Recordes què va passar a Osona a les eleccions autonòmiques del 2010?

Fa dos anys, CiU va arrasar a la comarca, ERC es va desplomar i SI es va convertir en la segona força.

Pere Pratdesaba
29 de setembre del 2012
Josep Maria Vila d'Abadal celebra els resultats electorals, amb simpatitzants de CiU, a la seu comarcal de la federació, ahir a la nit.
Josep Maria Vila d'Abadal celebra els resultats electorals, amb simpatitzants de CiU, a la seu comarcal de la federació, ahir a la nit. | Joan Mill
Josep Maria Vila d'Abadal celebra els resultats electorals, amb simpatitzants de CiU, a la seu comarcal de la federació, a la mateixa nit electoral Foto: Joan Mill.

El 28 de novembre del 2010 es van celebrar les novenes eleccions al Parlament. Tant sols dos anys després, el 25 de novembre, els catalans tornaran a les urnes en uns comicis que el president Mas ha decidit avançar després de la “impressionant” manifestació de la Diada i el “no” de Rajoy al pacte fiscal.

No seran unes eleccions més. “Les últimes autonòmiques” ha titulat Nació Digital a cinc columnes. Sigui com sigui, tindran un caràcter plebiscitari ja que Mas ha anunciat que ha arribat l'hora d'exercir l'autodeterminació. El discurs inicial del debat de política general al Parlament ha acabat amb l'anunci del president que no es tornarà a presentar quan “Catalunya hagi assolit els objectius nacionals que el poble decideixi”.

Dos anys després, la situació també ha canviat a Osona, amb cares emergents que han marcat perfil propi, com Jordi Fàbrega o Josep Maria Vila d’Abadal. Ara, però, s’obre un període de reflexió i els partits hauran de començar a moure fitxa. I llavors veurem quin paper ens assignen a Osona. De moment, per anar fent boca, podem recordar com van anar les eleccions del 2010.

Tres diputats de CiU

A Osona, CiU va arrasar, amb més de la meitat dels vots: 31.171 vots, un 50,32% (6 punts més que  a les anteriors eleccions). A més, va aconseguir la victòria a tots els municipis. Solidaritat es va situar sorprenentment com a segona força, molt lluny, amb un 9,7% dels vots (7.128). Esquerra, en tercer lloc, es va desplomar, amb un 9,42% dels vots (6.917), 14 punts menys que a les passades eleccions. També va obtenir un mal resultat el PSC: 9,05% i 6.650 vots (6 punts menys que al 2006).

En un segon grup, ja més llunyà, PxC es va situar en cinquè lloc, amb 4,48% i 3.292 vots. En sisè, ICV, amb un 4,48% i 3.290 vots (2 punts menys que a les anteriors eleccions). Es va mantenir el PP, en setè lloc, amb un 3,95%. En vuitè lloc, Reagrupament, que va signar un gran fracàs i només va obtenir un 2,43% dels vots (1.774).

Pel que fa a les principals ciutats osonenques, en totes elles es va imposar amb autoritat CiU. A Vic, amb un 47,6%, seguit de SI (18,86 %). En aquesta ciutat, PxC no va obtenir ni de bon tros els resultats de les municipals i va caure fins a la cinquena posició, amb 1.006 vots i un 5,82% dels vots. A Torelló i Manlleu, el PSC va mantenir la segona posició i SI va pujar fins a la tercera.

Amb aquests resultats, van entrar al Parlament tres diputats osonencs, tots tres de CiU: Ramon Espadaler, que anava el 5 a la llista dels convergents a Barcelona; Francesc Homs, el 13; i Josep Maria Vila d’Abadal, el 17.

A fora es van quedar la socialista Flora Vilalta, que anava el número 23 de la llista del PSC a Barcelona, i Josep Maria Freixanet, l’alcalde d’Olost, que anava a el número 10 d'ERC. L’últim amb possibilitats per entrar al Parlament era el líder de PxC, Josep Anglada, i la regidora del partit a Vic, Marta Riera, situats els números 1 i 3, que també es van quedar fora. Més avall, tampoc van obtenir ascó Montse Ayats (ICV-EUiA) i Imma Bellafont (Reagrupament).

Pel que fa a la participació, a Osona van votar 74.041 persones, un 68,54%. Aquesta xifra va suposar un increment de més de dos punts en relació a les passades eleccions autonòmiques (66,03%). Osona va ser la segona comarca amb més participació, darrera del Priorat, amb un 70,39%.

Resultats a la comarca d’Osona: 2010 i 2006 (general i per municipis)



 
Una senyora diposita el seu vot en un col·legi de Vic, el novembre de 2010. Foto: Adrià Costa