El Govern va entregar a Espanya els diners dels insubmisos fiscals

Les dues administracions van considerar un “error” que unes empreses catalanes paguessin a la Generalitat l’IVA i l’IRPF d'abril. Cerveses Ausesken d'Olost fou una d'elles.

Quico Sallés / Miquel Macià
04 de juliol del 2012
Els empresaris a la seu de l'Agència Tributària Catalana.
Els empresaris a la seu de l'Agència Tributària Catalana. | Ester Romagosa
Els empresaris a la seu de l'Agència Tributària Catalana. El segon, començant per l'esquerra, és Xavier Redon. Foto: Ester Romagosa.

El diners que els insubmisos fiscals catalans van ingressar en un compte corrent de la Generalitat han acabat finalment en mans de la Hisenda espanyola, després que les dues administracions atribuïssin el pagament a un “error”, per tal de no haver d’iniciar expedients sancionadors contra ells, segons ha pogut saber Nació Digital.

"El que hem de fer és complir la llei". Aquesta ha estat la norma que ha utilitzat l'Agència Tributària Catalana per transferir a la Hisenda Espanyola els impostos ingressats –uns 6.000 euros- per part dels "insubmisos fiscals", la vintena de contribuents catalans que el passat mes d’abril van abonar l’import de les seves declaracions trimestrals d'IVA i IRPF al fisc català, com a protesta per l'espoli fiscal que pateix Catalunya.

Els insubmisos, agrupats en la plataforma independent "Diem prou!", no han tingut cap notícia d’ençà que van portar a terme l’acció: “Cap administració ens ha dit res de res –va explicar a ND el directiu de l’empresa Cerveses Ausesken, d’Olost de Lluçanès, Xavier Redon- des del dia que vam pagar a la Generalitat. Ni expedients, ni requeriments, ni res, com si no hagués passat res”.

Segons ha explicat un portaveu del departament d'Economia i Coneixement, era obligatori complir amb l'article 61.3 de la LOFCA, que obliga a ingressar els impostos meritats per l'Agència Tributària espanyola en els comptes i formats que aquesta estableixi, i no en qualsevol altra.

Amb aquesta base, després d'estudiar la documentació aportada per cada cas en concret, va informar al fisc espanyol que es transferirien els imports, de manera que cap de les empreses ni persones que van protagonitzar l’acció fos objecte d'expedient, perquè la Hisenda espanyola ho ha considerat un "error" administratiu i ha constatat voluntat de pagament, dues condicions que eximeixen de responsabilitat administrativa els contribuents.

Des del departament d’Economia s’ha assenyalat a ND que es va aplicar aquesta opció per no perjudicar els ciutadans que havien iniciat aquesta “objecció de consciència” fiscal contra la Hisenda espanyola.  Justament, aquest mes de juliol tindrà lloc una altra onada d’ingressos fiscals a la Hisenda de la Generalitat a càrrec de nous insubmisos. El portaveu d’Ausesken considera que l’acció és tot un èxit, “perquè s’ha demostrat que hi ha una escletxa legal que permet posar els diners a disposició del govern de Catalunya, i que després sigui aquest el qui decideixi què en fa”.

La clau de l’operació va consistir en utilitzar una casella en blanc, sota l’epigraf  “Altres” que existeix en els impresos de la Direcció General de Tributs de la Generalitat, i en la qual els insubmisos hi van escriure “IVA” i “IRPF”, tot i no ser competència de la Generalitat rebre aquests tributs. Tot seguit, van ingressar els diners en el compte de la Generalitat. I el cercle s'ha tancat des del Departament d'Economia atribuint l’acció a un error i, d'acord, amb l’Administració espanyola, remetent els diners cap a l’Agència Tributària.