Vic, sense estelada permanent

Els vots de CiU i PxC tomben la moció de Solidaritat que volia penjar la bandera a la façana de l'Ajuntament fins que arribés la independència

Q.Sallés/Vic
01 d'agost del 2012
576_1343827941_Adri_Costa_MG_2952_ple_Ajuntament_Vic_2012
576_1343827941_Adri_Costa_MG_2952_ple_Ajuntament_Vic_2012 | Adrià Costa
Foto: Adrià Costa

Ple marcat per l'estelada, les protestes per les retallades, per les diferents alternatives de govern, onze punts de l'ordre del dia pulit amb set minuts, cinc mocions  per 23 preguntes de l'oposició a l'equip de govern municipal.

Un plenari de Vic que ha servit per ensenyar a la galeria les diferents alternatives que poden articular majories a la sala de plens de la casa gran, i fins i tot veure com una moció de PxC per eliminar l'euro per recepta té els suport d'ICV, ERC o PSC i no de CiU i la CUP. Però allò que ha donat la campanada és el rebuig de CiU i PxC a penjar l'estelada a l'edifici consistorial, amb l'alcalde i president de l'Associació de Municipis per la Independència, Josep Maria Vila d'Abadal, al capdavant.

Debat encès

Finalment la proposta de monoregidor de SI, Iban Lapeira, d'hissar l'estelada a l'Ajuntament no ha reeixit. I això que ha posat sucre a la seva demanda: ha acceptat esmenes, ha reduït el que el regidor d'ERC, Joan Ballana, ha definit com "deix de desafiament", ha convençut el regidor d'ICV-EUiA, Xavier Tornafoch, perquè li donés suport i ha comptat amb el suport incontestable dels regidors de la CUP.  CiU i PxC hi han votat en contra.

El regidor de Plataforma, Josep Anglada, ha argüit en la defensa de la seva oposició que penjar l'estelada pot suposar que la delegació del govern espanyol a Catalunya pari l'orella i obligui a penjar l'espanyola. I l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, tot i presidir l'Associació de Municipis per la Independència, ha justificat el "no" per pragmatisme. "El que serà important serà la consulta que organitzaran aquests consistoris", ha deixat anar l'alcalde mentre els regidors escoltaven amb certa cara de resignació. L'abstenció del PSC, que fins i tot ha demanat una consulta per decidir, ha marcat també el que algun regidor de govern ha titllat de "joc de disbarats".

L'alcalde, tot i que ha fet una contraoferta al regidor de Solidaritat, d'hissar una estelada en algun altre lloc de la ciutat de manera permanent, no ha comprat garsa per perdiu i ha donat per trencades les relacions entre CiU i SI.

Nota informativa de l'Ajuntament de Vic sobre el ple

L’Ajuntament de Vic ha celebrat aquest migdia el Ple Municipal ordinari del mes d’agost amb 11 punts de l’ordre del dia que s’han aprovat de forma ràpida i sense massa debat. S’han adoptat els següents acords:

El ple d’avui ha aprovat la pròrroga fins el 31 de desembre de 2015 del conveni amb l’Institut Català d’Assistència i Serveis Socials ICASS per la prestació del servei centre de dia per a la gent gran. Tal i com s’ha anunciat en els darrers dia la ciutat de Vic comptava fins ara amb dos centres de dia, un dels quals estava ubicat a Casa Moreta (C. Sant Miquel), però degut a que les instal·lacions es caldrien renovar s’ha decidit apostar pel nou Centre de Serveis per a la Gent Gran Sant Jordi, situat al c. del Remei. Aquest nou centre ha estat en obres de reforma al llarg d’aquests darrers dos mesos i actualment compta amb 50 places.

També s’ha aprovat el conveni amb el Servei Català de Trànsit per l’adhesió al sistema d’informació i atenció a les víctimes i afectats d’accidents de trànsit, SIAVT. L’objectiu d’aquest sistema és oferir informació i orientació a les víctimes i familiars en les qüestions jurídiques, administratives i psicològiques que cal afrontar després d’un accident de trànsit. En concret el SIAVT ofereix un servei telefònic gratuït i en alguns casos els afectats són atesos personalment per un psicòleg o professional de l’àmbit social. Així, amb aquesta adhesió es permetrà prestar aquest servei al ciutadà víctima o afectat per un accident produït a les vies urbanes i interurbanes del municipi de Vic.

Un altre dels punts que s’ha tractat és donar compte dels informes del primer i segon trimestre de 2012 pel què fa l’obligació amb incompliment de termini de pagaments .

Aquest ple municipal també ha inclòs dins els punts de l’ordre del dia un expedient de modificació de crèdits.

En aquesta sessió plenària d’agost s’ha fet un pas més per crear el Consell de la Pagesia de Vic. En aquest cas s’ha designat els membres de la comissió d’estudi (tècnic d’urbanisme, tècnica de Medi Ambient, tècnica de participació ciutadana i la secretària del mateix ajuntament) i que estarà presidida pel regidor delegat de l’àrea d’Urbanisme i activitats, Josep Rafús.

S’aprova també el pla específic municipal del Mercat de Música Viva de Vic que tindrà lloc a la ciutat del 13 al 16 de setembre. Amb aquest pla es pretén, com en altres ocasions ja s’ha fet, establir uns procediments mínims d’actuació dels organismes, serveis i recursos locals i externs per fer front a les possibles situacions d’alerta i/o emergència durant l’esdeveniment.

S’aprova de forma provisional el pla especial urbanístic de desenvolupament per a l’adaptació topogràfica del carrer de Gravat Crosta, de l’1 al 25.

A nivell urbanístic també s’ha fet una modificació puntual del POUM de Vic per adaptar-lo a la normativa vigent en matèria d’equipaments comercials.

Mocions:

El ple d’avui ha debatut 5 mocions presentades per diverses formacions polítiques, una d’elles per la via d’urgència.

A / MOCIÓ CONJUNTA DE CiU, CUP I PSC, DE REBUIG A LES RETALLADES I A LA REDUCCIÓ DE COMPETÈNCIES ALS AJUNTAMENTS. APROVADA PER UNANIMITAT. La moció s’ha aprovat per unanimitat. El document exposa una crítica a les mesures antisocials anunciades pel govern espanyol el passat 11 de juliol que entre altres accions també va anunciar una modificació de les lleis locals, a partir de les quals es reduiria el nombre de regidors dels ajuntaments. La moció també exposa que les mesures posaran en perill els serveis que actualment presten els ajuntaments tot i no ser de la seva competència com són els serveis socials, escoles bressol, formació no reglada, etc. El text també reivindica que els ens municipals, a causa de la proximitat entre els ciutadans, regidors i alcaldes, són la institució que facilita d’una més clara el control democràtic per part de la ciutadania.

Els electes de les diputacions i d’altres administracions locals de segon rang com els consells comarcals no són escollits per sufragi directe de la ciutadania. ‘Traslladar les competències dels petits municipis a aquestes administracions és una equivocació, perquè no només no abaratirà els serveis, sinó que allunyarà l’administració de la realitat, debilitant el seu valor democràtic i creant un desequilibri territorial, manifesta la moció’, expressa el text de la moció.

També reivindica que la reducció de regidors ‘suposarà una dificultat d’accés pels partits més petits i perjudicaria la diversitat política de molts ajuntaments, amb la disminució de pluralitat democràtica’.

Per tant, la moció acorda rebutjar les mesures proposades pel govern espanyol, reclamar als governs espanyol i català que qualsevol mesura econòmica que s’hagi de dur a terme sigui consensuada amb totes les forces polítiques; i posar en valor el reconeixement a la tasca dels electes locals dels pobles i ciutats de Catalunya.

La moció ha estat recolzada per totes les formacions polítiques del consistori que han coincidit en que les mesures aplicades pel govern espanyol són una injustícia per Catalunya. Els diferents grups polítics amb representació a l’Ajuntament de Vic han mostrat la seva preocupació per l’amenaça que suposa cap al món local aquestes retallades i també han remarcat la demagògia que s’està realitzant perquè l’administració local només suposa un ‘3,4% del deute públic’.

B/ MOCIÓ DE PxC PER SUPRIMIR LA TAXA DE L’EURO PER LA RECEPTA MÈDICA. APROVADA AMB ELS VOTS A FAVOR DE PxC, SI, ICV, PSC i ERC i el vot en contra de CiU i la CUP. El text afirma que establir el pagament per l’adquisició de fàrmacs implica privatitzar un pilar fonamental de l’Estat del benestar com és la sanitat pública. La moció defensa que a banda de la taxa de l’euro per recepta mèdica s’han implantat altres mesures com el copagament farmacèutic aprovat pel Govern espanyol i l’exempció del pagament d’altres 425 medicaments que fins ara eren gratuïts. La moció destaca que els ciutadans ja contribueixen al finançament de la sanitat pública amb els seus impostos i no s’ha d’establir aquesta taxa. Per això el text conclou expressant el rebuig d’aquest Ajuntament a l’aplicació de la taxa de l’euro implantada per la Generalitat de Catalunya.

D/ MOCIÓ D’ICV PER LA IMPLEMENTACIÓ D’UN CICLE FORMATIU PÚBLIC A LA CIUTAT DE VIC VINCULAT AL DEPARTAMENT D’ENSENYAMENT. REBUTJADA.

C/ MOCIÓ DEL SI PER REGULAR L’ÚS DELS SÍMBOLS CATAQLANS I ESPANYOLS ALS EDIFICIS I ESTABLIMENTS DE L’AJUNTAMENT. REBUTJADA.

E/ Moció per urgència, impulsada per la Plataforma Aigua és Vida, instant a la Generalitat de Catalunya a evitar la privatització de l’empresa pública Aigües Ter Llobregat i a garantir el compliments dels cabals legals de manteniment del riu Ter. La moció s’ha aprovat amb els vots de favorables de tots els grups polítics, excepte CiU que s’han abstingut. La Plataforma Aigua és Vida està formada per entitats de la societat civil, sindicals, veïnals, ecologistes i solidàries que presenten una moció amb l’objectiu d’evitar la privatització d’Aigües Ter Llobregat (ATLL). Aquesta empresa fins ara pública abasta aigua de més de 100 municipis i garanteix un servei públic i de qualitat a 4,9 milions de catalans. A la vegada, el govern de la Generalitat la passada legislatura va establir un full de ruta, anomenat “Compromís pel Ter” amb l’objectiu de reduir l’aportació del riu Ter al sistema gestionat per Aigües Ter Llobregat a fi de poder recuperar el cabal mínim del riu. El text també recull que l’ATLL és una empresa viable i solvent. Per tant, davant de totes aquestes premisses es vol actuar en contra de la mercantilització de la gestió de l’aigua i a favor d’una gestió el màxim de local, pública i descentralitzada. També s’exigeix el compliment dels cabals que preveu el Pla de gestió de l’aigua de Catalunya i demanar el retorn de cabals al Ter, tal i com es va detallar al “Compromís pel Ter”. Finalment, es reclama un ús racional de l’aigua així com la recuperació i conservació del bon estat dels aqüífers.

Les treballadores d'Externàlia han portat la seva protesta al ple. Foto: Adrià Costa

Jacint Raurell escolta amb atenció la seva companya de partit, Mari Moyano. Foto: Adrià Costa

Nil Puigivila i Georgina Rieradevall. Foto: Adrià Costa

Xavier Tornafoch escolta la reposta de l'alcalde Vila d'abadal. Foto: Adrià Costa

Els regidors de SI, ICV, PSC i CUP han lluït una samarreta contra les retallades. Foto: Adrià Costa

Intervenció de l'alcalde, Josep Maria Vila d'Abadal. Foto: Adrià Costa

Iban Lapeira. Foto: Adrià Costa

Xavier Tornafoch. Foto: Adrià Costa

Intervenció de Xavier Farrés. Foto: Adrià Costa