Cerveses Ausesken d'Olost pagarà l'IRPF i la Seguretat Social a la Generalitat

Una trentena d’empresaris, dins del marc de la plataforma Catalunya Diu Prou, amplien la insubmissió fiscal que fins ara havien practicat amb l’IVA.

Pere Pratdesaba
18 d'octubre del 2012
Berga i Arenys de Munt volen deixar de banda l'Agència Tributària Espanyola.
Berga i Arenys de Munt volen deixar de banda l'Agència Tributària Espanyola.


Torna la insubmissió fiscal amb vistes també a fer el salt a l'administració espanyola en els pagaments de la Seguretat Social i l'IRPF. Així ho ha anunciat una trentena d'empresaris i autònoms que formen part de la plataforma Catalunya Diu Prou , que propugna la insubmissió fiscal i la desobediència civil per assolir la independència. Entre aquestes empreses, hi ha Cerveses Ausesken , d’Olost.

Aquest trenta emprenedors han realitzat el pagament de l'IVA corresponent al tercer trimestre a l'Agència Tributària de Catalunya i no a l'espanyola, repetint les experiències dels altres dos trimestres. Ara, a més, han anunciat que a finals de gener també faran efectiva la liquidació de la Seguretat Social i l’IRPF a l’Agència Tributària Catalana.

Fins ara, els dos pagaments tributaris de l’IVA abonats a l'administració catalana han estat transferits immediatament al fisc espanyol sense que hagi reportat cap expedient administratiu als insubmisos. Tot i això, els empresaris no defalleixen i creuen que la seva acció obtindrà fruits.

“Som conscients que hi ha un risc, i que la Generalitat ha enviat els diners a Madrid per protegir-nos”, reconeix Xavier Redon, un dels directius de Cerveses Ausesken. “Però hem demostrat que l’Agència Tributària Catalana no només existeix sinó que té la capacitat de recaptar impostos”, afegeix.

Ara, l’objectiu de la plataforma és ampliarà el nombre d'autònoms insubmisos. A més, intentaran que els ajuntaments se sumin a iniciativa, tal com ha fet el de Gallifa (Vallès Occidental). “Com més siguem la Generalitat tindrà molt més marge per maniobrar”, argumenta Redon.

Xavier Redon, conduïnt un tast de cerveses a la Fira de l'Embotit d'Olot. Foto: Adrià Costa