aquest sentit.

La PAF es proposa aconseguir la prohibició d’aquesta tècnica en tot el territori català i obrir el debat sobre la necessitat urgent d’una transició energètica basada en les energies renovables i la reducció del consum energètic.
Arxivat a