Torelló fracciona els pagaments de l'IBI i de la taxa d'escombraries

Les noves ordenances fiscals tiren endavant amb el vot en contra de tota l’oposició.

Redacció Osona.com
31 d'octubre del 2012
El ple de l’Ajuntament de Torelló, celebrat aquest dilluns, va donar llum verda a les ordenances fiscals per al 2013, amb els vots favorables dels regidors dels dos grups de l’equip de govern, CiU i ERC-JpT. Les tres formacions de l’oposició, PSC, PxC i ICV-EUiA-E, s’hi van posicionar en contra.

En la presentació de la proposta, l’alcalde Santi Vivet va explicar que les ordenances fiscals s’han treballat, des de la vessant tècnica i política, recollint les propostes de totes les regidories, amb un doble objectiu essencial: “No incrementar la pressió fiscal sobre els contribuents i sense deixar de prestar cap servei”. Per això, Vivet considera que els impostos i taxes que s’han aprovat han estat “estudiats i pensats per fer front a una situació de crisi com l’actual”.

 El regidor d’Hisenda, Albert Portús, va fer l’exposició de les diferents modificacions de les ordenances, les quals va qualificar com “de contenció”. En aquest sentit, va advertir que “baixen els ingressos, la recaptació i les subvencions”, i que, tot i així, “hem fet un gran esforç per no augmentar la pressió fiscal sobre els ciutadans”. I com a mostra, va esmentar una de les grans novetats d’aquest any que és la possibilitat de fraccionar en quatre pagaments el rebut de l’Impost de Béns Immobles (IBI), i en dos pagaments la taxa de recollida d’escombraries, una mesura adreçada a mitigar l’impacte d’aquests tributs en l’economia familiar.

Pel que fa als diferents impostos, Albert Portús va assegurar que, en general, es pot parlar de congelació i, fins i tot, de rebaixa. Així, per exemple, es va referir a la reducció d’un 2% en el global de la taxa de recollida de deixalles (a causa dels locals tancats i desconnectats del servei). D’altra banda, pel que fa a l’IBI, es redueix el tipus impositiu que es fixa en el 0,539%, en el que va qualificar de “decisió política, perquè tècnicament no es veia factible”. De tota manera, els rebuts encara notaran l’impacte de la darrera revisió cadastral. Per això, el conjunt de rebuts pugen una mitjana d’un 1 o un 2%: d’un total de 9.773 rebuts a Torelló, 1.109 baixen; 2.967 queden igual o pugen menys de 5 euros; i 4.554 s’incrementen entre 5 i 20 euros/any.

Pel que fa a la taxa de subministrament d’aigua potable, s’ajusta el cost dels comptadors a l’IPC, referenciat al 3,5%. Portús va recordar que aquest “és un servei molt deficitari”, del qual l’Ajuntament suporta una part que s’hauria de repercutir al contribuent. Quant a l’Impost sobre Vehicles de Tracció Mecànica, la bonificació per als vehicles que causen menor impacte ambiental creix fins al 60%, a l’hora que s’amplia la llista de vehicles susceptibles de bonificació segons la guia publicada recentment per l’Institut per a la diversificació i estalvi d’energia.

D’altres impostos, com la taxa d’ús dels equipaments esportius o la de recollida d’animals domèstics, s’ajusten; mentre que en l’impost sobre construccions s’aplica una nova bonificació del 95% les actuacions sobre edificis inclosos dins l’àmbit del Pla de Barris.

Finalment, una altra de les novetats és la implantació d’un preu públic per la prestació del servei de teleassistència domiciliària. Actualment, a Torelló aquest servei té 361 usuaris que, com a màxim, hauran de pagar una quota de 8 euros al mes. Tot i així, el regidor d’Hisenda va deixar clar que, per motivacions econòmiques, “ningú no quedarà desatès”.
Arxivat a