El Mercat de Música Viva de Vic enllesteix la seva edició més internacional

El certamen comença aquest dimecres i presenta una setantena d’actuacions amb bandes de 10 països diferents. Antònia Font portarà a la capital d'Osona el seu nou treball.

Redacció Osona.com
10 de setembre del 2012
Concert d'Omar Sosa Quintet & Jove Orquestra Athenea
Concert d'Omar Sosa Quintet & Jove Orquestra Athenea | Adrià Costa
Concert d'Omar Sosa Quintet & Jove Orquestra Athenea, l'any passat. Foto: Adrià Costa 
 
El Mercat de Música Viva de Vic (MMVV) ultima els preparatius de la seva 24a edició, que tindrà lloc la setmana que ve a la capital d’Osona, entre el 12 i el 16 de setembre, i que comptarà amb gairebé setanta propostes musicals pensades per donar resposta a les necessitats dels programadors i propiciar la compra-venda de música en directe, objectius fonamentals del certamen.

La direcció artística del Mercat ha volgut crear un programa de concerts amb personalitat de grups que tenen força a l’escenari i coses a dir. Música amb segell d’autor, grups amb un univers artístic i temàtic definit i que han acreditat un projecte professional al darrera que farà que passin coses a l’escenari i fora de l’escenari, amb una intensa activitat de negoci i mercat internacional a la Llotja.

Punt de trobada per al sector

Vic, com a Mercat que és, vol ser el punt de trobada referent del sector musical, contribuir a dinamitzar la indústria musical del país, esdevenir un espai de reflexió sobre la música i la seva indústria, i contribuir a donar eines perquè el sector pugui créixer i mantenir-se.

Per assolir aquests objectius, la 24a edició presenta algunes novetats dins del MVLab -apartat professional del Mercat de Música Viva de Vic- com són els nous formats d’espais a la zona professional, que donen resposta a les necessitats actuals, o l’ampliació dels speed meetings (s’esperen més de 600 reunions).

A més, tambés’ha reformulat el Premi Puig-Porret, que passa a ser un premi al millor projecte de creació musical amb 10.000 euros de dotació econòmica.

Projecció internacional

El MMVV presenta enguany noves propostes fruit de diversos convenis internacionals. Cal destacar l’acord amb la Cooperativa da Música de Minas, un organisme que depèn del govern de la regió de Minas Gerais al Brasil i que impulsa la música al territori. El certamen programarà a dos grups locals: el cantautor i compositor de bandes sonores Kristoff Silva, que presentarà el seu espectacle que amalgama acústica i electrònica, i Rafael Martini, que presentarà el seu primer disc, Motivo.

En matèria de sinergies internacionals, també cal destacar la coproducció que s’estrenarà amb un dels grups en alça de l’escena tradicional coreana, Jeong Ga Ak Hoe, que coincidirà amb la guitarrista Marta Robles, una de les referències de l’escena flamenca actual. Aquest projecte, titulat “Pansori meets flamenco”, uneix dues de les músiques més tradicionals i originals de l’escena internacional, i està produït pel MMVV, Jeong Ga Ak Hoe i el Taller de Músics, amb la col·laboració de KAMS.

A més, el MMVV continua generant acords de col·laboració amb els principals festivals de música internacionals com són el Womex, MaMa París (França), Medimex (Itàlia), Celtic Connections (Escòcia), Canadian Music Week (Canadà) o Jazzahead i c/o Pop (Alemanya).

Aquesta vocació internacional fa que al Mercat enguany hi actuïn músics de més de 10 països, com la portuguesa Lula Pena, que presentarà el seu segon àlbum “Troubadour”. A més, els argentins Escalandrum presentaran “Piazzolla plays Piazzola”, el seu particular homenatge al bandoneista i compositor.

Marc Lloret, director artístic del Mercat de Música Vica. Foto: Adrià Costa

La fusió del lounge, el latin i el soul arribarà de la mà dels alemanys Mo’Horitzons, amb el seu show que barreja DJs amb músics i cantants, mentre que els holandesos Lean Left mostraran al públic de Vic la seva música extravertida, enèrgica, crítica i provocativa. La cantant etíop Eténèsh Wassié i el músic francès Mathieu Sourisseau oferiran a Vic el seu estil de música íntim i evocador.

Completen el cartell internacional el duo electrònic britànic Addictive TV, la música experimental dels franco-catalans Vrak Trio, el trio escandinau/britànic Phronesis, l’Orchestre International du Vetex de Bèlgica, i dues propostes vingudes des dels Estats Units: la cantant Rebecca Gates i el cantant i guitarrista Ted Leo.

Antònia Font, Zenet, El Puchero del Hortelano...

La representació de bandes de l’Estat espanyol és rica i diversa, com ho demostra la presència vuit comunitats autònomes, com ara el País Valencià d’on prové el grup Amatria. que presenta el seu primer treball, “Hoy van a salirte las alas”, així com l’alicantina Amparo Moreno, que sota el nom de La Negra presenta el seu segon disc, “La que nunca”.

Una de les actuacions més esperades del MMVV d’enguany és la d’Antònia Font (foto, a la dreta), que presentaran el seu nou disc. Hi ha també d’altres propostes de les Illes Balears, com el directe de L.A. que presentaran “Back to the roots”, gravat als estudis Sound City de Los Angeles, espai mític on han treballat artistes com Neil Young o Nirvana.

El malagueny Zenet i les seves cançons que flirtegen per racons de Madrid, París o L’Havana; el pop-flamenc d’El Puchero del Hortelano (que presentaran el seu disc “El tiempo de Manuel”), i el reggae de Little Pepe, són els representants d’Andalusia.

Una altra de les comunitats amb més representació és Euskadi, d’on provenen We are Standard, que després d’una exitosa gira de més de dos anys presenten el seu nou treball, “Great state”, així com Petti (nom artístic del cantautor i músic de rock basc Juan Luis Pérez Michelena) i Esne Beltza, un grup amb un estil difícil de definir, que barreja hip hop, reggae, soul i cúmbia.

“Veo Visiones” és el nou treball del madrileny Jonston, que serà al Mercat per interpretar les seves melodies a mig camí entre el folk-pop i el country-rock. També de Madrid venen els Fira Fem, un grup que barreja l’esquizofrènia de Tortoise, la singularitat de Stereolab i la innovació d’Animal Collective. A més, Vic comptarà amb la presència de GAF, una banda de formació mutant i múltiples formats ubicada a l’illa de Tenerife, i dels aragonesos Sho-Hai + Xhelazz que és la unió de dos veterans del hip hop i del rap.

Txarango, La Pegatina, Els Catarres, Mayte Martín, Love of Lesbian...

Gairebé una trentena de grups catalans estaran presents en el MMVV d’enguany, amb propostes ben diferents. El grup Love of Lesbian, un dels plats forts per al gran públic, omplirà la plaça Major de Vic, amb un directe per a tots els públics on de ben segur no faltaran les cançons del seu nou disc “Oniria e Insomnia”.

Els boleros de Mayte Martín, protagonistes del seu nou disc gravat en directe, sonaran al concert inaugural del Mercat.

Un estil ben diferent és el que proposa ZA!, un grup de dos components que interpreten en directe multitud d’instruments com guitarres, trompeta, percussions, sintetitzadors, clarinets o kalimbes.

Maria Rodés estrena al Mercat “Sueño triangular”, el seu nou disc inspirat en el món oníric i en un poema de Fernando Pessoa.

La banda Odio París, combina la passió per grups com Stone Roses, My Bloody Valentine o Jesus & Mary Chain. Per la seva banda, l’ex component del grup Madee Marc Prats presentarà el seu debut en solitari, Prats, i el seu primer disc, “Pla B”, una proposta de rock en català, elegant, íntima i preciosista.

Un altre dels espectacles més esperats és Rèquiem, un projecte creat per Raül Fernández (Refree) i Enric Montefusco (Standstill), format a partir d’una estructura litúrgica clàssica i textos d’autors del segle XX. Aquesta experiència tracta amb crua emoció compassiva la progressiva mort en vida del nostre esperit.

Cal esmentar també Lenacay, grup format per components d’Ojos de Brujo, que després de Vic actuaran al Womex i dels que s’espera que tinguin una destacada gira internacional.

La nova proposta trencadora de Quartet Brossa amb Falsa Alarma, que fusiona el món de la música clàssica amb el hip hop serà també a Vic.

L’electrònica de Guillamino, el grup Astrio (que presenta "Don't leave the planet"), el pop rock animal dels Mates Mates, els nous temes de Dorian, la rumba ballable de La Pegatina, la formació d'Osona Els Catarres i les cançons contundents de Txarango i Macho són també protagonistes d’aquesta 24a edició, denotant que la música catalana està en plena efervescència.

Programa de concerts

Localització dels escenaris

Aneu al web del Mercat de Música Viva de Vic





Programa de concerts de Músics al carrer




Presentació de la 24a edició del Mercat de Música Viva, el passat mes de juny a l'Atlàntida de Vic. Foto: Adrià Costa

-----------------

Galeries de fotos:

MMVV 2011
-Concerts del diumenge 18
- Concerts del dissabte 17
- Concerts del divendres 16
-Ambient al pavelló comercial
-Concerts del dijous 15
- Premis Puig Porret

MMVV 2010
- Concerts del diumenge 19
- Concerts del dissabte 18 (1)
- Concerts del dissabte 18 (2)
- Concerts del divendres 17
- Concerts del dijous 16
- Inauguració i entrega del premi Puig-Porret

MMVV 2009
- Concert de cloenda, amb La Vella Dixieland  
- Ambient i Fira del Disc
- Concerts al Pasternak
Concerts de dissabte 19 de setembre
- Visita del conseller Tresserras
- Concerts de divendres 18 de setembre
- Concerts del dijous 17 de setembre
- Sopar inaugural

MMVV 2008
- Ambient i concerts del diumenge
- Concerts de diumenge
- Ambient als carrers de Vic
- Concerts del dissabte
- Concerts del divendres
- Concerts del dijous

MMVV 2007
- Maria del Mar Bonet i Miguel Poveda

MMVV 2006
- Galeria del MMVV 2006

 
La plaça Major plena de gom a gom. Foto: Adrià Costa
Arxivat a