Una enquesta de RAC-1 deixa la CUP, SI i PxC fora del Parlament

Osona es quedaria amb tres diputats: Ramon Espadaler i Marta Pascal (CiU), i Marta Rovira (ERC).

Redacció Osona.com
23 d'octubre del 2012
Georgina Rieradevall.
Georgina Rieradevall. | Adrià Costa
Georgina Rieradevall, en un ple de Vic. Foto: Adrià Costa

El suport a un referèndum d'autodeterminació continua sent absolutament majoritari. Una nova enquesta, ara encarregada per RAC-1 a Feedback , xifra en un 82% els catalans els que donen suport a la consulta. A més, set de cada deu volen que se celebri encara que el govern espanyol el prohibeixi i consideren que Catalunya hauria de cercar empara internacional. Per contra, només un 25% creuen que s'hauria d'atacar la decisió.

El Racòmetre se situa en la línia d'altres enquestes que situen CiU a un sol pas de la majoria absoluta. Concretament, considera que els nacionalistes passarien de 62 a 67 diputats. Per altra banda, el PSC retindria la segona plaça malgrat patir una nova davallada de 28 a 21 representants, assolint els pitjors resultats de la seva història (i la meitat de diputats del 2006).

Pel que fa a Barcelona, l'enquesta dóna 36 diputats a CiU (un més que a les passades eleccions) i, per tant, entrarien com a diputats convergents els osonencs Ramon Espadaler i Marta Pascal. En aquesta demarcació, ERC pujaria de sis a nou escons i Marta Rovira també tindria una plaça assegurada al Parlament. El PSC, en canvi, es quedaria amb 15 escons, que deixarien fora Sergi Vilamala, al número 18 de la candidatura socialista.

L'enquesta deixa SI fora del Parlament amb una intenció de vot del 2,2%. Per darrera, segons el sondeig de RAC-1, ni la PxC ni la CUP arribarien al 2%, la qual cosa també deixaria fora els candidats osonencs d'aquests dos partits, Josep Anglada i Georgina Rieradevall.

Al conjunt del país, el PP només perdria un escó (de 19 a 18) mentre ERC en pujaria quatre (de 10 a 14). ICV també milloraria resultats (de 10 a 12) mentre Ciutadans es quedaria a un pas de tenir grup parlamentari propi amb quatre escons (ara en té tres). D'aquesta manera, el Parlament tindria una gran majoria qualificada (93 diputats) de partits –CiU, ERC i ICV- totalment partidaris de la consulta.

Més enllà del futur, la valoració de l'obra de govern d'Artur Mas suspèn per poc. Concretament, assoleix una nota mitjana de 4,88 tot i que tant els votants de CiU com els d'ERC i SI l'aproven. Això sí, es culpa abans a l'executiu Rajoy, al tripartit i a l'herència de Zapatero que el mateix Mas a l'hora d'explicar la necessitat de les retallades.

Enquesta Racòmetre octubre 2012 (PDF)