«El Banc d'Espanya és el culpable de la desaparició de Caixa Manlleu»

Joan Contijoch, Jordi Campins, Didac Herrero i Pere Prat coincideixen en assenyalar l’Estat espanyol com el responsable de la mort de l’entitat osonenca. Ho han defensat aquest dimecres, al debat organitzat a Vic pel diari Osona.com.

| 11/07/2012 a les 22:56h
Arxivat a: Economia, Unnim, Caixa Manlleu, Joan Contijoch, Dídac Herrero

Galeria de fotos (Adrià Costa)

Aquesta notícia es va publicar originalment el 11/07/2012 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La taula del debat, d'esquerra a dreta: Gemma Aguilera, Joan Contijoch, Pere Prat, Dídac Herrero i Jordi Campins. Foto: Adrià Costa

El Banc d’Espanya i, en extensió, el govern espanyol, tenia un pla premeditat per traspassar les caixes als bancs. Aquesta va ser la raó principal de la desaparició de Caixa Manlleu. Així ho han afirmat de manera contundent tots els ponents que han participat aquesta nit a l’acte “Com i per què va desaparèixer Caixa Manlleu”, organitzat pel diari Osona.com.

La taula que ha presidit el debat estava formada pel darrer president de Caixa Manlleu, Joan Contijoch; l'alcalde de Manlleu i membre del consell d'Unnim, Pere Prat; l'últim director general de l’entitat bancària, Dídac Herrero, i el màxim dirigent del SEC, Jordi Campins, que ha parlat des del punt de vista dels treballadors del sector. Aquesta era la primera ocasió que Contijoch i Herrero participaven en un acte públic per donar la seva versió sobre la desaparició de Caixa Manlleu, des que l'entitat bancària es va fusionar amb Unnim.

L'expresident del Consell Comarcal d'Osona i exalcalde de Calldetenes, Jaume Mas, tot i haver confirmat la seva presència no hi ha pogut assistir per causes professionals d’última hora. L’acte ha estat moderat per la periodista Gemma Aguilera (El Temps - Nació Digital.cat).

El debat s’ha celebrat a l’Auditori Unnim de Vic. Una fila zero formada per Antoni Soy, Jordi Isern, David de Dios i Joan Rovira, entre d’altres, ha fet preguntes a la taula. També han pogut fer preguntes algunes de les prop de cent persones que han assistit a la tertúlia. A la sala, cares conegudes, com Josep Tarradellas, Joan Turró, Jordi Casals, Joan López, Jordi Fàbrega, Salvador Cot, Nan Orriols i alguns treballadors d’Unnim. El debat s’ha pogut seguir pel Twitter ha través del hashtag #CMdebat

Una mort premeditada

Els quatre ponents han coincidit en culpar el Banc d’Espanya de la desfeta de Caixa Manlleu, ja fos per manca d’interès o per negligència. Segons ells, l’entitat estatal va marcar les directrius de la primera fusió amb Unnim i de la posterior absorció per part del BBVA a través d’una estratègia totalment preconcebuda.

“La caixa estava ben portada, amb criteris de moderació. Però el supervisor, el Banc d’Espanya, ens va fallar de manera estrepitosa”, ha assegurat Contijoch, que és qui s’ha mostrat més indignat amb una operació que no ha dubtat en qualificar de “robatori” i de “presa de pèl”. “Ni Europa ni Espanya van saber donar les respostes adequades a la crisi mundial”, ha lamentat. I ha conclòs l’expresident de Caixa Manlleu: “A Osona ens han pres un motor econòmic important i ens han desacreditat”.

“L’Estat espanyol no estava per ajudar les caixes. Estava per ensorrar-les”, ha apuntat també de manera ferma i en la mateixa línia Campins. “Quan va petar la crisi, el Banc d’Espanya va activar el pla per passar les caixes als bancs”, ha continuat.

Pere Prat ha anat més enllà i, a més del Banc d’Espanya, ha criticat l’actuació de les grans auditories internacionals, que també “han fet el seu negoci”. “Em sento estafat”, ha afirmat taxativament l’alcalde de Manlleu.

Una lleugera punta d’autocrítica

Els ponents no han deixat massa lloc a l’autocrítica. La situació, segons ells, va venir forçada pel Banc d’Espanya i no tenien cap més sortida que creure’s les seves recomanacions.

Dídac Herrero ha reconegut, però, que algunes coses potser no s’haurien fet bé. Tot i això, l’exdirector general ha defensat la línia de Caixa Manlleu, que va optar per les hipoteques a particulars, en un primer moment, i als promotors, en un estat més avançat de la bombolla immobiliària.

“Si no haguéssim anat en la línia del mercat hauríem desaparegut”, opina Herrero.

Què hauria passat amb un estat propi?

Una de les preguntes que surava a l’ambient del debat, sobretot arran de la intervenció del públic, era què es podia haver fet per salvar Caixa Manlleu. Els ponents han aportat propostes, tot i que no gaire clares i sense massa convenciment.

“Si els ajuts que el Banc d’Espanya va oferir a Unnim ens els hagués ofert a cada una de les tres caixes, encara hauríem pogut fer alguna cosa”, creu Contijoch. El Banc d’Espanya podria haver estat més laxa en la seva regulació, opina Herrero.

I per què no continuar com han fet les caixes de Pollensa i Ontinent? Aquestes caixes eren molt petites i poc significatives per al Banc d’Espanya. Caixa Manlleu era una altra història.

Una possibilitat de reescriure la història s’hagués produït si Catalunya hagués tingut estat propi. En aquest cas, potser s’haurien pogut fins i tot salvar les caixes, han coincidit Campins, Prats i Continjoch. “A Alemanya encara tenen caixes. Per què no Catalunya?”, es preguntava Prat.

El que sí sembla que es mantindrà és la marca Unnim. El BBVA, segons alguns dels ponents, te la intenció de preservar-la.

El BBVA i les preferents

Un dels temes delicats que s’han tractat ha estat el de les participacions preferents. El president del Consell Empresarial d’Osona, Joan Rovira, ha recriminat als antics gestors que exigissin a les empreses que adquirissin aquests productes financers si volien obtenir crèdit. “I ara què fem amb això?”, s'ha queixat Rovira.

“En aquell moment, ningú es podia pensar que passaria el que passaria”, ha respost Herrero. “Les preferents ens les treien de les mans, era un producte que donava una rendibilitat alta i els empresaris estaven convençuts que funcionarien”, ha continuat.

El BBVA, segons Herrero, pensa donar una solució ràpida a les preferents tan bon punt assumeix la gestió total de l’entitat bancària.

‘L’Obra Social s’ha acabat’

Pel que fa a l’Obra Social d’Unnim, Contijoch no s’ha mostrat massa optimista. “L’Obra Social s’ha acabat”, ha afirmat sense contemplacions.

La xifra que l’entitat ha destinat cada any a l’Obra Social ha anat baixant progressivament i en aquest exercici s’ha quedat en només 526.000 euros. Contijoch confia que amb la venda de patrimoni, la conversió en fundació i amb la complicitat de la societat civil, amb persones destinades a col·laborar, es pugui mantenir una part de l’Obra Social, tot i que té clar que mai més tornarà a ser com abans.

La part positiva és que Contijoch ha avançat que el BBVA té la voluntat de no tallar de soca-rel l’Obra Social i, si no hi ha canvis, sembla que en finançarà una part.

EN BREU

Les dues hores de debat han donat per molt i s’han tractat temes molt diversos. Us deixem aquí alguns apunts dels ponents que també han estat significatius:

- Dídac Herrero: “El perfil de risc a Caixa Manlleu era inferior al d’altres caixes”

- Dídac Herrero: “L’expansió de Caixa Manlleu va tenir un cost molt elevat”

- Els empleats estaven incòmodes, respecte a l’enorme pressió per col·locar determinats productes, com les preferents, diu Campins.

- Dídac Herrero: “Les retribucions dels directius de Caixa Manlleu eren substancialment més baixes que el que hi havia en el sector”

- Pere Prat es queixa que Bankia passés les proves d’estrès. “Qui ho controlava això?”

- Joan Contijoc: “Unnim ens va costar una porrada de diners. I va durar 14 mesos!”

- Dídac Herrero: “Se’n tornaran a vendre, de pisos”

- Els grans beneficiats d’aquesta crisi han estat els grans bancs, diu Herrero

- Pere Prat ha renunciat a les dietes d’assistència a les assemblees i al consell de direcció d’Unnim

- Campins: “La vinculació amb l’entitat d’un empleat d’una caixa sempre ha estat més gran que el d’un banc”

Dídac Herrero. Foto: Adrià Costa

També us pot interessar

 

COMENTARIS

Assegurançes
Anònim, 11/07/2012 a les 23:24
+14
-5
Lo que tenian que fer era dedicar-se realment a esser una caixa i no a vendre Assegurançes i productes varis,senyors cada sabate a les seves sabates.
masses excusses
assistent, 11/07/2012 a les 23:27
+11
-3

Els arguments de la taula han sigut bastants pobres, jo només els hi valoro que al menys han comparegut davant l'opinió publica, encara que han buscat masses excusses, sobretot del Banc d'Espanya, quan la Generalitat semblava que també li agradava la fussió de les 4 al final 3 caixes.

Un 0 al Banc d'Espanya i al M.A.F.O., servidor d'en Zapatero i de la ministra tonteta.

La millor de l'Auditori la Gemma Aguilera, no la coneixía, però tenia la llisó molt ben apressa, molt bé Gemma.

Ja és tard
Anònim, 11/07/2012 a les 23:31
+9
-2
Totes les caixes petites i mitjanes estaven sota el paraigues de la CECA i AFI, que en feien els plans estrategics. En un entorn de tipus d'interes baixos no hi havia marge de negoci i tot es confiava al creixement hipotecari i a l'expansio, d'aqui la bombolla immobiliaria. Nomes algunes caixes van escapar del borregisme col-lectiu, d aquesta inercia, com Ibercaja, Unicaja o les basques...tot i que els hi posaran dificil. C Manlleu i la resta de catalanes va seguir el dictamen dels assesors del Banc d'espanya, i que ara els denuncien per traidoria. Calia dirigents visionaris i valents en el seu moment, els seus sous no es justifiquen el que fa tothom per por a equivocarse. Tot i aixi, es cert que la intencionalitat dels grans bancs per borrar les caixes era dificil de combatre, pero s'estant lamentant tard, d'un fet consumat i debilment defensat
Error minúscul.
MIK., 12/07/2012 a les 09:14
+13
-1

L'únic petit error del debat va ser quan la gran i incomparable periodista Gemma Aguilera va parlar del 31 de setembre de no sé quin any.

Molt poca autocritica
Anònim, 12/07/2012 a les 11:18
+11
-2
Aquests senyorets, em fa l'efecte que fan molt poca critica, i tot el totxo que tenen que? tambe es culpa del banc d'espanya? colla de burgesos catalans nomes sabeu donar les culpes a espanya quan us interessa.
La culpa es de Madrid
Jan, 12/07/2012 a les 11:24
+13
-4
La culpa es de Madrid. I per això un debat? Ja la sabem aquesta máxima els catalans. Tot es culpa de Madrid, si un dia desapareix la capital d'Espanya, a qui li fotrèm la culpa dels nostres mals?
REPETICIO
Anònim, 12/07/2012 a les 22:01
+3
-0
Llastima que el Sr. Mas no hi pogues assitir segur que a les hores ens hagues quedat tot clar. Probablement que la culpa seria dels tecnics.
Culpes
Anònim, 12/07/2012 a les 23:53
+0
-0
Com sempre, la culpa es negra i no la vol ningu,oi.
APA SIAU
Litius, 16/07/2012 a les 10:14
+10
-0
Teniu lo que us mereixeu, BON VENT I BARCA NOVA.
un mes
Anònim, 17/07/2012 a les 17:10
+0
-0
Si no publiqueu les opinions que us enviem , tanqueu el debat , no crec que les meves paraules ofenguessin a ningú.

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
Pietat Roure, la desapareguda
01/01/1970
L'àvia té 82 anys i pateix Alzheimer
01/01/1970
"Considerem que és del tot inadmissible, que atempta contra la llibertat de premsa i d’informació"
Pilarín Bayés, a la biblioteca Joan Triadú | Instagram @pilarinbayes
01/01/1970
La mostra, presentada a Bolonya el mes de març, es podrà visitar a la Joan Triadú fins al 25 de novembre
01/01/1970
Totes les notícies de NacióDigital relacionades amb el procés d'independència i l'aplicació de l'article 155
 18:49 El Sindicat de Periodistes de Catalunya rebutja "frontalment i radicalment" la intervenció dels mitjans de comunicació públics catalans. Afirma que és un "intervencionisme desmesurat i interessat" i que "vulnera les competències del Parlament". Considera "especialment sagnant" que ho faci un Govern caracteritzat per una utilització dels mitjans públics estatals com la RTVE. "Pura ironia" que ho facin en nom de la "informació veraç, objectiva i equilibrada".
 18:34 Centenars de persones s'han aplegat aquest diumenge, a primera hora de la tarda, davant la caserna del Bruc per donar suport a les forces armades. Els manifestants han entonat càntics a favor del rei Felip VI i l'exèrcit i han demanat l'empresonament de Puigdemont i Trapero.
 18:20 El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha afirmat aquest diumenge, en la cloenda del congrés del partit de Madrid, que "s'activi el 155 dependrà de la decisió última de Puigdemont". Sánchez ha apuntat que tots els estats membres de la UE "tenen el seu propi 155 per afrontar els embats unilaterals per intentar trencar la integritat territorial". "Ningú ha fet tant contra aquest autogovern de Catalunya com el secessionisme", ha determinat i ha carregat contra el Govern: "El problema de Catalunya no és Espanya, sinó els seus mals governants". 
 18:09 ERC posa en mans de José Montilla la continuïtat del PSC al govern comarcal del Bages, informa Pere Fontanals. Els republicans veuen inviable l'acord si el socialista català al Senat vota a favor de l'aplicació del 155.
 17:50 El PDECat manté el pacte de govern amb el PSC a Girona. Des de l'executiu municipal asseguren que "ara no és moment" de ruptures tot i l'aval socialista a l'aplicació de l'article 155.
 17:35 VÍDEO Els Bombers de Manresa fan sonar les sirenes en protesta per l'aplicació del 155.
 17:21 Catalunya ha creat vuit cops més empreses el 2017 que les que han marxat per l'1-O, per Roger Tugas.  L'increment net de 9.524 societats fins al setembre supera de llarg el miler que canvia la seva seu a partir del referèndum. Un document del Govern justifica que aquest trasllat no afecta directament a l'ocupació o la tributació a la Generalitat.
 17:02 
 16:24 L’alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, ha reclamat aquest diumenge “proximitat perquè la població catalana se senti satisfeta”. Tot i així, ha matisat que no li pertoca valorar decisions de l’Estat, en referència a l'article 155 i ha apel·lat a l'estima dels madrilenys als catalans per ser "vincle" mitjançat el "diàleg" per resoldre el problema. I que "els catalans trobin molt satisfets amb el marc jurídic que decideixin", ha finalitzat. 
 16:07 L'Estat prepara els seus «homes de negre» per intervenir Catalunya, per Pep Martí. Qui és qui en la comissió de Secretaris d'Estat i Subsecretaris que presideix Sáenz de Santamaría i que tindrà un paper decisiu en l'execució de l'article 155.
 15:04 El Col·legi de Publicitaris i Relacions Públiques de Catalunya s’ha sumat a les mostres de rebuig de l’aplicació de l’article 155. Ho ha manifestat en una piulada, també ha carregat per la intervenció dels mitjans de comunicació públics catalans i ha condemnat “aquest atac a la llibertat d’expressió”. 
 15:03 Raül Romeva a l'acte d'homenatge als republicans que van ser executats a Barcelona durant el franquisme: "La república no és una opció, és una absoluta necessitat de supervivència".
 14:42 L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) promouen als ajuntaments mocions de rebuig a l'aplicació de l'article 155. 
 14:31 L'expresident valencià Alberto Fabra, entre els senadors de la comissió que estudiarà l'aplicació del 155. Juntament amb altres 14 senadors del PP, entre els quals Xavier García Albiol, decidirà de quina manera es realitza l'aplicació d'aquest article a Catalunya.
 14:25 CCOO denuncia la presència de "policia camuflada" entre els treballadors de TVE a Sant Cugat, lamenta que no se'ls hagi informat i demana que marxi. 
 14:03 VÍDEO Un emotiu cant dels Segadors enceta aquest diumenge la diada castellera de Santa Úrsula de Valls, presidida per una pancarta amb el lema: "Defensem les institucions catalanes".
 13:48 VÍDEO Les dones de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart expliquen com estan vivint l'empresonament de les seves parelles, i lamenten que encara no els hagin pogut veure en persona a Soto del Real. 
 13:08 El vicesecretari de Política Social i Sectorial del PP, Javier Maroto, ha retret al lehendakari, Iñigo Urkullu, el suport mostrat al Govern, "que està donant un cop a la democràcia", i ha lamentat que posi "en risc l'estabilitat del País Basc". Maroto li ha reclamat que "torni a la responsabilitat" i no es deixi contagiar per "aires de ruptura". Maroto ha participat aquest diumenge en un acte de partit al Kursaal de San Sebastian.
 12:38 El portaveu del Govern, Jordi Turull, afirma que les eleccions «ara mateix no estan sobre la taula», i diu que cal defensar "a ultrança" les institucions i culminar el mandat de l'1 d'octubre.
 12:13 La defensa de Cuixart aporta proves de la seva acció «pacífica» i de mediació policial. El recurs presentat per l'advocada Montserrat Roig també recull que no hi ha risc de fuga, com en el cas del major dels Mossos, José Luis Trapero.
 12:13 El coronel de la Guàrdia Civil Manuel Sánchez Corbí relaciona la «kale borroka» de l'època d'ETA amb la situació de Catalunya.
 12:08 El ministre Alfonso Dastís, sobre les càrregues policials: "Moltes de les imatges són falses".
 En una entrevista en un programa de la BBC també assegura que l'ús de la força va ser "provocat".
 11:49 COMUNICAT NacióDigital rebutja l'aplicació de l'article 155 contra els mitjans públics catalans. "Considerem que és del tot inadmissible, que atempta contra la llibertat de premsa i d’informació".
 11:38 L'exministra del PSOE María Antonia Trujillo fomenta amb un tuit el boicot a les empreses catalanes. Un fet que genera una allau de reaccions a la xarxa. 
 11:36 Viatge a les entranyes dels «comuns»: el naixement de Catalunya en Comú pren forma de llibre. Els periodistes de NacióDigital Joan Serra Carné i Sara González relaten en "El part dels comuns" (Edicions Saldonar) la gestació de la formació liderada per Xavier Domènech a través d'una dotzena de testimonis.
 11:15 L'alcalde de Lleida, Àngel Ros, demana per carta a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies que es posin en marxa mecanismes perquè els municipis puguin participar en una reforma constitucional.
 11:08 L'aplicació del 155 posa de nou en risc la cohesió del PSC, per Sara González. Un sector del partit, entre ells l'alcaldessa Núria Parlon, lliura un pols a la direcció d'Iceta perquè no doni suport a la suspensió de l'autogovern de Catalunya. El primer secretari confia que un gest de Puigdemont d'última hora eviti les mesures dràstiques anunciades per Rajoy.
 10:37 Els Castellers de Berga alcen pilars per reclamar la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, a la diada que aquest dissabte van realitzar a la capital del Berguedà. 
 10:25 Ciutadans critica el discurs de Carles Puigdemont i assegura que el president de Catalunya "ja no té res a oferir". El partit d'Albert Ribera demana "recuperar l'autonomia, l'estabilitat i la convivència" i reclama "un nou Govern" que "pugui ser un interlocutor vàlid amb el conjunt d'Espanya". 
 09:59 Creen la figura del «piolín» caganer. L'empresa ja va posar a la venda caganers sobre el referèndum i la llibertat d'expressió.
 10:05 

Les Marxes de la Dignitat han convocat una concentració aquest diumenge, a partir de les 19 hores, a la Puerta del Sol de Madrid per exigir la llibertat "immediata i sense càrrecs" dels presidents de l'ANC, Jordi Sànchez, i Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. La plataforma, que va organitzar multitudinàries mobilitzacions per demanar "pa, sostre i feina" per als més desfavorits, veu algunes semblances amb la seves reivindicacions: "Aquesta bàrbara repressió desfermada sobre un poble que només pretenia votar és la mateixa que es va exercir sobre les Marxes de la Dignitat al març de 2014".

 09:58 VÍDEO Pau Casals, a l'ONU: «I'm a catalan». El violoncelista va morir el 22 d'octubre de 1973, avui fa 44 anys. El recordem amb el seu emotiu discurs a l'ONU, més actual que mai.
 09:10 
 08:59 La ruptura de Colau amb el PSC pel 155: una amenaça difícil de fer efectiva, per Jordi Bes. L'alcaldessa de Barcelona pressiona els socialistes per evitar que avalin la suspensió de l'autonomia, però un trencament del pacte de govern faria encara més ingovernable l'Ajuntament. L'oposició no està disposada a facilitar-li la gestió, i Colau s'abocaria a arribar al 2019 sense haver acordat ni un dels quatre pressupostos del mandat.
 08:08 L'unionisme carrega contra el Barça. Albiol i Girauta critiquen a Twitter el suport del president blaugrana, Josep M. Bartomeu, a les institucions catalanes després de l'activació de l'article 155.
 07:41 L'alcalde de Lleida i president del PSC, Àngel Ros, ha demanat al president de a Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, que convoqui eleccions la propera setmana, informa Àlvar Llobet. En un missatge a les xarxes socials, el paer en cap ha indicat que aquesta decisió seria la millor manera de respectar les institucions d'autogovern.
 07:34 La resposta dels Mossos al govern espanyol per l'activació de l'article 155
 07:20 PORTADES La premsa espanyola aplaudeix el 115 que «rescatarà» Catalunya. Recull de les portades dels diaris de paper catalans i espanyols.
 07:03 El Secretari d'Organització del PSC de Manresa, Xavier Vera, plega pel suport del PSOE al 155.
 23:13 El líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, considera que "el PSC no pot estar ni un minut més al govern de la capital de Catalunya", i demana que Colau reuneixi els grups contraris al 155 per trobar una sortida democràtica davant "el cop contra les institucions catalanes".
 23:06 Convergència Democràtica Aranesa alerta que el 155 paralitzarà «de facto» el govern aranès. El partit mostra el "total rebuig i condemna a la interpretació de la democràcia en aquests termes totalitaris".
 22:36 Catalá insta Puigdemont a actuar amb «responsabilitat» i avisa que la justícia és «eficaç». El ministre de Justícia critica Carme Forcadell per apuntar que l'aplicació del 155 sigui un "cop d'estat".
 22:30 Societat Civil Catalana (SCC) veu "positiva" la decisió del govern espanyol de recórrer a l'article 155 i reclama que s'apliquin "el més aviat possible les mesures per tornar a la normalitat institucional". L'entitat defensa que l'aplicació del 155 "garanteix l'autogovern de Catalunya i fa una crida a la convivència i la concòrdia".
 22:24 Un noi i una noia han estat detinguts a Barcelona per intentar agredir un agent de la Policia Nacional espanyola davant la delegació del govern espanyol. Els fets han passat minuts després de finalitzar-se la concentració en suport a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.
 22:20 El líder del PP català, Xavier García Albiol, acusa Carme Forcadell d'"apallissar" més de la meitat dels catalans pel tracte a l'oposició. També titlla de "provocació" que Puigdemont parli de vulneració de l'estat de dret per l'activació de l'article 155.
 22:09 DOCUMENT Puigdemont equipara Rajoy amb Franco i demana activar el Parlament per declarar la independència. Llegeix el discurs íntegre del president de la Generalitat.
 21:54 El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, veu "lògic" que una querella per rebel·lió contra Carles Puigdemont suposi "mesures cautelars severes".
 21:52 ÀUDIO Saül Gordillo, director de Catalunya Ràdio: «Seguirem treballant amb el mateix compromís i rigor».
 21:46 El vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, considera que l'activació de l'article 155 suposa "un veritable cop d'estat contra un Govern i un Parlament legítims" que sempre han actuat a partir del principi democràtic i "emparats pel mandat popular" del 27-S i de l'1-O. "Ens pertoca defensar la democràcia i la República", ha defensat en declaracions a TV3.
 21:40 JxSí i la CUP pacten celebrar divendres el ple del Parlament que respondrà al 155 i que pot declarar la independència.
Entrades anteriors »
Sáenz de Santamaría presdiex la comissió de Secretaris d'Estat i Subsecretaris a la Moncloa. | Europa Press
01/01/1970
Qui és qui en la comissió de Secretaris d'Estat i Subsecretaris que presideix Sáenz de Santamaría i que tindrà un paper decisiu en l'execució de l'article 155
La celebració de la Vella després de descarregar el pilar de 8 amb folre i manilles | ACN
01/01/1970
Descarrega un 4 de 9 sense folre i un pilar de 8 amb folre i manilles, a més de carregar un 4 de 10 amb folre i manilles i un 2 de 8 sense folre