Osona retira el seu suport a Solidaritat i PxC

Les dues formacions han obtingut uns resultats molt discrets a la comarca i s’han quedat fora del Parlament.

Pere Pratdesaba
26 de novembre del 2012
La seu comarcal de SI, a Vic, a la nit electoral. Foto: Albert Bagué

En aquestes eleccions al Parlament de Catalunya, els dos grans derrotats a la comarca d’Osona han estat SI i PxC, que han obtingut uns resultats molt per sota de les seves expectatives. Cap de les dues formacions ha entrat al Parlament.

SI, de segona a setena força

SI només ha aconseguit 2.459 vots (2,9%), que contrasten amb els 7.128 del 2.010 (9,7%), amb una participació molt més elevada. Amb aquest resultat, la formació independentista baixa del segon al setè lloc. El 2010, SI va aconseguir els seus millors resultats a Osona.

A les passades eleccions, SI va rebre una forta empenta del fenomen Laporta, que acabava de deixar la presidència del Barça, i de les hores baixes d’ERC, que havia decepcionat molts dels seus votants amb el pacte del tripartit. En aquesta ocasió, però, aquests dos condicionants van desaparèixer i la formació va haver de lluitar de valent per no perdre l’espai independentista amb una reforçada ERC. A més, les enquestes tampoc li eren massa favorables i els votants han decidit no arriscar a perdre un vot sobiranista.

El resultat final al total de Catalunya també ha estat decebedor i SI només ha aconseguit 46.000 vots, amb un 1,2 del total. Gairebé 3 punts per sota el 2010.

PxC, per darrera de Cs

Les expectatives de PxC d’entrar al Parlament també se n’han anat en orris. La formació ha tornat a patir una sagnia de vots: ha passat dels 3.292 del 2010 als 1.741, un 2%. Amb aquesta xifra, PxC se situa en novena posició a la comarca, fins i tot set vots per sota de Cs, un partit amb molt poca incidència al nostre territori.

A Vic, per exemple, PxC només va aconseguir 523 vots, la meitat menys que a les passades eleccions (1.006). Si comparem la xifra amb la de les eleccions municipals del 2011 encara és més important, ja que la formació de Josep Anglada va obtenir a la capital d’Osona gairebé 3.000 vots, sis vegades més que a les actuals.

PxC s’ha trobat en aquesta campanya davant d’un escenari incòmode. El seu argument contra la immigració ha tingut molt poc pes en un debat en el que l’eix central era el dret a decidir i la independència de Catalunya.

A la resta del país, la formació de Josep Anglada tampoc ha revifat. Amb 60.000 vots, 15.000 menys que a les passades eleccions, PxC s’ha tornat a quedar fora del Parlament.




 
El col·legi electoral de la Guixa. Foto: Adrià Costa