Els 51 municipis d'Osona ja són independentistes

Tots els ajuntaments de la comarca pertanyen a l’Associació de Municipis per la Independència, després de l'adhesió d'Olost.

Pere Pratdesaba
10 d'octubre del 2012
Antonio Prieto, regidor de CiU, s'ha abstingut a la votació de 'terrirtori català lliure'
Antonio Prieto, regidor de CiU, s'ha abstingut a la votació de 'terrirtori català lliure' | Ajuntament d\'Olost
Antonio Prieto, regidor de CiU, s'ha abstingut a la votació de 'terrirtori català lliure' Foto: Ajuntament d'Olost

L’Ajuntament d’Olost s'ha adherit aquest dimarts al vespre a l’ Associació de Municipis per la Independència (AMI) , l’entitat creada el 14 de desembre per l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal (UDC). La proposta s’ha aprovat per unanimitat al ple, amb els vots dels cinc regidors d'ERC (equip de govern) i els dos dels de CiU, a l’oposició. De fet, els dos partits han presentat la iniciativa de manera conjunta.

D’aquesta manera, Olost es converteix en el 51è municipi dels 51 d’Osona en adherir-se a l’AMI. El retard d’aquesta adhesió sorprèn en un poble governat per ERC i amb un alcalde, Josep M. Freixanet, que precisament no ha amagat mai el seu posicionament independentista. Com a mostra, l’estelada que penja permanentment al consistori o la adhesió a Decidim.cat.

“Abans de donar el pas, havíem d’aclarir tot un seguit de dubtes. L’important és el què, no el qui”, explicava Freixanet abans del ple a Osona.com, que treia ferro al fet que Olost hagi estat el darrer poble de la comarca. Entre aquestes incògnites, l’alcalde d’Olost fixava els objectius reals de l’AMI o la necessitat de que el Lluçanès tingués representació en els òrgans de direcció. “Tots aquests interrogants van obtenir resposta en una reunió que vaig mantenir amb el president de l’AMI, Josep M. Vila d’Abadal”, diu Freixanet.

L’equip de govern a Olost també va esperar que CiU “madurés” i s’adherís finalment a la proposta, tal com ha estat. “Necessitàvem unitat d’acció”, apunta Freixanet.

El principal repte de l’AMI és aglutinar el 60% de les poblacions de Catalunya per tirar endavant el referèndum que mostrarà la voluntat dels catalans d’assolir la independència. Aquest és el compromís adquirit per Josep M. Vila d’Abadal a l’Assemblea General de l’entitat celebrada a Girona el passat 7 de juliol.

Actualment, l'Associació de Municipis per la Independència ja agrupa 572 municipis i 31 consells comarcals, diputacions i altres ens municipalistes.

Llistat de municipis adherits a l'AMI




Un regidor de CiU s'absté a la votació de ‘territori català lliure’

El ple també comptava amb una altra moció d'alt contingut polític: la declaració municipal d’independència. El ple ha aprovat una moció per declarar el municipi “territori català lliure”, prendre mesures per tal d’accelerar el procés d’independència de Catalunya i organitzar un referèndum d’autodeterminació, entre d'altres propostes, de la mateixa manera que ja han fet altres poblacions de la comarca i d'arreu del país.

En aquesta ocasió, però, no hi ha hagut unanimitat. Hi han votat a favor tots els regidors d'ERC i Rosa Soler, de CiU. L'altre regidor convergent, Antoni Prieta, s'ha abstingut alegant que no hi ha hagut prou temps per a les converses ni per a la negociació prèvia.

Olost és doncs, el 14è municipi d’Osona que aprova la moció independentista. Els altres 13 municipis on també ha prosperat són: Espinelves , Sant Pere de Torelló , Collsuspina, Santa Eugènia de Berga, Sant Vicenç de Torelló, Tona, Prats de Lluçanès , Manlleu, Sant Julià de Vilatorta, Calldetenes, Vic , Seva i Tavèrnoles .