Sergi Vilamala: «El dret a decidir està inclòs en el programa del PSC»

Setena entrevista als candidats de la comarca a les eleccions del Parlament, amb preguntes dels propis lectors. En aquest cas, al representant del PSC.

Redacció Osona.com
21 de novembre del 2012
Sergi Vilamala.
Sergi Vilamala. | Adrià Costa
Sergi Vilamala. Foto: Adrià Costa

Osona.com continua la secció d’entrevistes “Tinc un pregunta per a vostè”, on els lectors han pogut fer les seves preguntes als candidats osonencs a els eleccions al Parlament del proper 25 de novembre. La setena entrega és la del candidat del PSC, Sergi Vilamala, que ocupa el 18è lloc a la llista de Barcelona del seu partit.

------------------------------
- Els eixos del seu programa electoral. En dues línies, si us plau.

- Eix Social: recuperació de les polítiques socials que CiU amb el suport del PP han retallat, especialment en l'àmbit educatiu, sanitari i de la dependència. Eix polític: un estat federal en què les matèries de caràcter social siguin prioritàries i competències úniques de la Generalitat.

- Doni’m una raó perquè el votem jo i la meva filla.

- Fa dos anys, amb un govern d'Entesa, les escoles públiques cobrien les baixes dels professors, els quiròfans d'hospital s'obrien per les tardes o hi havien plans de formació per a desocupats. Avui tot això no existeix i en canvi el Govern de CiU ha donat 2 milions d'euros al Grup Godó o continua donant subvencions a escoles que segreguen els nens i nenes segons el sexe. Mai havia hagut un govern tant de dretes com l'actual que duu el país a un camí sense saber on va, enlloc d'acceptar una proposta com la que fa el PSC, d'avançar sense trencar, aconseguint una fiscalitat justa que ens permeti garantir uns serveis públics de qualitat.

- Què proposa per sortir de la crisi econòmica?

- La crisi traspassa les fronteres del nostre país i té uns efectes globals. Per això cal començar des de la proximitat que dóna el món local amb polítiques microeconòmiques, reinstaurant els plans locals d'ocupació per a persones que requereixen reinserció laboral, instaurant des del govern mesures perquè joves aturats amb baixa qualificació professional s'incorporin a la Formació Professional reglada amb beques o crèdit-salari, que l’Institut Català Finances sigui un instrument de servei per ajudar al teixit empresarial... A escala més macroeconòmica, reorientant amb la CEE nous sectors productius que siguin capaços d'innovar amb el suport de la Universitat perquè les empreses incorporin en la seva gestió la I+D de forma més generalitzada.
Cal que els sectors financers siguin capaços de donar crèdit a les empreses per poder continuar invertint i actualitzant els sectors productius que avui encara existeixen.
En matèria fiscal, una nova tributació per a les grans fortunes i exigir a Europa la creació d’una taxa per a transaccions financeres, en la qual si s’apliqués una taxa del 0,05% de les transaccions a Europa hi haurien 50.000 milions d’euros que podrien ajudar a l’activació econòmica i al manteniment de l’estat del benestar.

- Catalunya és una nació? Sí o no?

- Sí, i així ho deia el Preàmbul de l'Estatut que un president socialista va impulsar i que va aprovar el poble de Catalunya.

- Per què va votar en contra de declarar les Masies de Voltregà 'territori català lliure'?

- Per la hipocresia de CiU, que no és capaç de fer aquesta proposta al Parlament de Catalunya i que solament ho fa als ajuntaments per fer fressa i voler fer creure a la ciutadania que és un partit independentista, quan no ho és (en aquesta campanya no pronuncien la paraula independència). Vaig votar en contra per fer veure la seva hipocresia. El PSC de les Masies de Voltregà va aprovar una moció que reclama el dret a decidir, inclòs en el nostre programa electoral, i la creació d'un estat federal en què Catalunya tingui competències plenes en l'àmbit social i econòmic. Aquest diari digital malauradament no va tenir interès en fer un altre titular que donés informació d'aquesta moció (per això és premsa lliure i fa els titulars com creu).

- De debò encara creu que és possible una Espanya federal, per la qual seria necessari un canvi constitucional? Amb qui pactaran a Madrid per fer canviar la constitució, si el PP i els seus companys del PSOE ja ha dit que res de res?

- El PSC ha aprovat un programa que complirà i treballarà per fer entendre a la resta de grups polítics que aquesta és l'opció jurídica més factible. Diàleg i consens és el millor que poden fer els governants per continuar avançant. Sense diàleg es produeix crispació i en el context econòmic actual ens cal donar confiança perquè la nostra economia rebi inversors i pugui remuntar de nou. Federal prové del llatí (foedus), és a dir pacte, un pacte pel qual el PSC treballarà perquè Catalunya sigui un estat federal amb competències plenes, especialment, en matèria social.

- Què pensen fer amb els tres exregidors socialistes de Manlleu?

- Els hem demanat, a través d'un escrit que els vam adreçar, que deixin l'acta de regidor que van guanyar sota les sigles del PSC i continuarem insistint perquè així ho facin. Els agraïm la tasca desenvolupada ì els diem que si no volen defensar el projecte socialista que permetin que altra gent de la llista que està disposada a fer-ho que ho pugui fer.

- Per què els socialistes catalans van votar a Madrid en contra del dret a decidir i a favor del corredor central abans del corredor mediterrani? Per què els socialistes van votar al Parlament Europeu en contra d'amonestar "l'amic" Vidal Quadras?

- El dret a decidir està inclòs en el programa electoral del PSC i si el president Mas no hagués convocat eleccions el Parlament de Catalunya s’hauria pogut aprovar la llei de consultes populars que es començava a parlar entre les forces polítiques del Parlament.
El PSC té un acord amb el PSOE de votar d'acord amb la majoria dels diputats del grup socialista al Congrés i no ha volgut trencar la disciplina de vot perquè així està acordat. Aquest acord s'està refent i durant aquest mandat el PSC i el PSOE votaran diferent si és una qüestió que afecti a Catalunya.
I sobre l'eurodiputat Vidal-Quadres, van ser reprovades les seves declaracions per la direcció del PSC i res justifica les seves paraules.

- Creu que aquesta macro-ajuda al sistema financer espanyol servirà per sortir d'aquesta crisi. Creu realment que les pimes podran finalment optar a finançament o es quedaran (com ja ha passat en altres ocasions) per tapar forats que han deixat per una mala gestió? No creu que aquests bancs haurien hagut de deixar que s'espavilessin, a l'igual que fan amb les nostres pimes? Perquè cal ajudar-les?

- Teniu raó en què cal demanar responsabilitats a les persones que ens han abocat a la crisi financera (bancs, promotores immobiliàries, entre altres) i que el diner que se'ls presta hauria de repercutir en l’augment del crèdit i el suport a l'emprenedoria. Solament serem capaços de sortir de la crisi amb més inversió pública, augment d'impostos a les rendes altes, persecució dels delictes fiscals (entre elles no declarar IVA o l'evasió fiscal) i que els bancs siguin capaços de capitalitzar-se i prestar diner a preus raonables. L'aplicació d'una taxa europea per a transaccions financeres d'un 0,05% permetria recaptar a Europa 50.000 milions d'euros que podrien ajudar a l'activació econòmica.

- Acceptaria un sistema electoral de llistes obertes? I en cas negatiu, per què no?

- Sí, sóc dels que insisteixo que el PSC ha de presentar aquesta proposta en el marc de la llei electoral catalana que s'hauria d'haver realitzat en aquesta legislatura si el president Mas no hagués avançat les eleccions.

- El Pere Navarro, cada cop que fa declaracions, ja sigui sobre el federalisme, ja sigui sobre els terribles mals i desgràcies en les quals desembocarà l'independentisme, em fan un fart de riure... Tenen realment un full de ruta o intenten únicament sortir com sigui de l'embolic en el qual s’han posat tots sols?

- En democràcia cal ser respectuosos amb totes les idees que no atemptin contra les persones. I la posició del PSC i del seu candidat són respectuoses. Contesto la pregunta perquè vull creure que respectareu la resposta i al candidat Pere Navarro. El sr Pere Navarro és llicenciat en Biologia, alcalde de  la 4a població amb més habitants de Catalunya i alguna credibilitat li deuen tenir els més de 200.000 terrassencs perquè va guanyar a CiU, ERC, PP, ICV.... amb folgada diferència en les eleccions municipals.

- Estan a favor de la legalització de la marihuana? I de la resta de drogues?

- La metgessa, diputada socialista i consellera en el Govern del president Maragall, Caterina Mieras, va ser la ponent al Parlament de l'autorització de la marihuana per a finalitats terapèutiques. Estic a favor de la legalització de la marihuana per a finalitats terapèutiques i consum propi i no de legalització de les drogues dures que generen dependència.
 
- Em preocupa molt el futur de la nostra llengua, especialment quan es pot constatar que en la majoria dels patis de les escoles de Catalunya (per sort no a Osona) la llengua que s'hi parla és el castellà. El castellà ha de ser una llengua oficial o cooficial en el futur estat català?

- Sóc llicenciat en Filologia Catalana i no cal que digui que és la meva llengua i la llengua oficial del meu país. Que el castellà sigui llengua oficial no ha de ser problema perquè el major coneixement de llengües enriqueix.

- Tots els partits parlen de regeneració democràtica, transparència..., però si un polític/càrrec electe fos imputat en delictes de corrupció com hauria d'actuar el seu partit, i quina actitud hauria de tenir aquest polític envers a la societat?

- Quan al PSC hi ha hagut un corrupte se l'ha expulsat del partit. La societat ha d'actuar d'acord amb la llei i imposar-li la màxima pena pel delicte comès. El corrupte ha de respondre davant la llei.

- Quines feines fa a casa?

- Sóc fill d'una família nombrosa i orfe de pare des de l'adolescència. A casa se'ns va ensenyar que cal col·laborar tots i, especialment això és va fer més patent, després de la mort del meu pare. Vaig aprendre a planxar, a fer els llits, a rentar plats (avui ho fa el rentaplats), a recollir la roba bruta i, sobretot, a ajudar a la mare en allò que demanés. Avui continuü fent tot això, ajudant a la meva dona i al meu fill. No cuino perquè no en sé gaire.

Sergi Vilamala. Foto: Adrià Costa