Santa Eulàlia es declara «territori català lliure» en una votació estranya

La moció prospera amb el vot de tots els regidors d’IPR-AM i els dos de CiU presents a la sessió.

Redacció Osona.com
23 d'octubre del 2012
El ple de l’Ajuntament de Santa Eulàlia de Riuprimer va aprovar aquest dilluns al vespre una moció on s’ha declarat el municipi “territori català lliure” i s'insta el Parlament a prendre mesures per tal d’accelerar el procés d’independència de Catalunya, de manera semblant a com s’ha fet en d’altres poblacions de la comarca i del país. La proposta s’inspirava en la moció que es va aprovar a Arenys i que anava més enllà que les primeres que es van impulsar a llocs com Sant Pere de Torelló o Calldetenes. Així, incorpora que el futur estat català lliure treballarà per la reunificació política dels Països Catalans i el suport a entitats que treballen en favor dels drets nacionals de Catalunya i de la seva emancipació, entre d'altres punts.

La moció de Santa Eulàlia de Riuprimer va tenir una resolució estranya. Es va aprovar amb les vots dels cincs regidors de l’equip de govern (IPR-AM), que es qui va presentar-la, i els dos regidors de CiU que eren presents a la sessió (Josep Bermúdez i Maria Aliberch). Els altres dos regidors de CiU (Ramon Sellarés i Josep Novellas) no van poder votar perquè un no va assistir al ple i l’altre va arribar tard.

Els dos grups del consistori van intentar arribar a un acord previ per intentar consensuar una moció. De fet, l’alcalde Àngel Torres ja va decidir posposar la moció, prevista per al ple del mes passat, per tal d’intentar arribar a una acord. CiU, entre d’altres demandes, volia que és posés el terme “moralment” davant del “territori català lliure”, a la qual cosa IPR-AM es va oposar. Finalment, no hi va haver fumata blanca i l’equip de govern gairebé va portar la moció inicial al ple (només es van incorporar algunes petites esmenes de CiU). Finalment, però, els dos regidors convergents també es van adherir a la proposta, per sorpresa dels republicans.

Santa Eulàlia de Riuprimer és doncs, el 19è municipi d’Osona que aprova la moció independentista. Els altres 18 municipis on també ha prosperat són: Roda de Ter, El Brull, Taradell , Alpens , Olost , Espinelves , Sant Pere de Torelló , Collsuspina, Santa Eugènia de Berga, Sant Vicenç de Torelló, Tona, Prats de Lluçanès , Manlleu, Sant Julià de Vilatorta, Calldetenes, Vic , Seva i Tavèrnoles .

L'únic lloc de la comarca on no s'ha aprovat la moció és a Les Masies de Voltregà . En els propers dies, la moció és presentarà en d'altres municipis, com Folgueroles.

Moció aprovada a Santa Eulàlia de Riuprimer (PDF)

Documents