Joan Herrera: «Tinc clar que el dret a decidir el tenim guanyat»

El candidat d'ICV-EUiA considera que la clau del 25N està en la “reorientació de les polítiques econòmiques”.

Jordi Palmer / ND
16 de novembre del 2012
Joan Herrera.
Joan Herrera. | Adrià Costa
Joan Herrera, candidat d'ICV-EUiA. Foto: Adrià Costa

Joan Herrera afronta les seves segones  eleccions com a candidat d'ICV-EUiA a la presidència de la Generalitat segur que les forces favorables a l'exercici del dret a decidir seran majoritàries el 25N, raó per la qual insisteix en què la clau electoral estarà en les polítiques econòmiques i socials.

- Com encaixa un partit com ICV, que incideix sobretot en l'eix social, en unes eleccions fortament polaritzades per l'eix nacional?

- En primer lloc cal dir que nosaltres hem tingut sempre un discurs nacional, però és obvi que el discurs social pesa i pesa molt. La gent sap que estem a favor del dret a decidir de forma inequívoca, però també sap que en aquestes eleccions ens juguem les polítiques concretes perquè tinc la sensació clara que el dret a decidir el tenim guanyat. Hi ha una gran transversalitat a la societat i una gran majoria de partits a favor del dret a decidir i això fa que molta gent, fins i tot molta gent independentista, cregui que això ja ho tenim guanyat, i òbviament ICV hi aposta de forma ferma, però el que cal el dia 25 és la reorientació de les polítiques econòmiques i això és el que intentem explicar.

- Molts votants tenen la sensació que ICV és una formació nouvinguda en l'acceptació del dret a decidir. És així?

- Mireu els estatus d'Iniciativa o els del Partit Socialista Unificat de Catalunya i trobareu que el dret a decidir nosaltres el defensem des de fa molt de temps. Altres que ara en parlen no sé si són nouvinguts, però el que sé és que jo he anat a Madrid moltes vegades a reivindicar el dret a decidir i mai hi he anat a pactar amb el PP. Potser podem rebre lliçons en altres coses, però d'aquest tema, no.

- Defensar el dret a decidir és el mateix que demanar la independència?

- No necessàriament. El que demanem al programa és un acord nacional pel dret a decidir, però per fer-ho amb un debat que se situï en quina comunitat política volem, no amb una lògica identitària. I desprès diem també que nosaltres volem un estat propi que pot tenir una relació federal o confederal amb la resta de l'Estat o bé una relació directament amb la Unió Europea.

- Però quin és el full de ruta d'ICV per aconseguir aquest estat propi?

- El que la gent decideixi per arribar a un país federal o confederal amb Espanya o directament amb la UE. Però la clau està en la no apropiació del procés per ningú. Això ha de ser un procés molt transversal, molt ampli i molt majoritari, i que s'ha de fer aconseguint que Catalunya sigui un sol poble, això és molt important.

Llegiu la resta de l'entrevista, a Nació Digital