Osona comença a decidir

Redacció Osona.com
08 de novembre del 2012
576_1290953032_Adri_Costa_MG_9275
576_1290953032_Adri_Costa_MG_9275 | Adrià Costa
Un col·legi electoral de Vic, a les passades eleccions al Parlament. Foto: Adrià Costa

Aquesta mitjanit, amb la tradicional enganxada de cartells als grans municipis d’Osona, arrenca una campanya electoral crucial pel dret dels catalans a decidir democràticament i lliurement el seu futur. El dret d’autodeterminació, que ja ha marcat la precampanya, juntament amb la greu crisi econòmica que travessa Catalunya i la resta d’Europa, protagonitzaran els 14 dies de mítings i actes electorals. Una campanya que, segons indiquen totes les enquestes publicades fins ara, serà decisiva, ja que només un de cada tres catalans està convençut del que farà el 25 de novembre, en els comicis al Parlament. Els indecisos, per tant, poden fer decantar balances.

En aquest marc, els partits han preparat unes campanyes intenses a Osona, amb l’ull posat en aquests indecisos. Les distintes formacions han apostat en aquesta ocasió per actes de proximitat, adreçat a un públic molt concret, compaginat amb alguns grans mítings. A la comarca, podrem veure algunes de les patums del panorama polític català, com Artur Mas i Ramon Espadaler (CiU), Marta Rovira i Oriol Junqueras (ERC), Joan Herrera i Dolors Camats (ICV-EUiA), Maurici Lucena i Joan Rangel (PSC), i Alfons López Tena (SI), entre d’altres.

De moment, gairebé totes les enquestes donen CiU com a gran vencedor, ratllant la majoria absoluta i pronostiquen una gran patacada del PSC, que es disputaria el segon lloc amb ERC i el PP. Ciutadans puja, fins aconseguir grup parlamentari propi, i SI, la CUP i PxC tenen molt complicat aconseguir algun escó.

Tres candidats osonencs assegurats

Segons aquestes enquestes, Osona tindria tres representants assegurats al proper Parlament de Catalunya: Ramon Espadaler, portaveu adjunt de CiU al Parlament, i president del Consell nacional d'Unió Democràtica de Catalunya, ocupa la posició número set a la llista de la federació nacionalista per Barcelona; Marta Pascal, recentment escollida presidenta de la JNC, el 34; i Marta Rovira, el número 2 a la llista d’ERC per Barcelona, fent tàndem amb el líder Oriol Junqueras.

Georgina Rieradevall i Josep Anglada, número 2 i 1 de la CUP i PxC respectivament, a la demarcació de Barcelona, hauran d’esperar els resultats per conèixer si obtenen un escó o no. De moment, la majoria d’enquestes no els en hi donen cap.

La gran sorpresa de la candidatura de CiU ha estat el taradellenc Francesc Homs. El portaveu del Govern i secretari general de Presidència en aquesta legislatura ha declinat la invitació (anava en principi al lloc número 13) i no repetirà a les llistes “per decisió personal”. Tot apunta, però, que continuarà sent “un col·laborador important” si CiU torna a guanyar les eleccions, tal com va apuntar fa uns dies el mateix Artur Mas.

Menys opcions a les urnes

Finalment, els electors de la demarcació de Barcelona podran escollir entre 16 candidatures per a les eleccions al Parlament. De les 24 que s’havien presentat inicialment, la Junta Electoral n’ha deixat fora vuit, la majoria per no presentar els avals corresponents.

Es tracta d'un nombre de candidatures molt inferior a la d'altres convocatòries electorals, com per exemple la última, la del 2010, quan a la demarcació de Barcelona s'hi van presentar 29 llistes diferents. El motiu és que, arran dels canvis introduïts a la llei electoral, els partits extraparlamentaris necessiten aportar un 0,1% de les signatures del cens on es presenten.

Notícies publicades

Resultats a Osona, 2006 i 2010

Recull d'enquestes publicades

Llista de candidatures