Una multinacional belga compra i assegura la continuïtat d'Enbasa

L'empresa de Sant Boi, dedicada als teixits de matalassos, té una plantilla de 80 treballadors. L'any 2009 va presentar un concurs de creditors.

Pere Pratdesaba
08 d'octubre del 2012
Façana de l'empresa Enbasa de Sant Boi de Lluçanès.
Façana de l'empresa Enbasa de Sant Boi de Lluçanès. | Josep Martínez
Façana de l'empresa Enbasa de Sant Boi de Lluçanès. Foto: Josep Martínez

La multinacional belga Bekaert Textiles Group ha adquirit l’emblemàtica empresa tèxtil Enbasa (Enric Ballús SA) de Sant Boi de Lluçanès, per un preu que no ha transcendit. L’acord es va signar el passat divendres. La venda és una gran notícia per al municipi i l’empresa, ja que permetrà mantenir, “i fins i tot augmentar”, la plantilla de 80 treballadors, segons ha confirmat el director de producció i alhora alcalde de Sant Boi, Albert Sadurní.

Bekaert Textiles Group té presència a països d’arreu del món, com Turquia, la Xina, Argentina o els Estats Units, entre d’altres. És una de les empreses punteres de teixits de matalassos, el producte principal d’Enbasa. La seva implantació a Sant Boi és estratègica, ja que li permetrà accedir a mercats del nord d’Àfrica. A més, al municipi del Lluçanès s’hi ubicarà un magatzem de distribució que actualment està a Bèlgica, la qual cosa permetrà que Sant Boi actuï com a centre logístic de la companyia, amb productes i material que vindran d’altres centres de producció.

La compra permetrà assegurar la continuïtat d’Enbasa, que havia patit una davallada de la producció en els últims mesos i que té un deute acumulat important. L’empresa de Sant Boi ja va presentar un concurs de creditors 2009, que va aixecar un any després. “Estàvem molt preocupats, amb la situació actual de crisi. És una gran notícia”, reconeix Sadurní.

La compra també significarà una inversió de maquinària, que permetrà augmentar la producció de gènere de punt. Tots els treballadors continuaran a la plantilla amb les mateixes condicions que fins ara.