Els partits posen en marxa la maquinària electoral a la recerca dels indecisos

La tradicional enganxada de cartells ha donat el tret de sortida d'una campanya marcada pel dret a decidir i per la crisi econòmica. Durant 15 dies, les principals patums de les distintes formacions visitaran la comarca.

Pere Pratdesaba
09 de novembre del 2012
Jordi Brillas, Josep Rafús, Jordi Fàbrega, Georgina Rieradevall, Arnau Martí i Emma Salarich, Sergi Vilamala, a la plaça Major de Vic
Jordi Brillas, Josep Rafús, Jordi Fàbrega, Georgina Rieradevall, Arnau Martí i Emma Salarich, Sergi Vilamala, a la plaça Major de Vic | Adrià Costa
Jordi Brillas, Josep Rafús, Jordi Fàbrega, Georgina Rieradevall, Arnau Martí, Emma Salarich i Sergi Vilamala, a la plaça Major de Vic Foto: Adrià Costa

Els partits polítics que es presenten a les eleccions del Parlament de Catalunya, el proper 25 de novembre, han engegat aquesta nit una campanya electoral que estarà marcada per la crisi econòmica i dret dels catalans a decidir democràticament i lliurement el seu futur. Seran 14 dies frenètics de mítings i actes electorals, amb els indecisos com a objectiu principal de les distintes formacions. De fet, segons indiquen totes les enquestes publicades fins ara, només un de cada tres catalans està convençut del que farà el 25 de novembre.

L'enganxada simbòlica del primer cartell ha marcat l'inici de la campanya, a les 12 de la nit en punt. A Osona, el centre neuràlgic de l'acte ha tornat a ser la plaça Major de Vic, on hi hem pogut veure alguns dels candidats osonencs a les eleccions: Josep Rafús (CiU), Sergi Vilamala (PSC), Jordi Brillas (SI), Jordi Fàbrega (ERC), Georgina Rieradevall (CUP), Arnau Martí (ICV-EUiA) i Emma Salarich (PP), entre d'altres.

La importància d'aquestes eleccions surava en el ambient i els candidats han acompanyat la foto oficial dels cartells amb el cant d'Els Segadors. La CUP també ha encartellat en una oficina de CatalunyaCaixa, segons explicava el seu candidat Cesk Freixas, al seu Twitter .

A la recerca dels indecisos

En aquest marc, els partits han preparat unes campanyes intenses a Osona, amb l’ull posat en els indecisos. Les distintes formacions han apostat en aquesta ocasió per actes de proximitat, adreçat a un públic molt concret, compaginat amb alguns grans mítings. A la comarca, podrem veure algunes de les patums del panorama polític català, com Artur Mas i Ramon Espadaler (CiU), Marta Rovira i Oriol Junqueras (ERC), Joan Herrera i Dolors Camats (ICV-EUiA), David Fernández i Georgina Rieradevall (CUP), Maurici Lucena i Joan Rangel (PSC), i Alfons López Tena (SI), entre d’altres.

De moment, gairebé totes les enquestes donen CiU com a gran vencedor, ratllant la majoria absoluta i pronostiquen una gran patacada del PSC, que es disputaria el segon lloc amb ERC i el PP. Ciutadans puja, fins aconseguir grup parlamentari propi, i SI, la CUP i PxC tenen molt complicat aconseguir algun escó.

Tres candidats osonencs assegurats

Segons aquestes enquestes, Osona tindria tres representants assegurats al proper Parlament de Catalunya: Ramon Espadaler, portaveu adjunt de CiU al Parlament, i president del Consell nacional d'Unió Democràtica de Catalunya, ocupa la posició número set a la llista de la federació nacionalista per Barcelona; Marta Pascal, recentment escollida presidenta de la JNC, el 34; i Marta Rovira, el número 2 a la llista d’ERC per Barcelona, fent tàndem amb el líder Oriol Junqueras.

Georgina Rieradevall i Josep Anglada, número 2 i 1 de la CUP i PxC respectivament, a la demarcació de Barcelona, hauran d’esperar els resultats per conèixer si obtenen un escó o no. De moment, la majoria d’enquestes no els en hi donen cap.

La gran sorpresa de la candidatura de CiU ha estat el taradellenc Francesc Homs. El portaveu del Govern i secretari general de Presidència en aquesta legislatura ha declinat la invitació (anava en principi al lloc número 13) i no repetirà a les llistes “per decisió personal”. Tot apunta, però, que continuarà sent “un col·laborador important” si CiU torna a guanyar les eleccions, tal com va apuntar fa uns dies el mateix Artur Mas.

Menys opcions a les urnes

Finalment, els electors de la demarcació de Barcelona podran escollir entre 16 candidatures per a les eleccions al Parlament. De les 24 que s’havien presentat inicialment, la Junta Electoral n’ha deixat fora vuit, la majoria per no presentar els avals corresponents.

Es tracta d'un nombre de candidatures molt inferior a la d'altres convocatòries electorals, com per exemple la última, la del 2010, quan a la demarcació de Barcelona s'hi van presentar 29 llistes diferents. El motiu és que, arran dels canvis introduïts a la llei electoral, els partits extraparlamentaris necessiten aportar un 0,1% de les signatures del cens on es presenten.

Notícies publicades

Resultats a Osona, 2006 i 2010

Recull d'enquestes publicades

Llista de candidatures    

La campanya electoral a Catalunya, des de Nació Digital

 

Un col·legi electoral de Vic, a les passades eleccions al Parlament. Foto: Adrià Costa
Arxivat a