Oriol Junqueras: «Porto escorta per amenaces de l'extrema dreta»

El candidat d’ERC furga un cop més en l’electorat socialista.

Albert Balanzà / ND
19 de novembre del 2012
Oriol Junqueras
Oriol Junqueras | Albert Alemany
Oriol Junqueras, candidat d'ERC. Foto: Albert Alemany

Oriol Junqueras (Sant Andreu del Palomar, Barcelona, 1969) és des de fa un any el president d’ERC sorgit d’un procés de renovació que ha portat els republicans a remuntar en les enquestes. Historiador mediàtic, ja exeurodiputat en la seva primera experiència política al partit i pare per primer cop des de fa pocs dies, Junqueras ha afrontat la campanya al Parlament burxant sobretot en l’electorat socialista i en els indecisos de CiU per fer disparar els republicans fins al segon lloc.

- Vostè va començar la campanya molt centrat a explicar les seves propostes i el seu discurs. Ara ja ha entrat en el cos a cos. Ja és un polític com els altres?

- Quan ho he fet ha estat amb una extrema educació. No entro per sistema en el cos a cos, declino fer valoracions, continuo sent un candidat centrat en els aspectes més propositius de la seva campanya, amb molt de respecte. Tot per una clara influència jesuítica, sota el lema "suau en les formes, fort en els continguts".

- Per això ha arribat a dir que els candidats d’ERC són millors?

- Volem dir amb això que en el terreny nacional som el soci més fiable del poble de Catalunya per avançar cap a la independencia, i en el terreny social i econòmic que som una alternativa millor, perquè fem unes propostes més útils que CiU o el PP. Per exemple, eliminar l’euro per recepta i introduir un impost al sector financer.

- La vaga general canvia alguna cosa?

- No hi haurà justícia social ni prosperitat econòmica a Catalunya fins que no siguem independents, i el nostre lloc tant l’11S com el 14N és al carrer amb la gent. Les coses canviaran, però en funció del Parlament, i el millor és que ERC tregui un molt bon resultat.

- Què li semblen les imatges dels Mossos picant un menor o la porta rebentada del Palau de la Música?

- Hem de fer tot el possible perquè els Mossos continuïn sent una institució respectada; la majoria d’agents fan molt bé la seva feina, i per això cal depurar responsabilitats davant d’un acte inadequat com el de Tarragona. I, d’altra banda, els mateixos agents, davant d’actes de violència, han de tenir tots els recursos i una actuació preventiva.

Llegiu l'entrevista íntegra




Junqueras, davant la seu nacional d'ERC. Foto: Albert Alemany