Vic ja és la primera capital de comarca que es declara «territori català lliure»

Amb els vots a favor de CiU, CUP, ERC, ICV-EUiA i SI, amb l'abstenció del PSC i el vot en contra de PxC.

Pere Pratdesaba
17 de setembre del 2012
Anna Simó, Oriol Junqueras, Marta Rovira i Alfred Bosch, han assistit al ple.
Anna Simó, Oriol Junqueras, Marta Rovira i Alfred Bosch, han assistit al ple. | Adrià Costa
Amb els vots a favor de CiU, CUP, ERC, ICV-EUiA i SI, amb l'abstenció del PSC i el vot en contra de la PxC, Vic s'ha declarat territori català lliure. Foto: Adrià Costa

El ple municipal de l'Ajuntament de Vic acaba de declarar el seu municipi com a "territori català lliure i sobirà", en base a una moció presentada conjuntament per ERC, CUP, ICV-EUiA i SI, i que també ha obtingut els vots favorable de Convergència i Unió. El resultat ha estat de 14 vots a favor (vuit de CiU, dos d’ERC, dos de la CUP, un d’ICV-EUiA i un de SI), dues abstencions del PSC i els cinc vots en contra de la PxC de Josep Anglada.

Vic és la primera capital de comarca de Catalunya que fa aquesta declaració, que segueix la línia de la que van aprovar els ajuntaments de Sant Pere de Torelló , per unanimitat, i Calldetenes , per majoria, el passat dia 3 de setembre. L'alcalde Josep Maria Vila d'Abadal ha assenyalat en la seva intervenció que la moció representa el sentiment del poble català que es va manifestar el dia 11 a Barcelona.

La votació ha tingut lloc pocs minuts després de dos quarts de dues de la tarda d'avui, en presència de nombrosos mitjans de comunicació i també de la plana major d’ERC, que ha aprofitat la celebració de la reunió extraordinària de la permanent nacional a Vic per assistir al ple. Així, han estat a la sessió Oriol Junqueras, Anna Simó, Oriol Amorós, Alfred Bosch i Marta Rovira, entre d’altres dirigents republicans. També s’hi ha pogut veure altres representants significatius de la societat comarcal, com el secretari general d’UGT Osona, Cesc Poch. El públic assistent ha irromput en aplaudiments tan bon punt s'ha aprovat la moció.

Aquesta moció ha estat el resultat d'un procés encetat amb l'anunci per part de la CUP de presentar-ne una de pròpia. A partir d'aquí, es va iniciar un apropament entre diverses forces polítiques, que per la banda de l'equip de govern va protagonitzar ERC. Finalment, en va sortir la proposta conjunta que avui també ha recollit el vot dels vuit regidors de CiU.

... i sobirà

La moció declara “moralment” Vic “territori català lliure i sobirà” i insta el Parlament a prendre mesures per tal d’accelerar el procés d’independència de Catalunya. A diferència de les aprovades anteriorment a Sant Pere de Torelló i Calldetenes, incorpora el terme “sobirà” i la proposta de la CUP, en el sentit que el futur estat català lliure treballarà per la reunificació política dels Països Catalans. També s’ha inclòs el suport a entitats que treballen en favor dels drets nacionals de Catalunya i de la seva emancipació, com l’Associació de Municipis per la Independència, que presideix el mateix alcalde de Vic, o l’Assemblea Nacional Catalana.

La gran pregunta que surava a l’ambient, en els minuts previs a la històrica votació, era què faria CiU, que havia deixat les negociacions al seu soci de govern. Les primeres paraules de Vila d’Abadal, que s’ha encarregat de defensar ell mateix la postura del seu partit, no han donat peu a dubtes. A més, l'alcalde ha instat a afegir al text que s'enviaria el resultat al Parlament europeu.

Anna Simó, Oriol Junqueras, Marta Rovira i Alfred Bosch, han assistit al ple. Foto: Adrià Costa

“És una moció que encaixa perfectament amb la manifestació de l’11S”, ha apuntat Vila d’Abadal. L’alcalde ha esgrimit tot un seguit d’arguments per tal de reclamar un estat català, “necessari”, i ha acabat anunciant que CiU donaria suport a la moció, perquè reflectia “el sentiment del poble català”.

Pel que fa a l’estratègia de no participar en les negociacions per consensuar la moció, Vila d’Abadal també ha estat clar i ha dit que havia deixat tot el protagonisme a ERC per facilitar la seva aprovació. L’alcalde no considera que la moció s’hagi rebaixat, en relació a la primera proposta de la CUP, sinó que s’ha “centrat”.

Les paraules de Vila d’Abadal han estat precedides per la defensa solemne de Joan López (ERC) que ha anat demanant, un a un, el vot als partits que no havien subscrit la moció. Als regidors socialistes els ha instat a donar un pas perquè el seu projecte federalista, opina, “no es contradiu amb el dret a decidir”. “Aquesta iniciativa institucional és la més important des que Macià va reclamar la república catalana”, ha conclòs el portaveu republicà.

La resta de representants dels partits que han presentat la moció s’han mostrat molt satisfets pel consens, l’adhesió de CiU i per l’aprovació d’una moció històrica. SI i la CUP, però, han reconegut que els hagués agradat anar una mica més enllà. El portaveu d’ICV-EUiA ha reclamat un referèndum ràpid, ja que “els pobles han de poder decidir el seu futur”.

Els arguments del ‘no’

El PSC ha optat per l’abstenció, argumentant que no podia compartir alguns enunciats, sobretot a la part expositiva de la proposta, com que se simplifiquessin les causes de la crisi econòmica, centrant-les en la mala gestió del govern espanyol. “Els socialistes de Vic no som pas independentistes. Som coherents”, ha dit Jacint Raurell, que ha defensat la postura oficial federalista del seu partit i la necessitat de promoure un referèndum per decidir el futur del poble català.

Josep Anglada (PxC), animat per la presència de les càmeres de televisió, ha fet un extens discurs explicant les raons de la seva negativa. “Nosaltres no som un partit independentista. Som catalanistes”, ha apuntat. “No tinc clar que Catalunya vagi millor en un estat propi”, ha afegit.

 

El ple, en directe per Twitter  




Aplaudiments del públic assistent al ple després d'aprovar-se la moció. Foto: Adrià Costa
Documents
Arxivat a