L'Ajuntament de Vic rebutja cobrar l'IBI a l'Església

El ple també gira l’esquena a la proposta de la CUP, on instava el consistori a presentar-se com a acusació particular contra Josep Anglada, per la presumpte agressió a dos joves.

Pere Pratdesaba
04 de juny del 2012
Xavier Tornafoch, aquest matí al ple municipal.
Xavier Tornafoch, aquest matí al ple municipal. | Adrià Costa
Xavier Tornafoch ha defensat la moció del cobrament de l'IBI a l'Església, avui al ple municipal. Foto: Adrià Costa

Aquest migdia s’ha celebrat un altre llarguíssim ple a l’Ajuntament de Vic (quatre hores i mitja). Entre els punts de l’ordre del dia aprovats, destaca el conveni entre el Bisbat de Vic, el Departament de Cultura de la Generalitat i l’Ajuntament de Vic  sobre la gestió del Museu de l’Art de la Pell, que assumirà el Bisbat i que permetrà reobrir l’equipament ben aviat, i la cessió d’arrendament de la Casa Convalescència a la Fundació Universitària Balmes. També la supressió del registre municipal d’unions de fet.  CiU no creu que sigui un registre necessari, a diferència d’ICV-EUiA, que ha anunciat que portarà el cas al Síndic de Greuges.

Tota la informació sobre el conveni entre Cultura, l'Ajuntament i el Bisbat



Un dels temes polèmics ha estat l’aprovació inicial de la nova normativa relativa al funcionament del ple, que regula el nombre de mocions i de preguntes, i el canvi d’hora de les sessions, que passaran a ser a les 6 de la tarda per tal de facilitar la presència de ciutadans (aquest últim punt, a instàncies de SI). La mesura no és definitiva i ara els partits tenen un mes per presentar les esmenes que creguin convenients, fins al proper ple. La CUP ha estat molt crítica amb la decisió, ja que creu que restringeix el paper de l’oposició.

Tota la informació sobre la nova normativa dels plens



El debat més intens s’ha viscut en l’’apartat de mocions, amb algunes propostes molt sensibles. Se n’han debatut un total de sis. CiU i PxC han votat el mateix en totes les mocions menys en l'última de SI, on PxC s’ha abstingut i CiU s’ha posicionat en contra.

Precisament, el vot conjunt d’aquests dos partits ha permès que no prosperessin les dues mocions més polèmiques de la sessió: per un costat, el cobrament de l’IBI al Bisbat de Vic, que proposava ICV-EUiA; i per un altre, que l’Ajuntament es personés com a acusació particular contra Josep Anglada, per la seva presumpte agressió a dos joves al mig de la plaça Major de Vic.

El ple, en directe per Twitter




La crisi i l’IBI de l’Església

El grup municipal d'ICV-EUiA, tal com ja va anunciar en una nota de premsa, ha portat al ple una moció on instava el govern a "fer ús de totes les possibilitats que l'actual legislació permeti per aplicar l'IBI a les propietats de l'església catòlica i de la resta de confessions religioses a la ciutat".

Xavier Tornafoch, portaveu de la formació al consistori, ha assegurat que "l'església catòlica és, probablement, la propietària immobiliària més important de la ciutat, i no és de rebut que segueixi gaudint d'una exempció fiscal que suposa un tracte de privilegi injustificable, sobretot, en aquells edificis on sí que hi pot haver-hi legítimament activitats amb afany de lucre". Els ecosocialistes calculen que Vic perd anualment 260.000€ en la recaptació de l'IBI per culpa de les exempcions que té l'església catòlica.

Anna Erra i Josep Maria Vila d'Abadal. Foto: Adrià Costa

ICV-EUiA ha trobat el suport d’alguns dels partits de l’oposició (CUP, PSC i SI), però no ha estat suficient, ja que CiU i PxC hi han votat en contra. ERC s’ha desvinculat del seu company de govern i s’ha abstingut.

“Molts ciutadans pateixen la crisi i l’Església hauria de pagar com qualsevol d’ells”, ha defensat Iban Lapeira (SI). CUP, PSC i ERC han coincidit en que l’Ajuntament hauria de gravar alguns immobles del Bisbat, en concret, els que estan vinculats a activitats comercials, com pisos, locals o aparcaments, i que s’haurien de deixar exempts els edificis dedicats al culte o amb una gran rellevància cultural, com el Museu Episcopal i la catedral, d’una manera semblant a la que ja fa les Masies de Voltregà.

CiU, però, s’ha mantingut ferm en la seva negativa i ha argumentat que s’estava complint amb la llei i que l’Església feia una tasca social important. En el seu discurs, el convergent David Sala ha estat més que contundent: “Vostè senyor Tornafoch parla de 260.000 euros. A mi em surten uns altres números. ¿Hem de cobrar 19.000 euros a les Germanetes de la Caritat, 120.000 a l’Hospital General de Vic, 136.000 a l’Hospitat de la Santa Creu, 35.000 a la Universitat de Vic, 7.200 a l’Ambulatori i 3.200 a Sant Tomàs?”’

El manifest contra la violència, ‘paper mullat’?

Si a la moció sobre l’IBI de l’Església ha semblat que PxC donava un cop de mà a CiU, en la següent ha donat la impressió que les posicions s’havien intercanviat. Els dos grups s’han tornat a quedar sols a l’hora de tombar una altra moció polèmica, en aquesta ocasió de la CUP, on demanava a l’Ajuntament que es presentés com a acusació particular en la presumpte agressió de Josep Anglada a dos joves immigrants al mig de la plaça Major de Vic. ERC i SI s’han abstingut i la CUP, PSC i ICV-EUiA hi han votat a favor.

ERC, SI i CiU han argumentat que ja era suficient amb la signatura del manifest contra la violència que havien subscrit tots els partits menys la CUP (que se’n va sortir quan també s’hi va adherir PxC). Georgina Rieradevall (CUP) ha contestat que aquest manifest era “paper mullat”, des del moment que s’hi havia adherit qui havia provocat el manifest, en al·lusions a PxC.

Joan Ballana. Foto: Adrià Costa

Josep Anglada. Foto: Adrià Costa


Joan Ballana (ERC) ha apuntat que la ciutat “necessita passar pàgina” per millorar la convivència. Anna Erra, per la seva banda, ha recordat que el cas ja estava als tribunals i que ara “primer era la ciutat”.

ICV-EUiA ha demanat amb fermesa que l’equip de govern canviés de postura. “Cal aclarir què va passar. I això només ho podrem saber si ens presentem com a acusació particular”, ha dit el portaveu ecosocialista.

PxC ha rebutjat la moció, lògicament. La regidora Marta Riera no estava per contemplacions: “És una moció plena de mentides i calúmnies. Ens fan perdre els temps en ximpleries”.  Tampoc el propi implicat, Josep Anglada: “Això no és un tema de racisme, com pretén la CUP. Això és fals”.

Discapacitats, zona blava, bales de goma i #novullpagar

De les sis mocions, tal com s’han presentat inicialment, només s’ha aprovat la primera. Per unanimitat. I és que la proposta l’havien presentat de manera conjunta tots els grups municipals i feia referència a la demanda al govern espanyol que fes marxa enrere en les seves retallades a les polítiques actives d’ocupació, que suposen un 30% menys per a la inserció laboral de persones discapacitades. La mesura posa en risc la sostenibilitat i viabilitat de centres espacials i el lloc de treball de moltes persones, tal com ha explicat el regidor Xavier Farrés (CiU).

Una altre moció que ha tirat endavant ha estat la que proposava inserir publicitat als tiquets de la zona blava, que ha presentat PxC. La iniciativa, però, s’ha retocat significativament i, al final, a instàncies de l’equip de govern i de SI, el que s’ha aprovat és l’estudi per veure si la inserció comercial era viable. La CUP hi ha votat en contra i ICV-EUiA i PSC s’han abstingut.

La segona moció de la CUP, que feia referència a l’abolició de l’ús de les bales de goma de la policia ha estat desestimada, amb els vots en contra de CiU i PxC. La resta de partits hi han votat a favor, menys ERC, que s’ha abstingut.

Nil Puigivila i Georgina Rieradevall. Foto: Adrià Costa

Mari Moyano i Jacint Raurell. Foto: Adrià Costa

La darrera moció, que ha presentat SI, també ha estat tombada, en aquest cas amb un resultat molt ajustat. SI demanava el suport del ple a la campanya #novullpagar i s’instava el Servei Català de Trànsit a no tramitar les denúncies. Finalment, la moció ha estat rebutjada pel vot de qualitat de l’alcalde: vuit vots a favor (SI, ICV-EUiA, ERC, PSC i CUP), vuit en contra (CiU) i cinc abstencions (PxC).

Els ‘rumors’ del regidor Xavier Farrés

ICV-EUiA ha portat una pregunta al ple on feia referència a la notícia publicada per Osona.com sobre dues escoles de la ciutat, on s’havien detectat nens mal alimentats. “És una situació intolerable, que no ens hauria de deixar dormir tranquils. No es podem quedar quiets”, ha reclamat el portaveu ecosocialista Xavier Tornafoch.

El regidor de Benestar i Família, Salut i Joves, Xavier Farrés, ha assegurat que des dels serveis socials no tenien cap coneixement que s’haguessin detectat nens mal alimentats i que no havien implantat cap mesura perquè no sabien on s’havien d’implantar. El regidor ha demanat als professionals implicats que es reconduïssin aquests  casos pels “canals habituals” i no per la premsa.

Intervenció de Xavier Farrés. Foto: Adrià Costa

A més, Farrés també ha tret importància a la notícia publicada ja que només havia fet que “recollir uns rumors”. Tanmateix, aclarir que la informació publicada per aquest mitjà està totalment contrastada per dues fonts més que fiables.

EN BREU

Per primer cop en els darrers tres o quatre anys, en el primer punt de l’ordre del dia, sobre l’esborrany de l’acta de la sessió anterior, un regidor, Jacint Raurell, ha demanat a un altre que es retractés d’unes manifestacions que havia fet en l’anterior ple. Es tractava de Josep Anglada, que havia fet servir una expressió força despectiva cap a l’expresident de la Generalitat, José Montilla, i havia posat en dubte l’honorabilitat política de Jacint Raurell. Anglada s’hi ha negat i ha quedat tot tal com estava.

L’Ajuntament de Vic s’ha donat de baixa de la Red de ciudades por la bicicleta, perquè no aportava massa res.

Vic canvia el nom d’un tram del carrer Morató pel de Joaquim Costa i Mas. La decisió està inclosa en el conveni que es va firmar amb la família Pi per la venda de la Farinera.

L’Ajuntament no cobra les llicències d’obres d’explotacions ramaderes que s’han d’emmotllar a la nova normativa de  benestar animal, que començarà a aplicar-se l’1 de gener de 2013.

La CUP ha fet un prec, on es  demanava que es deixés de multar per estendre la roba als balcons. Joan Ballana, regidor de Seguretat Ciutadana i Convivència el rebutja, al·legant que els agents cívics ja treballen per normalitzar la situació.

L’escultura del drac del costat de l’Ajuntament s’ha retirat pel seu manteniment i reparació, que costarà 2.200 euros. L’equip de govern està negociant el preu, que troba molt car.

El cost de la nova guia turística, amb 50.000 exemplars en català, més 75.000 en castellà, anglès i francès, ha estat  de 18.000 euros. A aquesta quantitat se n’hi han de restar 6.000 en concepte de publicitat. L’any que ve es preveu augmentar la publicitat i que el cost sigui menor.

Intervenció de Josep Rafús. Al darrera, David Sala. Foto: Adrià Costa

Iban Lapeira. Foto: Adrià Costa

No hi ha previst crear cap consorci, entre els hospitals de Campdevànol, Vic i Olot, tal com va publicar el Diari de Girona. Sí que se “sumaran esforços”, segons el Dr. Josep Arimany.

----------------
ORDRE DEL DIA
PLE MUNICIPAL, 4 DE JUNY


A)      ESBORRANY DE L'ACTA DE LA SESSIÓ ANTERIOR

B)      PROPOSTES D'ACORD I DICTÀMENS


DONAR COMPTE AL PLE DE LA DELEGACIÓ DE LA PRESIDÈNCIA DE L'OFIM I DEL NOMENAMENT DEL SEU VICEPRESIDENT

APROVAR EL CONVENI ENTRE EL DEPARTAMENT DE CULTURA DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA, L’AJUNTAMENT DE VIC I EL BISBAT DE VIC SOBRE LA GESTIÓ DEL MUSEU DE L'ART DE LA PELL DE VIC

APROVACIÓ INICIAL DE NORMES RELATIVES AL FUNCIONAMENT DEL PLE

APROVAR DEFINITIVAMENT LA SUPRESSIÓ DEL REGISTRE MUNICIPAL D'UNIONS DE FET DE VIC I EL REGLAMENT D'ORGANITZACIÓ I FUNCIONAMENT DEL REGISTRE MUNICIPAL D'UNIONS ESTABLES DE PARELLA

APROVAR LA RENÚNCIA A FORMAR PART DE LA “RED DE CIUDADES POR LA BICICLETA”

CESSIÓ D'ARRENDAMENT DE BÉNS MUNICIPALS (CASA CONVALESCÈNCIA) A LA FUNDACIÓ UNIVERSITÀRIA BALMES

Anna Erra. Foto: Adrià Costa

BONIFICACIÓ DE LA LLICÈNCIA D'OBRES AL CENTRE DE TELECOMUNICACIONS I TECNOLOGIES

EXPEDIENT DE MODIFICACIÓ DE CRÈDITS DE L'EXERCICI DE 2012 (2 propostes)

APROVAR EL CONVENI DE COL•LABORACIÓ AMB L'AGÈNCIA DE L'HABITATGE DE CATALUNYA PER LA GESTIÓ DEL PROGRAMA DE MEDIACIÓ PER AL LLOGUER SOCIAL

APROVAR EL CONVENI DE COL•LABORACIÓ I ENCÀRREC DE GESTIONS RELATIU A L'OFICINA LOCAL D'HABITATGE CORRESPONENT A L'ANY 2012.

DONAR NOM A UN CARRER

MODIFICAR LA DENOMINACIÓ D'UN TRAM DEL CARRER DELS MORATÓ

APROVAR EL TEXT REFÓS DEL PLA ESPECIAL URBANÍSTIC DE CRITERIS VOLUMÈTRICS DELS ÀMBITS PMU-16 I PMU-17 – CURTITS CODINA 1 I 2 – DE VIC QUE INCORPORA LES PRESCRIPCIONS ESTABLERTES PER LA COMISSIO TERRITORIAL D'URBANISME DE LA CATALUNYA CENTRAL

C)      RESOLUCIONS, MOCIONS I ALTRES INTERVENCIONS

1      RESOLUCIONS DE L'ALCALDIA

2      MOCIONS

a) MOCIÓ CONJUNTA DELS GRUPS MUNICIPALS CONTRA LA DISMINUCIÓ DELS AJUTS DE L'ESTAT A LES PERSONES DISCAPACITADES AMB ESPECIALS DIFICULTATS

b) MOCIÓ DE PXC PER INSERIR PUBLICITAT ALS TIQUETS DE LA ZONA BLAVA

c) MOCIÓ DE LA CUP PER L'ABOLICIÓ DE L'ÚS DE LES BALES DE GOMA

d) MOCIÓ DE LA CUP PERQUÈ L'AJUNTAMENT DE VIC EXERCITI L'ACCIÓ POPULAR PENAL CONTRA UN DELS SEUS REGIDORS PELS PRESSUMPTES INSULTS I AGRESSIONS RACISTES PERPETRATS CONTRA DOS JOVES EL DIA 22 D'ABRIL DE 2012

e) MOCIÓ D'ICV-EUIA PER RECLAMAR EL PAGAMENT DE L'IBI EN BÉNS IMMOBLES DE TITULARITAT DE L'ESGLÉSIA CATÒLICA I D'ALTRES CONFESSIONS RELIGIOSES

f) MOCIÓ DE SI PERQUÈ L'AJUNTAMENT DE VIC DONI SUPORT A LA CAMPANYA #NO VULL PAGAR

3      ASSUMPTES D'URGÈNCIA

4      PRECS I PREGUNTES

Joan López i Josep Rafús. Foto: Adrià Costa