Nyandú: «Cantar en català es la forma més fàcil d'arribar a la gent»

Els guanyadors del Sona 9 treuen el seu primer disc.

Jordi Palmer / ND
29 d'octubre del 2012
El grup Nyandú
El grup Nyandú | Ignasi Roviró
El grup Nyandú Foto: Ignasi Roviró

Des de la Torre d'Oristà, al Lluçanès, arriba Nyandú, el grup guanyador del concurs Sona 9, amb el primer disc sota el braç, "L'origen de les absències" (Global, 2012). Format per Ferran Orriols, Rubén Pujol i Roger Orriols, aquest trio de power pop s'estrena musicalment després d'agrair la "professionalització" que dóna "participar en un concurs com el Sona 9". Per enregistrar aquest nou disc la base va ser, pràcticament, partir de zero. "Volíem que el nou disc -assegura Ruben Pujol- tingués molta unitat i coherència, per això quasi totes les cançons són noves, hem aprofitat poques de les antigues, perquè no eren coherents".

El trio aposta pel català tot i "el handicap que suposa utilitzar aquesta llengua, sobretot per tocar a fora" perquè, segons apunta Ferran Orriols, "cantar en català és la forma més fàcil d'arribar a la gent". El grup deu el seu nom a una ultracorrecció. "Tot va venir per un corrector, que davant la informació d'un concert en solitari, va decidir que en lloc de Nando, que és com em diuen, m'havia de dir Nyandú, i així es va quedar", afegeix Orriols.

El disc, tot un tractat de visceralitat, beu directament de la "il·lusió i la motivació que ens ha donat guanyar el Sona 9", un fet, segons Roger Orriols, que els ha dut "a fer el disc que ens ha agradat fer". "L'important és la satisfacció personal, acabar un disc i quedar-ne convençut", afegeix Pujol. Ara la banda prepara els seus directes, sempre en format de trio igual que al disc, i després de foguejar-lo en presentacions en petit format. "La filosofia del grup és fer el mateix al disc que al directe", afirma Roger Orriols.

"L'origen de les absències" recull 12 cançons enregistrades durant la passada primavera als estudis Music Lan d'Avinyonet de Puigventós, produït per Valen Nieto, habitual de treballs de Raydibaum, Pep Sala, Glissando, Shuarma i altres.