Les campanes repiquen arreu del país en honor de Jacint Verdaguer

Uns 185 campanars, una quarantena dels quals d'Osona, s'adhereixen al Dia de la Memòria, en el 110è aniversari de la mort del poeta i sacerdot

Redacció Osona.com
11 de juny del 2012
Dia de la Memòria a Vic.
Dia de la Memòria a Vic. | Adrià Costa
Dia de la Memòria a Vic. Foto: Adrià Costa

Al voltant de les set de la tarda d'aquest diumenge els campanars de 185 esglésies han començat a repicar per commemorar el 110è aniversari de la mort de Mossèn Cinto Verdaguer. Osona també s'ha adherit a la iniciativa, amb una catedral i una quarantena de campanars.

El que inicialment havia de ser una iniciativa centrada a Osona, Ripollès i Garrotxa ha derivat en un homenatge de caire nacional batejat com el Dia de la Memòria , jornada que s'estrena aquest 2012. Entre els centres que fan sonar les seves campanes en honor a Verdaguer destaquen la catedral de Vic, la de Sant Feliu de Llobregat i la de Tarragona, així com unes quantes esglésies de la Catalunya del Nord, "essencials en el cosmos verdaguerià", segons apunten els promotors de la iniciativa.

A Vic, unes 400 persones han assistit a la interpretació del Cant de la Senyera a càrrec de dues corals locals, al peu del campanar de la catedral. Tot seguit, espontàniament, els assistents han cantat l'himne nacional. En d'altres punts de la comarca, com Centelles, Sant Julià de Vilatorta, Folgueroles i Sant Miquel de Balenyà (foto, a la dreta / autor @oscar_guardia), la proposta ha estat acompanyada per una coral.
 
Campanars com el de Sant Martí del Canigó i Sant Miquel de Cuixà -a la Catalunya del Nord- o els de Badalona, Cervera i Tarragona són alguns dels santuaris que s'han adherit a la celebració del Dia de la Memòria, presentat amb el lema "Campanades d'homenatge", centrat en aquesta primera edició en la commemoració del 110è aniversari de la mort de Mossèn Cinto Verdaguer. 
 
Els promotors de la iniciativa han volgut puntualitzar que, arran de la celebració de la festa de corpus, algunes parròquies han decidit avançar o endarrerir uns minuts la repicada.
 
Així mateix, escoles d'arreu de Catalunya també han comentat als promotors que aprofitaran l'efemèride i l'homenatge previst per treballar la figura i l'obra de Verdaguer.

Consulteu campanars de tot Catalunya adherits a l'homenatge





Repic de campànes a Tavèrnoles

El campanar de Sant Pol de Sant Joan de les Abadesses es va afegir al Dia de la Memòria. Foto: Marc Cargol