Josep M. Vila d'Abadal plega d'Unió però continuarà a l'alcaldia de Vic i a l'AMI

L’alcalde vigatà carrega contra Duran i Lleida en el seu comiat del partit, en un roda de premsa multitudinària. De moment, no pensa entra a cap altre formació. Xavier Farrés, president d’UDC Osona, també es donarà de baixa.

Pere Pratdesaba
03 de desembre del 2012
Vila d’Abadal plega per totes aquestes discrepàncies amb Duran i Lleida i per la manera de funcionar interna del partit,
Vila d’Abadal plega per totes aquestes discrepàncies amb Duran i Lleida i per la manera de funcionar interna del partit, | Adrià Costa


Josep M. Vila d’Abadal, en una roda de premsa multitudinària, ha confirmat aquesta tarda que havia enviat una carta el matí a Josep Antoni Duran i Lleida, anunciant-li que es donava de baixa d’Unió, el partit que va fundar el seu avi, i amb el qual ha estat regidor i alcalde (encara a l’actualitat) a l’Ajuntament de Vic i diputat al Parlament de Catalunya. Vila d’Abadal ha argumentat que no podia treballar pel procés sobiranista des de dins el partit i ha carregat contra Duran i Lleida per posar traves a la independència de Catalunya, que és el que va demanar “el poble de Catalunya” a la manifestació de l’11 de setembre. També ha qüestionat, com ja ha fet en d’altres ocasions, la manca de democràcia interna de la formació.

Vila d’Abadal ha advertit que continuarà a l’alcaldia de Vic, com a independent dins del grup de CiU, encara que el partit li demani que plegui, i a la presidència de l’Associació de Municipis per la Independència, des d’on seguirà treballant per a la sobirania del poble català. “Als alcaldes se’ns vota personalment”, ha argumentat. “I cal recordar que jo vaig entrar en un acte de servei perquè no hi havia candidat d’Unió a Vic”, ha afegit.

En principi, no té previst afiliar-se a cap altre partit, al menys fins que finalitzi la legislatura. “Ara vull reflexionar”, ha argumentat. “No penso militar a CiU ni a ERC. No és l’objectiu d’aquesta renúncia”, ha assegurat.

L’alcalde de Vic ha demanat als 13 diputats que Unió tindrà al Parlament de Catalunya suport al president Mas, “lleialtat” amb el poble de Catalunya, i que compleixin el programa amb el qual es van presentar a les eleccions. “Ara és l’hora d’unitat”, ha esperonat.

Vila d’Abadal ha comparegut acompanyat de diversos regidors de CiU a l’Ajuntament de Vic, que ha assegurat que li donaven suport (Anna Erra, Montserrat Rovira, Antoni Serrat i Josep Rafús). Vila d’Abadal s’ha mostrat lleugerament emocionat al final del seu discurs.

Els dos regidors d’Unió al consistori vigatà, el dr. Josep Arimany i Xavier Farrés, que no eren present a la roda de premsa, també s’han solidaritzat amb Vila d’Abadal. Farrés, que és el president d’UDC Osona, també ha anunciat que es donarà de baixa del partit. A l’acte també hi han assistit els regidors Josep Anglada (PxC) i Iban Lapeira (SI).

El full de ruta fundacional d’Unió

Vila d’Abadal, en un discurs que ha durat gairebé mitja hora, ha iniciat la seva argumentació recordant el full de ruta fundacional del partit, a l’any 1932, que tenia com objectiu la creació de la república catalana, en una confederació d’estats ibèrics, amb una independència política i econòmica. “Durant tots aquests anys, Catalunya ha buscat l’encaix dins d’Espanya, però no ha estat possible”, ha apuntat. Per tant, ara s’ha de donar un nou pas, que és la segregació, ha continuat.

En aquest marc, ha culpat Duran i Lleida d’obviar aquests preceptes i de no escoltar la veu del poble català, que es va manifestar molt clarament a la Diada. “Duran i Lleida encara qüestiona el procés sobiranista. Això és molt greu”, ha lamentat.
Vila d’Abadal també critica la campanya que ha fet Duran i Lleida en les passades eleccions, on va “aconseguir aixecar gegants adormits, i que votés gent que no havia votat mai”.

La gota que ha fet vessar el got, segons l’alcalde de Vic, va tenir lloc al consell executiu d’UDC del passat dissabte, on Duran i Lleida va esperonar la formació a refer ponts de diàleg amb tots els partits, inclòs el PP, a defugir de l’independentisme de CDC i tornar a abraçar el confederalisme.

La manca de democràcia interna

Vila d’Abadal plega per totes aquestes discrepàncies amb Duran i Lleida i per la manera de funcionar interna del partit, on és complicat sinó impossible fer sentir una veu discordant, “expressar altres punts de vista”, segons ell. “Tot plegat ens porta a una situació perillosa, a un rumb desconegut, per la pròpia gent d’Unió i els catalans”, ha conclòs.

Tot i aquests vaticinis catastrofistes, Vila d’Abadal no contempla que la federació es trenqui. Tot i això, reconeix que a dins de CiU s’han creat “tensions”.

La roda de premsa ha estat multitudinària. Foto: Adrià Costa

Vila d’Abadal plega per totes aquestes discrepàncies amb Duran i Lleida i per la manera de funcionar interna del partit, Foto: Adrià Costa
Arxivat a