Els plens de l'Ajuntament de Vic es faran a les 6 de la tarda

L’equip de govern aprova una normativa que regula el funcionament de les sessions. Les mocions i les preguntes de l'oposició es restringeixen, i els ciutadans tindran veu pròpia.

Pere Pratdesaba
04 de juny del 2012
576_1338817258_Adri_Costa_MG_0055_Ple_Vic_2012
576_1338817258_Adri_Costa_MG_0055_Ple_Vic_2012 | Adrià Costa
El ple de l'Ajuntament de Vic, aquest dimarts. Foto: Adrià Costa

L’Ajuntament de Vic ha aprovat una nova normativa que regularà el funcionament del ple, per tal de dinamitzar-lo, escurçar-lo i promoure l’assistència. La proposta ha tirat endavant de manera inicial en el ple celebrat aquest dilluns, amb els vots a favor de l’equip de govern (ERC i CiU) i SI, que s’hi ha afegit a última hora després que s’aprovessin un parell d’esmenes presentades per la formació. ICV-EUiA i la CUP hi han votat en contra i PxC i PSC s’han abstingut.

La nova normativa contempla diversos aspectes, que han estat molt criticats, sobretot per part la CUP. Entre aquests, destaquen la restricció de les mocions (una per cada grup i una segona si fa referència a competències  municipals) i les preguntes (tres per cada grup i una per cada regidor), i que la secretària no llegirà els acords i es passarà directament al debat, la qual cosa impedirà que premsa i assistents tinguin informació prèvia del contingut dels mateixos, segons lamenta la CUP en un comunicat. A més, els debats els farà el portaveu del grup i les votacions ja no es faran més a mà alçada, sinó que també les anunciarà el portaveu de cada un dels grups.

La normativa que ha presentat l’equip de govern s’ha complementat amb les dues esmenes que ha proposat SI: els ciutadans podran fer cinc preguntes al ple i els plens es passaran a fer a les 6 de la tarda, per tal de facilitar l’assistència.

Ara, els partits tindran un mes per presentar al·legacions o esmenes, fins al proper ple, que és quan es farà l’aprovació definitiva.  Vila d’Abadal ha reclamat a les diferents formacions que tinguessin una actitud “constructiva” i que presentessin propostes per millorar aquesta normativa. “Els plens no funcionen i havíem de fer alguna cosa”, ha defensat

El ROM, liquidat

L’equip de govern ha decidit finalment optar per la via dràstica, davant la necessitat de posar una mica d’ordre als plens, que s’allarguen amb excés, amb debats, en algunes ocasions, totalment estèrils, i  la impossibilitat d’aprovar un ROM consensuat. “Si no hi ha pacte entre totes les forces polítiques, no veig bé aprovar un ROM”, ha dit de manera contundent l’alcalde.  L’aprovació de la nova normativa comportarà que, en principi, s’aparqui indefinidament el ROM.

La formació més crítica amb la mesura ha estat la CUP, que la considera poc “democràtica”, ja que “retalla els drets i les facultats de l’oposició”. La resta dels partits de l’oposició tampoc han vist amb bons ulls la iniciativa, tot i que han reconegut que s’havia de fer alguna cosa per no allargar tant les sessions i han assumit part de culpa per no arribar a un consens pel ROM.

Per la seva banda, Joan López (ERC) ha argumentat que en aquests moments ja hi ha molts espais de participació ciutadana externa al ple.
Arxivat a