La Fira de l'Hostal del Vilar concentra uns 2.000 visitants

El tradicional certamen s'ha celebrat aquest divendres a Sant Agustí de Lluçanès.

Redacció Lluçanès.com
28 de setembre del 2012
Fira de l'Hostal del Vilar.
Fira de l'Hostal del Vilar. | Xavier Sanfeliu
Fira de l'Hostal del Vilar. Foto: Xavier Sanfeliu

Avui divendres, dia 28 de setembre, se celebra a Sant Agustí de Lluçanès, en plena muntanya, una nova edició de la Fira de l'Hostal del Vilar, la més important del Lluçanès i una de les més populars i tradicionals de Catalunya. Al certamen, aquest matí, s’hi han concentrat prop de 2.000 persones, de totes les edats. També hi ha alguna autoritat, com el president del Consell Comarcal d’Osona, Joan Roca. Els assistents tenen un ull posat al cel, que amenaça pluja.

Durant tot el matí, grans, joves, pagesos, ramaders i fins i tot alguna escola poden veure l'exposició de bestiar i maquinària agrícola i ramadera, i la mostra d'oficis artesans. També hi ha parades de productes locals i està programada una demostració d’embalar manual. La festa s’acabarà amb un dinar popular i el ball, amb Jordi Bruch.

Aquest any, com a novetat, la fira incorpora el I Mercat de varietats antigues de blat, amb l'objectiu d'afavorir la comercialització dels blats antics collits pels pagesos locals. En aquest mercat hi podrem trobar farina de xeixa i de forment així com blat escairat.

Seguint el programa que es va iniciar fa quatre anys, la fira també inclou una jornada tècnica, que se celebrarà aquest matí a la carpa de l’Hostal del Vila, organitzada pel Consorci del Lluçanès. Enguany es parlarà de "Les varietats antigues locals i venda de proximitat".

Aquest any les jornades compten amb la presentació de la prospecció de llavors antigues de la comarca d'Osona. Tot seguit, el tècnic de Mas Badia (IRTA) explicarà algunes recomanacions per al conreu de varietats antigues. A continuació, Ester Pisa, del DAAM, farà cinc cèntims als assistents sobre l’imminent Decret que regularà la comercialització dels productes de proximitat.

Programa d'actes de la Fira

Programa de la jornades tècniques






Galeries de fotos:
- 2012
- 2011 (1)
- 2011 (2)
- 2010 (2)
- 2010 (1)
- 2009 (2)
- 2009 (1)
- 2008
- 2004

Fira de l'Hostal del Vilar. Foto: Xavier Sanfeliu