La CUP mostra les cartes de la seva «democràcia radical»

Georgina Rieradevall explica les línies mestres de la formació: referèndum vinculant en grans lleis, auditoria popular i nacionalitzar la banca.

Carles Batalla
12 de novembre del 2012
CUP Santa Eulàlia de Riuprimer
CUP Santa Eulàlia de Riuprimer | Carles Batalla
La CUP ha marcat com un dels seus eixos el que anomenen "radicalitat parlamentària". Un concepte que, poc a poc, comencen a desgranar amb propostes concretes. Els primers detalls els ha donat Georgina Rieradevall, en l'acte de presentació del grup de suport de Santa Eulàlia de Riuprimer a la CUP, a la Casa de Cultura, aquest diumenge a la tarda (foto, a la dreta).

En aquest sentit el projecte d'"independència total", suma de l'alliberament nacional i social, es basarà, per exemple, en un referèndum vinculant en les grans lleis i en la iniciativa revocatòria, mitjançant la qual el poble podrà fer fora un càrrec electe quan aquest hagi incomplert algun punt del seu programa.

La formació també aposta per nacionalitzar la banca i els recursos energètics, per serveis exclusivament públics (en aquest sentit ha rebutjat les escoles concertades i els consorcis sanitaris), per una auditoria popular i, en cas de tenir representació, per renunciar a la duplicitat de càrrecs. D'aquesta manera volen demostrar que no tenen ànsia de poder.
 
Respecte a la llengua, el país nou només en tindria una d'oficial (català), per bé que tant el castellà com l'anglès gaudirien de protecció. Totes aquestes iniciatives se sumen a la idea ja anunciada de fixar un topall de 1.600 euros mensuals per diputat.

La número 2 per Barcelona, Georgina Rieradevall ha explicat amb ets i uts l'ideari de la CUP a Santa Eulàlia de Riuprimer, des d'on un dels seus veïns més il·lustres, el cantautor Cesk Freixas, hi ha constituït un petit grup de suport. El músic no ha perdut l'oportunitat de posar la cirereta a l'acte amb un parell de cançons de tarannà reivindicatiu.