Collsuspina i Santa Eugènia fan pujar fins a la dotzena els «territoris lliures»

Només un regidor de CiU a cada una de les dues poblacions no ha donat suport a la iniciativa.

Pere Pratdesaba
28 de setembre del 2012
Continua a la comarca el degoteig de municipis que es declaren “territori català lliure”, tot i les amenaces d’alguns sectors ultres de l’Estat espanyol. Aquest dijous ha estat el torn de Santa Eugènia de Berga i Collsuspina, que en els seus respectius plens han aprovat la declaració municipal d’independència.

Les mocions aprovades en aquests dos municipis estan inspirades en la primera d'aquest tipus que va arribar a un consistori, la de Sant Pere de Torelló. El text insta el Parlament a prendre mesures per tal d’accelerar el procés d’independència de Catalunya i a organitzar un referèndum si s’escau.

A Santa Eugènia, la moció s’ha presentat de manera consensuada entre els tres partits del consistori (ERC, CiU i Gent Gran), a instàncies d’un text d’ERC, grup a l’oposició. Tot i això, la proposta no ha obtingut la unanimitat del ple: tots els regidors hi han votat a favor menys Eva Maria Sebastian Bonillo (CiU), que s’ha abstingut. L’aprovació ha rebut un fort aplaudiment del públic assistent, que tot seguit ha cantat Els segadors, l’himne nacional de Catalunya.

A Collsuspina, la moció l’ha presentat l’equip de govern (Ara Collsuspina-AM). La proposta ha obtingut els vots dels quatre regidors d’aquesta formació i dos més de CiU. El regidor convergent restant, Miquel Vallejo, s’ha abstingut.

Un cop publicada la notícia, Miquel Vallejo ens ha fet arribar les raons per les quals es va abstenir a la votació de Collsuspina: “Tal i com ho vaig explicar al ple, el motiu no va ser el contingut sinó la forma com es va desenvolupar. La meva abstenció va ser motivada perquè el consistori no va informar els veïns del poble que s'anava a decidir sobre un tema, per a mi, tant transcendental. No vaig trobar correcte que els veïns s'haguessin d'adonar que el seu poble és "territori lliure" pels mitjans d'informació digitals. La prova és que només van assistir al ple dos veïns, ni va haver aplaudiments ni es va cantar Els Segadors. La veritable sobirania no es pot assolir de qualsevol manera i menys prescindint del poble. Les formes també són importants. Cal fer les coses bé”.

D’aquesta manera, ja són 12 municipis d’Osona que s’han afegit a la iniciativa engegada per Sant Pere de Torelló. La resta són Sant Vicenç de Torelló, Tona, Prats de Lluçanès, Manlleu, Sant Julià de Vilatorta, Calldetenes, Vic, Seva i Tavèrnoles . Aquest divendres la llista encara s’incrementarà una mica més amb l’adhesió de Tavèrnoles.

Moció aprovada a Santa Eugènia de Berga (PDF)

Moció aprovada a Collsuspina (PDF)